Tujina

Makedonska policija na sporna območja

Skopje, 16. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V načrtu za vračanje makedonskih varnostnih sil na območja, ki so bila med spopadi pod nadzorom albanskih upornikov, so predvidene skupne patrulje makedonske policije z opazovalci EU in vojaki zveze Nato.

britanski vojaki v Makedoniji
britanski vojaki v Makedoniji FOTO: Reuters

Podpredsednik makedonske vlade Ilia Filipovski je sporočil, da je makedonska vlada na sestanku koordinacijskega odbora makedonske vlade s predstavniki zveze Nato, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), Evropske unije in ZDA predstavila načrt makedonskega notranjega ministrstva o vračanju policijskih enot in beguncev na sporna območja v državi.

Vodja misije OVSE v Makedoniji Craig Jennes pa je dejal, da bodo zahodni predstavniki preučili predloženi načrt in se jutri znova sešli na posvetovanjih z makedonsko vlado. Vračanje makedonske policije na območja pod nadzorom upornikov je sicer že nekaj časa predmet nesoglasij med makedonsko vlado in predstavniki zahodnih organizacij. Zahod od Makedonije namreč zahteva, da pred začetkom vračanja policije na sporna območja sprejme ustavne spremembe v skladu z mirovnim sporazumom, ki je bil podpisan 13. avgusta na Ohridu, in potrdi amnestijo za albanske upornike.

Mirovni proces je zastal

Boris Trajkovski
Boris Trajkovski FOTO: Reuters

Mirovni proces v Makedoniji sicer ne napreduje po pričakovanjih, saj je predsednik Boris Trajkovski v parlament zaenkrat poslal samo 9 izmed 15 ustavnih amandmajev, zadržal pa je nekatere sporne, vključno s tistim, po katerem bi bile vse etnične skupine v državi enakopravne. Predstavnik albanske stranke PDP v makedonskem parlamentu Naser Ziberi je danes sporočil, da se njegova stranka ne bo udeleževala sej parlamenta o ustavnih spremembah, saj zavrača sprejemanje ustavnih amandmajev v več fazah. Tudi vodja poslanske skupine druge albanske stranke v parlamentu DPA Zamir Dika je danes povedal, da so poteze Trajkovskega nesprejemljive, albanski poslanci pa naj se ne bi udeleževali sej parlamenta, dokler ne bodo ustavni amandmaji na mizi v "paketu".

Predsednik Trajkovski je zagrozil, da si bo prenehal prizadevati za mirovni proces, če parlamentarci ne prenehajo zadrževati ustavne spremembe, ki so predvidene v mirovnem sporazumu iz Ohrida. Ni jasno ali je s tem mislil albanske stranke ali poslance makedonskih strank, ki podpirajo referendum o mirovnem sporazumu. V parlamentu so danes sicer prekinili razpravo o pobudi za referendum, ki ga podpira tudi makedonski premier Ljubčo Georgievski, zahodne države pa svarijo, da bi lahko pokopal mirovni proces. Da pospešila pogajanja v zvezi z mirovnim sporazumom, v četrtek v Makedonijo prihajata visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in generalni sekretar zveze Nato George Robertson.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA