Tujina

Maduro vodjo opozicije povabil na pogovor, a Guaidó ga je zavrnil

Caracas, 25. 01. 2019 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / M.R.
Komentarji
97

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je na pogovore povabil opozicijskega predsednika venezuelskega parlamenta Juana Guaidója, ta pa ga je že zavrnil in to označil za "lažni dialog". Maduro se z vsemi močmi oklepa oblasti, Guaidó pa predlaga njegovo pomilostitev, če bi se Maduro sam umaknil z oblasti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo podpira koga v Venezueli?
    01:26
    Iz 24UR: Kdo podpira koga v Venezueli?
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Venezuela razpada'
    03:15
    Iz 24UR ZVEČER: 'Venezuela razpada'
Madura je Guaidója povabil na pogovor, a ga je ta zavrnil.
Madura je Guaidója povabil na pogovor, a ga je ta zavrnil. FOTO: AP

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je na pogovore povabil opozicijskega predsednika venezuelskega parlamenta Juana Guaidója, ta pa ga je že zavrnil in to označil za "lažni dialog". V boju za oblast je Guaidó, ki se je oklical za začasnega predsednika države, tudi pozval vojsko, naj podpre njega.

Maduro je sporočil, da je pripravljen na pogovore z Guaidójem. "Zavezan sem nacionalni razpravi. Danes, jutri in vedno. Zavezan sem in pripravljen, da grem, kamorkoli moram. Osebno, če se moram srečati s tem mladim možem, se bom," je dejal Maduro na novinarski konferenci.

A Guaidó ga je hitro zavrnil. "Če ne dobijo želenih rezultatov z represijo, nam ponudijo lažen dialog," je dejal na ločeni novinarski konferenci. "Želim, da je to jasno svetu in temu režimu: nihče tu se ne podpiše pod lažen dialog," je dodal.

Guaidó je na množičnem zborovanju v Caracasu k podpori pozval tudi vojsko. Prišel je trenutek, da podprete ustavo in venezuelske državljane, je dejal.

Vojsko je še pozval, naj dovoli dostavo humanitarne pomoči, za katero je v četrtek prosil ZDA. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je pred tem dejal, da so ZDA pripravljene dati 20 milijonov dolarjev za humanitarno pomoč.

Politična kriza se nadaljuje

Potem ko je aktualni predsednik Venezuele Nicolas Maduro svojim diplomatom ukazal, da se v 72 urah umaknejo iz ZDA, je State Department nato v četrtek vsemu nenujnemu diplomatskemu osebju naročil, naj zapusti Venezuelo, a veleposlaništvo ostaja odprto še naprej. Državi sicer že dolga leta nimata veleposlanikov, vendar sta veleposlaništvi v prestolnici kljub temu še naprej delovali.

Nicolas Maduro se z vsemi močmi oklepa oblasti.
Nicolas Maduro se z vsemi močmi oklepa oblasti. FOTO: AP

Trenutno se vodja opozicije že vede kot predsednik države, saj je ZDA uradno zaprosil za pomoč v hrani in zdravilih, saj se država spopada z 2.000.000-odstotno inflacijo in človekoljubno krizo. Da bi končal politično krizo v državi, se je po pomoč obrnil na vse sektorje v državi, vključno z vojsko, ki za zdaj še trdno stoji ob predsedniku Maduru. Ob tem je izjavil, da bo predlagal amnestijo za Madura, če se sam odpove oblasti, in dodal, da je pomilostitev odigrala zelo pomembno vlogo v procesu demokratične tranzicije oblasti v Čilu."Ko bo prišel trenutek, bomo preučili te možnosti. Omenjene amnestije so na mizi za vse, ki so pripravljeni na obnovo ustavnega reda," je dejal. Guaidó se je med drugim zavzel za čimprejšnje svobodne volitve, s pomočjo katerih bi po njegovem rešili krizne razmere. 

Med prvimi, ki so Guaidu izrekli podporo, so bile prav ZDA, poleg njih pa tudi več kot deset držav Latinske amerike, Kanada in Združeno kraljestvo. Podporo opozicijskemu voditelju in pobudniku protestov proti Manduru je obsodila Rusija z argumentom, da kršijo mednarodno pravo in da gredo naravnost po "poti do prelivanja krvi".

Ameriški predsednik Trump je povedal, da so glede končne odločitve ustavitve politične krize še vedno "na mizi vse možnosti". Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je medtem povedal, da so ZDA že predlagale, da bi se v soboto dopoldne na temo Venezuele sešel tudi Varnostni svet Združenih narodov. Na sestanku Organizacije ameriških držav (OAS) je v četrtek Madurovo vladanje označil kot nemoralno in "nedemokratično do svojega bistva". Venezuele trenutno na dnevnem redu odprtega zasedanja Varnostnega sveta ni, za uvrstitev nanj pa je potrebno soglasje devetih članic 15-članskega Varnostnega sveta. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je izrazil mnenje, da taka seja ni potrebna. 

Mike Pompeo je naznanil, da bi na temo Venezuele razpravljal tudi Varnostni svet ZN na odprtem zasedanju v soboto.
Mike Pompeo je naznanil, da bi na temo Venezuele razpravljal tudi Varnostni svet ZN na odprtem zasedanju v soboto. FOTO: AP

Medtem je svetovalec za nacionalno varnost John Bolton novinarjem razkril, da se Trumpova administracija ukvarja z načrtom za zagotovitev finančnih sredstev vodji opozicije Guaidóju.

Grozijo nove sankcije?

ZDA so v zadnjih dveh letih že uvedle številne sankcije, usmerjene proti Madurovi vladi, med drugim so Venezueli omejile dostop do ameriških dolžniških trgov in blokirale poslovanje s tistimi, ki so vključeni v trgovino z zlatom. Ampak do zdaj Trumpova administracija ni sprejela neposrednih ukrepov o uvozu nafte, ki Venezueli predstavlja glavni finančni vir. Analitiki ocenjujejo, da bi lahko imele tovrstne sankcije omejen učinek na Madurov režim, saj bi ta naftne pošiljke preprosto preusmeril svojim zaveznikom, kot sta Kitajska in Rusija.

