Tujina

Macron: EU se bo o dogovoru glede brexita odločila do konca tedna

London, 07. 10. 2019 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski premier Johnson je prepričan, da je mogoče doseči dogovor glede brexita, če bo Bruselj prišel naproti kompromisom, ki jih je ponudil London. Macron pa meni, da bi konec tedna lahko ocenili, ali je možen sporazum, ki upošteva načela unije.

EU se bo do konca tedna odločila, ali je možen dogovor o brexitu, ki upošteva temeljna načela unije, je francoski predsednik Emmanuel Macron v nedeljo zvečer po telefonu dejal britanskemu premierju Borisu Johnsonu po poročanju britanskih in francoskih medijev.

Johnson, ki je konec tedna imel telefonske pogovore z več voditelji EU, je Macrona opozoril, da v uniji ne bi smeli začeti misliti, da bo glede brexita prišlo do zamude in bo izstop Združenega kraljestva preložen na datum po 31. oktobru. Britanska zakonodaja sicer Johnsona zavezuje, da zaprosi za podaljšanje, če ne bo dogovora do 19. oktobra.

Boris Johnson
Boris Johnson FOTO: POP TV

Britanski premier je francoskemu predsedniku še dejal, da je po njegovem mogoče doseči dogovor, da pa mora Bruselj priti naproti kompromisom, ki jih je ponudil London.

Po navedbah predstavnika francoske vlade, na katerega se sklicuje BBC, je Macron dejal Johnsonu, da bi se morali pogovori z ekipo glavnega pogajalca EU Michela Barnierja v prihodnjih dneh hitro nadaljevati, da bi lahko konec tedna ocenili, ali je možen sporazum, ki upošteva načela unije.

Obe strani si prizadevata, da bi dogovor dosegli pred vrhom unije v Bruslju 17. in 18. oktobra. Pogovori med posebnim britanskim odposlancem za brexit Davidom Frostom ter Barnierjem so se v petek končali brez napredka in naj bi se nadaljevali danes.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
07. 10. 2019 10.47
+2
Super bo kriza sto na uro he,he..... to bo še party!!!!!
Volga Malek
07. 10. 2019 09.45
-9
V vrtec se lahko vpises (vstop v EU) , iz vrtca se pa ne smes izpisat (izstop iz EU).
User416781
07. 10. 2019 10.19
-2
ak.an
07. 10. 2019 10.49
+12
Ja, lahko se izpišeš, sam potem ne pričakovati, da boš še naprej lahko hodil vanj, tam jedel zajtrk in kosilo ter se igral v skupini.
Volga Malek
07. 10. 2019 09.45
-9
V vrtec se lahko vpisee (vstop v EU) , iz vrtca se pa ne smes izpisat (izstop iz EU).