Tujina

'Naša hiša gori. Gre za mednarodno krizo'

Pariz / London / Brasilia, 23. 08. 2019 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H. / Ti.Š. / STA
Komentarji
169

"Gre za mednarodno krizo," je požare v amazonskem deževnem gozdu komentiral francoski predsednik Macron. Kolegom sedmih najrazvitejših držav na svetu, ki se bodo sestali na vrhu G7, je dejal, da mora biti to glavna tema njihovih pogovorov. Generalni sekretar ZN Guterres pa je opozoril, da si sredi globalne krize ne moremo privoščiti še več škode na našem velikem viru kisika.

Vrh G7 je vsakoletno srečanje sedmih najrazvitejših držav, ki bo ta konec tedna v francoskem Biarritzu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je rekordno število gozdnih požarov v amazonskem deževnem gozdu v četrtek označil za mednarodno krizo, ki mora biti glavna tema bližnjega vrha G7. "Naša hiša gori. Dobesedno. Amazonski deževni gozd – pljuča, ki proizvedejo 20 odstotkov našega kisika – je v plamenih. Gre za mednarodno krizo," je zapisal na Twitterju.

Kolege voditelje iz skupine sedmih najrazvitejših držav G7, ki jih bo ta konec tedna gostil v Biarritzu, je ob tem pozval, naj o tem vprašanju razpravljajo na vrhu. "Članice vrha G7, postavimo te izredne razmere v prvi plan čez dva dni," je še zapisal Macron.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Nemčiji podpirajo predlog francoskega predsednika, da bi o požarih v amazonskem pragozdu razpravljali svetovni voditelji. "Razsežnost požarov na amazonskem območju je šokantna in nevarna, ne samo za Brazilijo in druge prizadete države, temveč za celoten svet," je izjavil predstavnik za odnose z javnostmi nemške kanclerke Steffen Seibert. "Ko se bo ta konec tedna sestal G7, je kanclerka prepričana, da akutne izredne razmere v amazonskem deževnem gozdu spadajo na agendo," je dodal.

Na posledice požarov je opozorila tudi predstavnica za odnose z javnostmi Evropske komisije Mina Andreeva"ekstremno" zaskrbljenost je izrazil tudi britanski premier Boris Johnson.

Do Macronovega predloga je medtem zadržana Finska, ki trenutno predseduje EU. Predsednik finske vlade Antti Rinne se je strinjal, da so požari v amazonskem pragozdu "grožnja celotnemu planetu", izrazil je tudi "resno zaskrbljenost nad odnosom, ki ga je do svojih gozdov oblikovala Brazilija". Poudaril pa je, da bi razprava na vrhu G7 brez prisotnosti vseh vpletenih držav "nakazovala kolonialistični način razmišljanja".

Oglasile so se tudi okoljevarstvene organizacije, ki od Macrona pričakujejo "konkretne korake za zaščito okolja" na vrhu G7. "Voditelji glavnih zahodnih sil in Japonske bi morali zbrati pogum za sprejem ukrepov, saj državljani ne morejo prevzeti vse odgovornosti," je poudaril Pierre Cannet iz Svetovnega sklada za naravo.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro zavrnil tuje vmešavanje

Na Macronovo opozorilo se je sicer že odzval brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je zavrnil tuje vmešavanje, Macrona pa obtožil izrabljanja problematike za pridobivanje političnih točk. Kot pravi, pozivi oziroma predlog francoskega predsednika k razpravi o gozdnih požarih oziroma težavah v Amazoniji na vrhu G7, na katerem Brazilije ne bo, spominjajo na "pozabljeno kolonialistično miselnost".

Ob tem je izrazil obžalovanje, da poskuša Macron "instrumentalizirati notranje zadeve Brazilije in drugih amazonskih držav za lastne politične koristi""Senzacionalistični ton, s katerim govori o Amazoniji, ne rešuje problema," je dodal.

Brazilski zunanji minister Ernesto Araujo je opozarjanje o požarih v amazonskem deževnem gozdu označil za brutalno in nepravično mednarodno kampanjo proti Braziliji. Dodal je, da so to 'kampanjo' sprožili "zato, ker vlada predsednika Bolsonara gradi Brazilijo". "Okoljevarstvena kriza je očitno zadnje orožje v arsenalu levičarskih laži, ki želijo utišati to dejstvo," je dodal Bolsonarov tesni sodelavec.