Na težke politične in gospodarske razmere v državi so ta teden na množičnih protestih opozorili tudi državljani.
Na težke politične in gospodarske razmere v državi so ta teden na množičnih protestih opozorili tudi državljani. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
25. 01. 2019 18.46
šAREC ŠE NI PODAL IZJAVE???
Ate_ist
25. 01. 2019 17.47
+9
kakšno pisanje pa je tole l.š.? kako se demokratično in legitimno izvoljen predsednik oklepa oblasti? avtor tebi so koleščki popadali iz glave. podpiraš in reklamiraš dvojno moralo, ki dopušča sprotno spreminjanje pravil, če se igra ne razvija v korist imperialistov in kolonialistov izza oceana
Fulano in Beltrano
25. 01. 2019 18.11
-6
Kako podrobno pa poznaš dogajanje zadnjih 20 let v Venezueli, da lahko trdiš, da so bile lanskoletne volitve poštene in legitimne? Kdaj si prebral prvi poglobljen članek na temo Venezuele? Kdaj si bil na potovanju v Venezueli? Koliko ljudi iz Venezuele poznaš? Znaš dovolj špansko, da na internetu poiščeš njihov Uradni list in najdeš podatke, za katere nekateri tukaj spodaj trdijo, da so izmišljeni? In tako naprej. Z veliko začetnico, ločili...….
jg57
25. 01. 2019 17.25
-2
So pa Američani med 2. vojno kar izdatno pomagali Eu. Zanimiva je bila povoja ureditev Nemčije: NDR-zahodni del in DDR-vzhodni del. Rusi so morali postavit berlinski zid, da jim niso vsi ušli na Zahod. Le zakaj?
emilzapata
26. 01. 2019 13.04
+3
ti bom jaz povedal zakaj, zato, ker so Rusi množično deportirali za delo sposobne obeh spolov v Rusijo, ki so morali obnavlati tisto, kar so jim dolfovi borci porušili, po nekaterih podatkih jih je bilo več kot 2 milijona. To jim pa ni dišalo, zato se je tudi zgodil prvi nemški upor leta 49,podoben tistem kasneje v Budimpešti in Pragi, kar pa so grdo zatrli, podobno ko nemci Varšavski geto.
nikhrast
25. 01. 2019 17.13
-3
Malo čuden ta svet, Maduro podpirajo sami avtokrati, kot Putin, Erdogan, Xi…, so pa največji kapitalisti. Uboga Venezuela, tudi če se vse normaliziral bo imela probleme, nafte vsepovsod preveč, ne vemo kam z njo, vsi jo ponujajo, še protesti zakaj se ne gradi več cevovodov..., bencin v Severni Ameriki pa tudi pod pol dolarja liter.
Fulano in Beltrano
25. 01. 2019 18.13
-5
Hvala za normalno komentiranje. Vsaj vem, da ima tudi kakšen moj občasen komentar svoj smisel. Pozdrav v Kanado.
Fulano in Beltrano
25. 01. 2019 16.51
-4
Mene pri komunističnih teoretikih najbolj zabava to, da so agresivni, vse vprek nazivajo z ovcami, naštevajo neke nesmiselne argumente. Poleg tega pa je smešno še to, da nekdo po cele dneve pisari ena gramatična skropucala.
BUONcaffee
25. 01. 2019 15.48
-8
Mene ne bo na naslednjih volitvah, ker Erjavec ne upošteva volitev.
BUONcaffee
25. 01. 2019 15.47
-5
Kubo in Venezuelo lahko ZDA uredijo v istem paketu.
BUONcaffee
25. 01. 2019 15.45
-4
Mogoče bo Erjavec zastopal EU in uredil zadevo v Venezueli po mirni poti. Pa naj tudi tam ostane.
BUONcaffee
25. 01. 2019 15.44
-1
Kaj pomagajo volitve, če ne glede na rezultat diktator ostane na oblasti. Naš Erjavec nesreča slovenske politike.
BUONcaffee
25. 01. 2019 15.40
-2
Erjavec isti kot Maduro, pa katastrofi na volitvah še vedno v politiki, povzroča pa nesrečo države.
BUONcaffee
25. 01. 2019 15.34
-6
Diktatorji podpirajo diktatorje, to je jasno v tem prispevku.
universal
25. 01. 2019 15.19
-3
Diktatoja erdogan in putin podpirata manduro
PUTINOVI?
25. 01. 2019 15.35
+13
demokrati imajo raje savdske,emirtske,katarske diktorje njihovi jim pustijo krast nafto...
dragan krstic
