Tujina

Merklova in Makron glede gospodarske in fiskalne politike ne najdeta skupnega jezika

Berlin, 19. 04. 2018 05.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / S.S. / Ti.Š.
Komentarji
22

Razhajanje je med francoskim prvim možem Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel je precej očitno in na vseh področjih, ki bi jih rad Macron reformiral. Nemška zadržanost se je na primer pokazala tudi pri posredovanju v Siriji zaradi domnevnega kemičnega napada.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je mudil na obisku v Berlinu. Sprejela ga je nemška kanclerka Angela Merkel, pogovarjala pa sta se tudi o kompromisu glede evropskih reform.

Merklova je poudarila, da si bo kljub različnim stališčem glede nekaterih točk skupaj s Francijo do sredine leta prizadevala doseči kompromis glede načrtovanih reform EU.

Z Macronom jima sicer ni uspelo premostiti ključnih razlik na področjih gospodarske in fiskalne politike.

Macron se je znova zavzel za celovito prenovo EU po brexitu, v središču katere bodo reforme evrskega območja, kot sta skupni proračun in finančni minister tega območja. Zavzel se je tudi za večjo solidarnost med članicami.

Merklova pa se je na skupni novinarski konferenci zavzela za to, da vse članice EU najprej okrepijo svojo konkurenčnost. "Oba meniva, da območje evra ni dovolj odporno na krizo," je poudarila.

Glede oblikovanja skupnega načrta do junijskega vrha EU je povedala, da bosta državi v okviru priprave predstavili različne poglede, končni skupni predlogi pa bodo po njenih besedah prinesli dobre rezultate.

V ospredju pogovorov je bila Macronova vizija reformiranja Evropske unije, do česar pa je Merklova vse bolj zadržana.
V ospredju pogovorov je bila Macronova vizija reformiranja Evropske unije, do česar pa je Merklova vse bolj zadržana. FOTO: AP

"Potrebujemo odprto razpravo in na koncu sposobnost za kompromis," je že pred srečanjem z Macronom dejala nemška kanclerka. Gre za to, da državljanom Evrope ponudimo odgovore na izzive celega sveta, je dejala Merklova.

Že pred srečanjem je nemška kanclerka francoskega kolega sprejela na gradbišču prihodnjega kulturnega centra Humboldtov forum v poslopju nekdanjega berlinskega mestnega gradu. Prostor naj bi po predvidenem odprtju leta 2019 zaživel tudi kot prizorišče za mednarodno izmenjavo idej na področjih, kot so migracije in globalizacija.

Pred srečanjem je poudarila, da lahko Evropa svoje interese uveljavi le skupaj. Kot teme, ki se jih je pri reformah treba lotiti, je navedla evropsko azilno politiko, skupno zunanjo politiko ter nadaljnji razvoj monetarne in bančne unije. Prav pri zadnjih točkah se sicer predstave Berlina in Pariza precej razlikujejo.

Očitna razhajanja na vseh področjih

Razhajanje Macrona in Merklove je sicer precej očitno; kaže se na vseh področjih, ki bi jih Macron rad reformiral, od obrambnega sodelovanja do poglabljanja evropske integracije. Podobno ocenjuje tudi nemški tednik Spiegel, ki meni, da bo obisk Macrona v Berlinu vendarle priložnost, da voditelja "motorja EU" vendarle oživita reformni proces EU.

Razhajanje Macrona in Merklove je sicer precej očitno in se kaže na vseh področjih.
Razhajanje Macrona in Merklove je sicer precej očitno in se kaže na vseh področjih. FOTO: AP

Francoski predsednik je v torek v ognjevitem govoru v Evropskem parlamentu znova predstavil načrte za okrepitev "suverenosti Evrope" po brexitu in krepitvi nacionalizmov in avtoritarnih teženj, vendar pa so nemški krščanski demokrati pod vodstvom Merklove izrazili veliko zadržanost glede njegovih predlogov.

Še posebej so v CDU kritični glede vzpostavitve skupnega proračuna evrskega območja in okrepitve evropskega sklada za finančno pomoč. Menijo, da bi to pomenilo, da bi morala Nemčija zagotavljati več denarja za revnejše članice.

Pogovori tudi o položaju v Siriji

Na vrhu dnevnega reda pogovorov med voditeljema Nemčije in Francije je bila sicer predvsem krepitev skupne evropske obrambe.

