Tujina

Madžarska poziva k pregledu jedrske elektrarne

Budimpešta, 21. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Madžarska je danes sporočila, da je Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pozvala, naj pregleda jedrsko elektrarno v Paksu na jugu države, kjer je sredi aprila zaradi pregretja rezervoarja za čiščenje kasete z uranskim gorivom prišlo do uhajanja radioaktivnega plina.

Po besedah predsednika madžarskega nacionalnega odbora za jedrsko energijo Istvana Csillaga si na Madžarskem želijo na ta način povrniti zaupanje domače in mednarodne javnosti.

Madžarski nacionalni odbor za jedrsko energijo je generalnega direktorja IAEA Mohameda El Baradeja pozval, naj agencija napoti svoje inšpektorje v Paks, da bi ugotovili natančne vzroke nesreče, ki se je zgodila 10. aprila.

Po besedah generalnega direktorja sicer edine madžarske nuklearke Istvana Kocisa je okvaro v drugem reaktorju jedrske elektrarne v Paksu povzročila napaka v konstrukciji rezervoarja za čiščenje kasete z uranskim gorivom, zaradi česar bodo madžarske oblasti od proizvajalca, francosko-nemške družbe Framatome, zahtevale povrnitev škode. Kot je 13. maja še dejal Kocis, je tuja družba "pisno" priznala napako.

Družba Framatome je zatem izrazila presenečenje nad oceno in menila, da je prezgodaj za kakršnekoli zaključke, dokler še potekajo posamezne analize.