28. 01. 2019 21.41
Mirjiam90
25. 01. 2019 15.14
-4
Vse povsod dokazi, realni prikazi, stanja kako Komunizem in Levičarstvo pohabi ljudi. In Slovenija je cela pohabljena.
PUTINOVI?
25. 01. 2019 15.32
+11
kje to misliš v siriji,iraku,afganistnu,libiji...zdej če so te starši metalno pohabljenegat nardili to niso levičarji krivi.
dragan krstic
28. 01. 2019 21.40
Putinovič, v katerem metalu? Železu ali aluminiju, hahaha.
morituri
25. 01. 2019 14.35
+2
Maduro in Prešiček sta v sorodu, oba se oklepata oblasti.
flatearth
25. 01. 2019 15.04
+3
BUONcaffee
25. 01. 2019 15.39
-1
Frane Šajn
25. 01. 2019 14.18
+7
Putin postavi avionsko in raketno oporišče Na letališču Cerklje na Dolenjskem.
BUONcaffee
25. 01. 2019 14.17
-3
Za svobodo se je treba tudi borit, sicer ne bo nič iz nje.
BUONcaffee
25. 01. 2019 14.09
+4
Slovenija že ponudila azil tovarišu Maduri?????
Kollerik
25. 01. 2019 14.07
+9
Morda je res samodržec in diktator, toda iz zgodovine vemo, da so ameri s svojimi tajnimi službami v skladu z interesi svojih korporacij rušili celotne vlade v nekaterih državah Latinske Amerike. In še vedno niso odgovarjali za to.
morituri
25. 01. 2019 14.38
+2
Spet tuliš proti Ameriki obenem pa pričakuješ pomoč od nje. Nora pamet pač!!!
za bojši jutri
25. 01. 2019 15.33
+7
Kakšno pomoč pa lahko pričakuješ od amerov, razen prevrata in postavitve oblasti po njihovi meri
Kollerik
25. 01. 2019 15.51
+5
Nobena "pomočN ni zastoj, tako da gre nazadnje za nek umazan kšeft
MASTERSS
25. 01. 2019 13.48
+20
amerika ima 800.000 ki delajo brez plače in so lačni
Frane Šajn
25. 01. 2019 14.14
+13
Si daleč mimo usekal ima jih krepkih 80 000 000. Samo njih boli Venezuelska nafta, ki bo jo posrkali v Ameriko za vsak drobiž. In pa marionetna vlada ki jo obljublja novi Pinoče Juan Guaido, Pustite ta Ameriški poden poglejte v kakšno zadolžitev so nas spravili in pod kakšnimi pogoji in obttrestmi, in vse nove državice na Balkanu pod pogojem vzemi ali pusti. Vsak Slovencelj ima tako že 16 000 kredita pa čeprav se je komaj rodil. Iz Yuge smo prinesli samo tisoč petsto 1500, 00 dollarjev po glavi . Vprašaj se malo kako in čemu ta razlika. Pa desničarje pobaraj ti takoj povejo da smo po kavbojke in kavo hodili zadnjih par let v Italijo. Ja smo ja ampak smo imeli tudi s čim. V polštrih je bilo deutch mark kot plev. In danes????????
nikhrast
25. 01. 2019 17.06
-6
To pa res, znebili smo se Juge in revščine tam, pa še bone na bencin si pozabil omeniti, pa Yugo avto po katerem se nam je smejal ves svet...
Castrum
25. 01. 2019 13.40
-6
Zadnje čase je prav moderno, če je človek nastrojen proti ZDA ! Anti ZDA. Dejstvo pa je, da morajo politiki nositi odgovornost za svojo državo.
MASTERSS
25. 01. 2019 14.14
+21
"moderno" dej no,ne bit ofca no... a ti še ni jasno jastrebi so vsepovsod kjer je nafta kradejo,morijo,terorizirajo in pohablajo.miljoni mrvih in invaldinih zasrupljenih od bomb...zaradni njih so ljudje lačni, ne zardi madura...naj ameriški politiki prevzamejo odgovornost za afganistan,irak,sirijo,libijo itd...še zdej mi gre na bruhanje clintonka ob tistem histeričnem smejanju ko je gledala posnetek ubijanja gadafija...pa ti temu praviš moderno pa iz vas so nardil filmske mongloide kaj mislite da so to play station igrce...
Frane Šajn
25. 01. 2019 14.16
+6
jg57
25. 01. 2019 17.02
+2
Čudno se mi zdi zakakj množice iz Srednje in Južne Amerike tako bežijo v ZDA. Kako je šele pri njih hudo, če je v ZDA tako slabo.
nikhrast
25. 01. 2019 17.07
-2
Kdor ni reven, pa proti kapitalu, ni Slovenec.