Francija zaradi požarov v amazonskem pragozdu stopnjuje politični pritisk na Brazilijo

Francoska vlada pa je medtem potrdila, da bo zaradi okoljske politike brazilskega predsednika nasprotovala trgovinskemu sporazumu, ki ga je EU sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur.

Iz Macronovega urada so sporočili, da Macron dvomi v iskrenost Bolsonarovih okoljevarstvenih zavez. "Glede na odnos Brazilije v preteklih dneh lahko predsednik sklepa le, da mu je predsednik Bolsonaro na junijskem vrhu G20 v Osaki lagal," so zapisali.

Bolsonaro je takrat izrazil po mnenju analitikov presenetljive okoljske ambicije glede na to, da je večkrat izkazal dvom v trditve o podnebnih spremembah in med drugim napovedal spodbujanje kmetijstva na račun izčrpavanja okolja.

Francoska vlada bo sporazum z Mercosurjem zdaj torej blokirala. Glede sporazuma je bila sicer že od samega začetka previdna. Po sklenitvi konec junija je francoska vlada nekaj dni pozneje sporočila, da Francija trgovinskega sporazuma zaenkrat še ni pripravljena ratificirati. Medtem ko je francoski predsednik Macron dogovor tedaj označil kot 'dober', je vladna predstavnica za odnose z javnostmi Sibeth Ndiaye dejala, da mora država najprej preučiti podrobnosti.

'Sredi globalne krize si ne moremo privoščiti še več škode'

Pozivom k ohranitvi Amazonskega deževnega gozda se je sicer pridružil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je zapisal: "Sredi globalne podnebne krize si ne moremo privoščiti še več škode na našem velikem viru kisika in biotične raznolikosti. Amazonijo moramo zaščititi."

A niso le svetovni voditelji tisti, ki so se začeli pogovarjati o dogajanju v Amazoniji. Temu perečemu problemu pozornost posveča tudi Cristiano Ronaldo, ki je nanj opozoril svoje sledilce na Twitterju. "Amazonski deževni gozd proizvede več kot 20 odstotkov svetovnega kisika in gori že več kot tri tedne. Naša odgovornost je, da rešimo naš planet," je zapisal nogometni zvezdnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V več evropskih mestih so medtem potekali protesti, na katerih so zbrani izrazili nasprotovanje brazilskemu načinu spopadanja z ognjenimi zublji in mednarodno skupnost pozvali k ukrepanju.

Protestniki so se med drugim zbrali v Londonu, Amsterdamu, Dublinu, Berlinu, Lizboni in Madridu. Protesti so večinoma potekali pred poslopji brazilskih veleposlaništev, ponekod v sklopu mednarodnega protestnega gibanja Petki za prihodnost. Del slednjega je tudi slovensko gibanje Mladi za podnebno pravičnost, ki je protest pred brazilskim veleposlaništvom v Ljubljani napovedalo za ponedeljek.

Na tisoče protestnikov je ob tem tudi pozvalo podobnomišleče Brazilce, naj tudi oni zahtevajo ukrepe za boj proti požarom. "Ne moremo stati in čakati, da se nebo stemni tudi tukaj, v Londonu," je za BBC Brasil povedala 33-letna protestnica Laura Villares House.

Bolsonaro priznal, da bi za požare lahko bili krivi kmetje

Po uradnih podatkih je letos v Braziliji izbruhnilo skoraj 73.000 gozdnih požarov, kar je največje število po letu 2013 oziroma kar 83 odstotkov več kot lani. Večina oziroma več kot polovica jih je zagorela v amazonskem pragozdu. Kako velik je obseg požarov trenutno, ni jasno, je pa dejstvo, da je gost dim v minulih dneh pokril več mest, vključno z več kot 2000 kilometrov oddaljeno metropolo Sao Paolo, ki se je v ponedeljek zato sredi dneva znašla v temi.

Poročali smo že o tem, da satelitski podatki, ki jih je objavil brazilski Nacionalni inštitut za vesoljsko raziskovanje (Inpe), kažejo, da se je število požarov v prvih osmih mesecih povečalo za 85 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. Večino požarov so zabeležili prav v Amazoniji.

