Tujina

Manafort priznal krivdo in privolil v sodelovanje s tožilstvom

Washington, 14. 09. 2018 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji šef predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paul Manafort je tik pred začetkom drugega sodnega procesa zaradi finančnega kriminala in delovanja za tujo vlado presenetljivo priznal krivdo in ob tem še sklenil dogovor za sodelovanje s posebnim tožilcem za preiskavo ruske afere Robertom Muellerjem.

Paul Manafort
Paul Manafort FOTO: AP

Že v četrtek so se pojavile informacije, da bo Paul Manafort priznal krivdo, da se izogne dragemu drugemu sodnemu procesu, vendar ni bilo jasno, ali bo tudi sodeloval s tožilci. Washington Post, ki navaja izjavo tožilca Andrewa Weissmanna poroča, da dogovor o priznanju krivde zajema tudi sodelovanje s tožilstvom, kar je slaba novica za predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Manaforta so na prvem sojenju v Alexandrii avgusta spoznali za krivega finančnih poneverb in davčnih utaj zaradi česar mu grozi več let oziroma desetletij zapora. Trump ga je nato pohvalil kot pogumnega moža, ki ni popustil pod pritiskom preiskovalcev. To je okrepilo ugibanja o tem, da je pravzaprav vseeno, kakšno kazen bo dobil, saj bo Trump Manaforta na koncu pomilostil.

Priznanje krivde in sodelovanje s preiskovalci pred drugim sodnim procesom zadeve za predsednika, njegovo družino in druge tesne sodelavce zelo zapleta. Manafort bo moral nekoga "izdati" tožilstvu. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je nemudoma sporočila, da vse to nima nobene povezave s predsednikom ali njegovo zmagoslavno kampanjo leta 2016.

Glede na sodne papirje bo Manafort priznal dve točki obtožnice od sedmih, s katerimi bi se soočil na sojenju. V zaporu je že vse od junija, ker je skušal vplivati na priče. Priznal bo zaroto za prevaro ZDA in zaroto za oviranje pravosodja. V okvirju tega bo priznal, da je skril milijone dolarjev na računih v tujini in proračun oškodoval za 15 milijonov dolarjev davkov.

Priznal bo tudi lobiranje in delovanje za ukrajinsko vlado v ZDA brez zahtevane registracije. Manafort je na primer leta 2012 po ZDA blatil Julijo Timošenko, da bi pomagal njenemu političnemu nasprotniku predsedniku Viktorju Janukoviču. V ameriške medije je skušal spraviti zgodbo, da je Timošenkova v Ukrajini naročila umor ukrajinskega državnega uradnika.

Priznal bo tudi, da je skušal v konservativnih medijih širiti laži o uradniku vlade Baracka Obame kot sovražniku Judov, da ga odstrani, ker je bil podpornik Timošenkove. Manafort je glede na njegovo elektronsko sporočilo v sodnih spisih za širjenje laži pridobil ljudi v časopisu New York Post, čeprav ni jasno, ali je bila zgodba objavljena.

Manafort bo moral glede na dogovor o priznanju krivde vladi predati svoje štiri nepremičnine, se odpovedati bančnim računom in življenjskemu zavarovanju.
Manafort bo moral glede na dogovor o priznanju krivde vladi predati svoje štiri nepremičnine, se odpovedati bančnim računom in življenjskemu zavarovanju. FOTO: AP

V zameno za prizanesljivost tožilstva bo moral Manafort glede na dogovor o priznanju krivde vladi predati svoje štiri nepremičnine, med drugim dva milijona dolarjev vredno hišo v Arlingtonu, ki jo je prepisal na hčerko. Odpovedal se bo tudi bančnim računom in življenjskemu zavarovanju. Doslej je preko svojih odvetnikov odločno zavračal tudi najmanjšo možnost priznanja krivde in sodelovanja s tožilstvom.

Manafort ni bil dolgo časa na čelu Trumpove kampanje, saj ga je šef odpustil, ko so začele prihajati na dan njegove zveze z Janukovičem in ruskimi oligarhi, ki so povezanimi s predsednikom Vladimirjem Putinom. Je pa vodil kampanjo v času, ko so s platforme republikanske stranke izbrisali izraze podpore Ukrajini po ruski zasedbi Krima.