Macron si prizadeva za vzpostavitev skupnih intervencijskih sil in skupne vojaške doktrine. Merklova se strinja, da bi si Evropa morala biti sposobna zagotavljati lastno obrambo, zlasti ob vse bolj izolacionističnih težnjah ameriškega predsednika Donalda Trumpa, vendar pa je vprašanje, kako daleč je pripravljena iti Nemčija.

Poleg reforme EU sta se Merklova in Macron posvetila tudi položaju v Siriji in odnosom z ZDA in Rusijo. Prihodnji teden bosta oba gostovala pri ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu v Washingtonu.

Nemška zadržanost se je na primer pokazala tudi pri posredovanju v Siriji zaradi domnevnega kemičnega napada, ki so ga izvedle ZDA, Velika Britanija in Francija, Nemčija pa je jasno napovedala, da pri tem ne bo sodelovala, čeprav je deklarativno to operacijo podprla.

Poznavalci sicer opozarjajo, da mora Merklova precej bolj paziti na notranjepolitične razmere kot Macron, zlasti po mučnem sestavljanju vladne koalicije. Medtem ko so socialdemokrati bolj odprti za Macronove ideje, pa so v konservativni CDU precej bolj zadržani. Zato je zaenkrat zadržana tudi Merklova, ki pa naj bi bila vseeno pripravljena na iskanje "skupnih stališč", ki bi jih lahko z Macronom dosegla še do junijskega vrha EU.

Analitiki zato napovedujejo precej skromne reforme EU. "Zadeve se premikajo po polžje, če sploh," je komentirala analitičarka Stefani Weiss iz Fundacije Bertelsmann.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
20. 04. 2018 09.10
+3
Tudi mnogi pri nas, ki se tako razburjate čez Nemčijo, morate vedeti, da Nemci niso pripravljeni polniti zavoženih finančnih lukenj, ki jih nekatere države v EU povzročijo z nerazmišljenimi in že vnaprej zavoženimi investicijami. Med takšne je visoko na vrhu uvrščena tudi Slovenija.
kure bedne
19. 04. 2018 22.28
+2
Ne vem, zakaj je tokrat vešča stara zaskrbljena? Verjetno ni pričakovala, da bo tokrat dobila par milijon afričanov več kot je pričakovala. Adijo Evropa.
cbr1001
19. 04. 2018 20.22
+4
administrator. na 24 ur sem napisal do danes cca 10 komentarjev, in 8 ste mi jih izbrisali. dajte še tega, ker ne sodi sem. pa zaleti se z glavo v zid, da prideš k sebi malo
etul
19. 04. 2018 17.33
+7
Nekaj pa vendarle ne razumem,nekje sem zasledil da ima tale Makaron rad starejše dame,zgleda da mu Gelca ne diši,saj drugače bi ji moral gentelmensko prikimavat.
JApajaDAja
19. 04. 2018 16.21
+11
moskva-tiskovna konferenca......v guti najdene cisterne s klorom-made in deutschland in dimne bombe-made in gb...laboratorij salisbury.............
Strelec39
19. 04. 2018 15.15
+9
Če bodo taki odločali o naši usodi,potem se nam slabo piše!
dostojevski II
19. 04. 2018 14.15
+12
Francija je aktivno sodelovala pri napadih na Irak, Libijo, Sirijo... Bila je edina od držav EU, ki je ne samo slepo sledila ZDA, VB... temveč z letalstvom rušila omenjene države. Zato bi se morala Francija najprej odreči imperializmu, potem bi lahko tvorno sodelovala pri prenovi EU.
emilzapata
19. 04. 2018 13.40
+10
kompromis med dvema precej enakovrednima partnerjema je načelno možen, dokler se v stvar ne vtakne nekdo tretji s svojimi zlobno egoističnimi nameni, tako je sedaj med Francijo in Nemčijo, kot mogoče tudi med Slovenijo in Hrvaško glede arbitraže.
VolkBrenin
19. 04. 2018 13.13
+9
Makaron se je malo potuhnil zaradi domače javnosti/ in zahodne / .. od treh " strašnih " francoskih bojnih ladij v zadnjem napadu na siriji ...je samo ena uspela izstreliti rakete in to tri komade...Toiko o opevani " zahodni " tehniki ...
VolkBrenin
19. 04. 2018 13.16
+11
In nemci pravzaprav niso bili " zadržani " ob tem napadu sirije ...ker so sodelovali s svojo ladjo Hessen...Zadržanost bi pomenila - da počakajo na rezultate preiskave / ki pa so tako in tako cenen " ponaredek " ....
JApajaDAja
19. 04. 2018 11.42
+14
macron je novi,francoski " toni blair"....nič dobrega za eu!
acco98
19. 04. 2018 11.30
+3
Razni experimenti-projekti- spremembe so/ in bodo precej "račun brez krčmarja"- pa bi jih prevalili na Evro- skupne stroške....ja,Merklova že sluti temno stran tega//
veliki svizec
19. 04. 2018 10.47
+14
Tema dvema bi bilo treba sodit ne pa da raspravjata o reformi Europe.
Uporabnik113189
19. 04. 2018 09.33
+14
Macron je globalist in zagovarja interese ZDA in VB. Ta ameriška naveza pa ima en sam cilj, v EU postaviti nek center moči, preko katerega bi imela vzvod vplivanja na vse države članice Unije in tako izvajati nad njimi svojo nadvlado. Ali vpliv preko valute ( kjer je najmočnejša Nemčija), ali pa s pomočjo vojaške sile, za katero se pričakuje da bo najmočnejša Francija. Ali pa preko nekih gospodarskih sporazumov, kjer bi kratko povlekli evropejci. V bistvu je zelo pomembno, da se bo v EU spoštovala vladavina prava pravna država, odločanje pa samo preko konsenza vseh članic. Glede vojaške moči, pa bi bilo dobro če bi najprej rešili Šengen tako, da bi na mejah stali uniformiranci pomešani iz vseh članic EU, tako vojaki kot policija. Tako bi notranji ministri vseh članic iz prve roke imeli izkušnjo, kako je varovati mejo v Piranskem zalivu ali v Grčiji če se mednarodno pravo ne spoštuje. Vse dokler nimajo problema so pač pragmatični, zakaj bi si belili glavo s težavami drugih? Vse to govoričenje, kdo je v EU motor ali lokomotiva je brez pomena, Francija in Nemčija sta močni le zato, ker imata trg v vseh državah EU, sicer bi bili še v globoki recesiji. Glede Evra pa bo največja težava naveza z dolarjem, ki kolapsira in vse druge težave v EU so v primerjavi s to obrobne. No ne čisto, vse dokler bodo nekatere države lahko noro zadolžene, druge pač ne ( in morajo varčevati za dolgove sosednjih) je enoten trg z enotno valuto laž.
Bojan-F
19. 04. 2018 09.28
+9
Odnosi Nemcija-Francija so temelj miru v Evropi. Ce izvzamemo jugoslovaske vojne, je v Evropi mir ze 73 let. Ce se zadeve preokrenejo, Nemcija tokrat ne bo krivec.
lemur
19. 04. 2018 08.30
+6
EU nima druge, kot da se poveze v cim bolj homogeno entiteto. Takoj, ko razpade, se nihce ne mora kvalitetno pogajati na globalnem parketu. Ce kdo tega ni verjel nekaj let nazaj, je sedaj kristalno jasno, ker Trump je takoj povedal, da vidi ZDA v stratesko boljsem polozaju, ce se pogaja z vsako clanico posebej. Sicer je vecini Slovencev to tezko razumeti, ker si ne predstavljajo, kaksna je razlika v velikosti igralcev.
Iluzionist
19. 04. 2018 08.27
+16
če bombardira brez dokazov, lahko pozabi na visoke cilje
trumpet2018
19. 04. 2018 08.09
+22
haha, će prav razumem članek : Merklova sicer podpira makaronove vojne zloćine v Siriji, sama si pa ne bi mazala rok s krvjo :) A da ta dva sta motorja EU? hahah, ta je pa bosa, 24 ur ne more skriti svoje globalistične soroševe agende, oba sta zagrizena globalista, se pravi : uničenje nacionalnih držav, na široko odprte meje, nadaljni uvoz radikalnih džihadistov s pomočjo soroševih organizacij in uvoz ekonomskih migrantov iz severne afrike (ne gre za begunce, kot vam lažejo vsi msm mediji). Pa niti besede o makaronovi izjavi, da je treba v naslednjih 4 letih uvoziti še 4 milijone ilegalnih migrantov iz severne afrike, čleprav vsi vemo ta tam ne divja vojna. tipično prikrivanje informacij in zavajanje, blago rečeno
trumpet2018
19. 04. 2018 08.12
+11
popravek : uvoziti še 10 milijonov ilegalnih migrantov
hotchilipoper
19. 04. 2018 07.39
+13
Macron je razvajen mamin sinček
+36
Macron je vojni zločinec☠👽🤢😈👺😡