Inpe je doslej zabeležil že več kot 74.000 požarov, gre za najvišjo število požarov odkar potekajo meritve (od leta 2013). Lani so v regiji zabeležili 40.136 požarov, doslej pa je bilo najhuje leta 2016, ko so našteli 68.484 požarov.

Okoljevarstveniki za rekordno število gozdnih požarov, ki požirajo 'pljuča Zemlje', krivijo vlado predsednika Bolsonara, saj naj bi ta spodbujala gozdarje in kmete pri sečnji gozdov za pridobivanje novih obdelovalnih površin.

Nezakonito izsekavanje Amazonskega deževnega gozda se je ob nastopu Bolsonarove vlade še razmahnilo, saj je razrahljal okoljevarstveno politiko.
Nezakonito izsekavanje Amazonskega deževnega gozda se je ob nastopu Bolsonarove vlade še razmahnilo, saj je razrahljal okoljevarstveno politiko. FOTO: AP

Bolsonaro je v sredo sprva za požare okrivil nevladne organizacije. Namignil je namreč, da bi lahko bila za požare kriva "kriminalna dejanja" nevladnih okoljskih organizacij, a ko so ga vprašali, ali ima za to trditev kakšne dokaze, je priznal, da jih nima. Te so odgovornost za požare že zavrnile, Bolsonarove izjave po označile za povsem neodgovorne. V četrtek je brazilski predsednik nato dejal, da bi lahko bili kmetje vpleteni v podtikanje požarov v regiji. Danes pa je Bolsonaro sporočil, da preučuje možnosti napotitve vojske za pomoč pri gašenju. 

2500 novih požarov v zadnjih 48 urah

Brazilski Nacionalni inštitut za raziskovanje vesolja je medtem sporočil, da se je v zadnjih 48 urah pojavilo 2500 žarišč v Amazonskem pragozdu.

Medtem ko v Amazoniji divjajo požari, pa od tam prihajajo tudi nekoliko vzpodbudnejše novice. V četrtek naj bi namreč dele regije zajele padavine, ki pomagajo gasiti ognjene zublje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Bolivijo je medtem prispelo tudi največje letalo za gašenje požarov na svetu - Boeing 747 Global Supertanker, ki bo pomagalo v boju z amazonskimi požari. Bolivija je za letalsko pomoč pri gašenju zaprosila v sredo, je sporočil predsednik Evo Morales.

Ogromno letalo Tanker 944, kapacitete 72.680 litrov vode, je z letališča Sacramento McClellan vzletelo ob 10.45 uri. To bo sicer peta tovrstna intervencija, pred tem je letalo pomagalo gasiti požare v Izraelu v letih 2010 in 2016, Mehiki leta 2011 in Čilu leta 2017.

Amazonskemu deževnemu gozdu pravijo tudi 'pljuča Zemlje' zaradi njegove pomembne vloge pri skladiščenju ogljikovega dioksida, tvorbi kisika in upočasnjevanju globalnega segrevanja. Vpliva tudi na oblikovanje oblakov in na kroženje vode. Je pa tudi izjemno bogata zakladnica rastlinskih in živalskih vrst, ki jih človeštvo še ni povsem raziskalo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
24. 08. 2019 19.01
+1
Macron nisem vedno pristaš tvoje politike pa vendar ti dam prav ,čas bi bil , da vsa ta polena , ki so prispevala k temu požaru biblijske razšeznosti enostavno svet pomče v ta ogenj brez najmanšega kančka slabe vesti! Gorijo nam pljuča, svet zbudimo se!
Kollerik
24. 08. 2019 12.31
+5
Miltonov krasni novi svet .... kot vrsta si tega planeta enostavno ne zaslužimo, naj nas torej čim prej pobere.
Zuckerberg
24. 08. 2019 12.29
+1
Fak bolsonaro!
01xxy
24. 08. 2019 07.39
-9
Še sreča, da ima Trumo dovolj vpliva in da bo povedal, da je pragozd lari fari in da se ga mora sekati za gospodarsko dobrobit!
Kollerik
24. 08. 2019 13.11
-1
ravnokar poslušam na POP-tv žajfnici, da je trumpy obljubil Brazililji pomoč pri gašenju požarov. Seveda gre za kozmetičen popravek, skrajni desničarji pa nam še naprej uničujejo zadnje kotičke divjine
relos
23. 08. 2019 21.27
-6
Meso je pač najbolj razširjena droga. Ljudje se ne zavedajo, koliko škode naredijo z mesno prehrano sebi in še največ svojim potomcem. Fer bi bilo otroke na nek način pripraviti na podnebni pekel, ki jih čaka...ker - ko se bodo zavedli, kaj smo jim zakuhali, nam ne bodo prizanesli...
Klotilda H
23. 08. 2019 19.08
-4
NAŠA HIŠA GORI??? take naslove ne bi smeli uporabljati, saj v naši vasi vsi tekamo naokoli hiš in gledamo, kje je požar...
anakondabox
23. 08. 2019 18.00
+7
Takole gre to spoštovani predsednik E. Macron, z govorjenjem se ne da rešiti požarov mednarodnih razsežnosti. Potrebna je učinkovita več-narodna letalska in helikopterska akcija z odmetavanjem kemijskih in drugih brizgalnih elementov. #akcija
flojdi
24. 08. 2019 15.41
+2
ivan.z Doba
23. 08. 2019 17.23
+29
Kapitalizem je menda gonilna sila razvoja in očitno tudi uničenja človeštva. Kritična masa te civilizacije je že zdavnaj presežena! Potem bo Zemlja zopet zaživela v vsem sjaju.
Lipshin
23. 08. 2019 17.20
+15
A je to res zacetek konca?
flojdi
24. 08. 2019 15.42
+0
Wahl
23. 08. 2019 16.22
+31
Ni samo uničen pragozd, kaj pa tam živeča indijanska plemena? Oblast je dala vplivnim platažarjem proste roke in kurijo, ter z rileži ravnajo zemljo za kmetovanje, preganjajo plemena, streljajo na njih, jih ubijajo pa o tem ni veliko novic. 400 plemen, med njimi tudi taka, ki nikoli niso imela stika z zunanjim svetom in živijo najbolj v sužitju z naravo, pravi okoljevarstveniki, ne pa ti ki se z donacijami in sodobnim načinom življenja oklicali sami sebe. Vsaj trumpasti dump bi lahko poslal na pomoč boeingov supertanker 747, ki bi s svojimi 70.000 litri vode na mah vsaj prilepil nek obliž.
flojdi
23. 08. 2019 15.36
+22
.vaše hiše gorijo. ( in to ni mednarodna kriza , ampak kriza Sveta. Zemlje. ki je edino bivališče vsem narodom. / ko boste posekali gozdove, ki še niso pogoreli, boste dihali naftne tiste neki, mar ne
DeBill
23. 08. 2019 15.39
-7
Wahl
23. 08. 2019 16.24
+8
Ni nujno slabo. Veliko jo ima, se kiti z diplomami, zna pa nič ne. Z zvezami in poznanstvi se vlačijo po pisarnah.
Kollerik
24. 08. 2019 12.32
+2
so sicer izšolani, niso pa izobraženi....
yokerxdinterfan
23. 08. 2019 15.03
+17
Vau a toj ta fora ko je v težavah zaveznica zahoda je kriza pa po medijih....ko je gorela sibirja pa tu in tam kakšna omemba vse internet influencerje je pa itak brigalo ker sibirja ti pač ne prinese prepoznavnosti plus rusi so uni tagrdi skozi katere vsi skozi šimfajo neki....ne pa nisem ljubitelj rusije ampak o kitajski se govori čisto drugače pa se dobro ve stanje tam
Blallka
23. 08. 2019 14.33
+25
Kaj vam ni jasno, da zemlja ne premore toliko ljudi? Točni podatek je, da ne premore 8 milijard razvitih ljudi. Pa nismo krivi evropejci, ker nam rodnost in prebivalstvo pada! Evropejci bi izumrli, brez ljudi, ki se razmožujejo kot zajci v nerazvitih državah in derejo v trumah k nam. Spomnite se črnke. Mlada, pa že ta 3 otrok, ki ga dobila spotoma na poti v EU. Če se vsi ljudje civilizirajo na našo raven - te trume, bo zemlja samo še opuščena puščava in nič drugega, ker bo vsega zmanjkalo.
flojdi
23. 08. 2019 15.43
+9
..ker obtožujete le ženske ki Rodijo. / ZAKAJ PA RODIJO... prodane za eno kozo , starim KUPCEM , in ostalim , ki še nikoli niso niti slišali za kontracepcijo. ( zakaj niso ? zakaj se ene scvilizira , drugih pa ne (pa še marsikej, sam se mi ne da glih zdele
BUONcaffee
23. 08. 2019 14.27
+14
Mauzahecmauzares
23. 08. 2019 13.52
+43
V Kranju z lahkoto opaziš, ko se v vročinskem valu zapelješ v razdalji 500m iz betonskega naselja v gozd in občutiš hladno klimo, ki ti jo zaščitniško nudi narava oz gozd, ker absorbira in porabi-predela toploto.
DeBill
23. 08. 2019 14.05
+23
ja, to je prekrasna funkcija gozda, ki uravnava in blaži mikroklimo
yokerxdinterfan
23. 08. 2019 15.04
+10
če se zapelješ malo dlje do kokre pa malodane rabiš dolge rokave....no je tudi toliko blizu da greš lahko kar z kolesom
DeBill
23. 08. 2019 15.41
+3
če greš pa na visokem dol u dolinco ob kokri, lohk pa sred poletja zmrzneš?
Slavko Mathers
23. 08. 2019 13.48
+25
šele zdele to objavite? ljudje o tem govorijo na facebooku ze par dni
BOG JE LJUBEZEN <3
23. 08. 2019 13.31
+12
7 Ko boste slišali o vojnah in govorice o vojnah, se ne vznemirjajte! To se namreč mora zgoditi, vendar še ni konec. 8 Vzdignil se bo namreč narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu. Potresi bodo na mnogih krajih in lakota. To je začetek porodnih bolečin.
S
23. 08. 2019 20.19
+4
Kakšne porodne bolečine? To je začetek konca, če ne naredimo nekaj da se stvari izboljšajo.
relos
23. 08. 2019 13.11
+9
Edina možna pomoč in prispevek vsakega od nas je ta, da se odpovemu mesu. Industrijska živinoreja je najhujši strup za planet - potrebuje 10x več prostora kot poljedeljstvo za isti učinek (torej izsekavanje gozda), zastruplja vodo z gnojevko in klavne živali so izvor dušikovih toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe.
DeBill
23. 08. 2019 14.06
+9
globoko se motiš. porabi namreč 500x !!!! več prostora in 1000x več virov. V bistvu je živinoreja med najhujšimi onesnaževalci.
yokerxdinterfan
23. 08. 2019 15.05
-2
veš tudi razno eksotično sadje ni nedolžno in vsa super hrana ki je super zato ker se je vozila nekaj 1000km, pa tudi za vunje je bolj dati mal oveč in tisto nositi dlje kot pa kupovati primark robo
flojdi
23. 08. 2019 15.46
+2
.sam da vsak ki pomaga Gret Zemljo ni nič kriv , anede . krive so le kravice in pm10 pika
DeBill
23. 08. 2019 13.07
-13
da boste vedeli kje smo: poglejte si v wikiju geslo Puncak Jaya. To je najvišji vrh indonezije. Pokazalo vam bo izginjanje ledenika od leta 1850 dalje. W.T.F. od izpustov CO2 so bili pa takrat. Kaj so gasili takrat? Da boste vedeli, da ko Macron kriči (ali kdo podoben), da je treba pomislit samo na notorično laganje, pa ti je vse jasno.
DeBill
23. 08. 2019 13.04
-7
v bistvu so tele macroni in podobni pajacki poslani z namenom, da nam vržejo pesek v oči. Gori gozd, gori ..., a noben ne posveča pozornosti več na mikro plastiko, za katero sedaj po novem velja, da ni več škodljivo, če je v vodi in to pijemo, čeprav je dokazano, da je ZELO škodljiva. Pajacki hlapci v službi kapitala, ki ga zanima samo dobiček in ima dobro agendo vodenja ljudstev za nos.