Zaradi Manaforta je v neposredni nevarnosti Trumpov sin Donald Trump mlajši, ki se je z njim poleti 2016 sestal v Trumpovi stolpnici z rusko pravnico v pričakovanju negativnih informacij o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Trumpov krog trdi, da je šlo za posvojitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
15. 09. 2018 14.46
+1
Trump pri izbiri ekipe ni imel srečne roke. "Same fantke z milijon jajčnikov namesto po dveh testisov"
Ate_ist
15. 09. 2018 10.19
+0
ameriška elita je vajena ropanja sveta od razpada sssr. vendar so se časi spremenili. svet ni več tak kot je bil zadnjih 30 let. trump to ve, če ne drugega vsaj to, da so na svetu igralci, ki imajo dovolj dolgo palico, da jih amerika dobi po zadnji plati kljub temu, da se skriva za oceanom. trump je vsaj toliko pameten, da ne sili v 3. svetovno vojno, v kateri bi vsi zgoreli v plamenih jedrske vojne.
Apostol1
15. 09. 2018 11.13
+0
Trump pameten , morda v bizarnem smislu drugače je tepec in to največji od vseh Ameriških predsednikov.
nikhrast
15. 09. 2018 08.51
-5
Zakaj je Trump tolikokrat na sodišču, nekateri omenjajo številko pet tisoč, stalno neki problemi, vse je užalil, lopov tudi v biznisu, kot je rekel Bronfman, s Trumpom greš v biznis samo enkrat pa nikoli več. Poglej koliko jih je nategnil s to Trump University.
Jože Fortuna
15. 09. 2018 08.18
+2
Trump je zelo dober za ZDA. Obama je uničevalec EU... Obama je ustvaril islamsko državo... ! Trump in Putin sta je skoraj uničila ISIS....
nikhrast
15. 09. 2018 08.46
-5
Kakšne slišiš, kje pa živiš, mogoče kje v Midwestu na kakšni farmi, malo poglej po mestih, tam je vse multi-kulti, ne samo muslimani, pa tudi Kitajci, Korejci..., da ne omenim Evropejce.
Ate_ist
15. 09. 2018 10.11
+3
nik in vse to je delo trumpa? pa komu ti lažeš?
the kop
15. 09. 2018 07.24
+4
trump je še vedno boljši predsednik od zločinca obame!! obama je ustvaril islamsko državo!!
HouseBeatz
15. 09. 2018 08.19
+1
Za nekatere niso vazne nedolzne smrtne zrtve Obame, Killary, McCaina, Busha... vazna je njihova zablojena agenda.... Se malo in bo Trump izjavil, da je voda zdrava, potem bodo pa zablojeni levicati bojkotirali vodo in govorili, da je to dokaz, da je rasist, ker je voda prozorne barve in namiguje na svetlo barvo kar je white power
trumpet2018
14. 09. 2018 21.29
+7
Priznal je krivdo glede utaje davkov, ostale obtožbe so lažne, tudi nikakor ni obljubil sodelovanja s kriminalcem in clintonovim operativcem Muellerjem, to je laž washington komposta, ki je najbolj lažniv kup liberalnega gnoja, kar jih obstaja, lastnik je pa globalist in demokrat Jeff Bezos, ki sovraži Trumpa , volil je pa za lažnivo vojno zloćinko Hillary; zdaj pa seštejte 2 plus dva, če bo šlo, o ruskem vmešanju v volitve tudi ni nobenih dokazov, vendar 24 ur to laž ponovi vsak teden, v lažnem upanju, da bo nekoć postala resnica :) Ne bo nikoli,zaman se trudite, tudi ruski dosje je fejk, fabriciral ga je FBI po naročilu McCaina - "vojnega heroja", to je tisti zločinec ki je isisu dobavljal orože, 24 ur ga je prav neokusno ves teden častil kot legendo in heroja, kar je navadna laž in FN
HouseBeatz
14. 09. 2018 22.04
-2
Apostol1
15. 09. 2018 11.11
+1
trumpet2018.....Vse v zvezi s Trumpom je lažno in vprašanje je kdaj bo to kar je videno in dokumentirano zate resnično verjetno nikoli , ker tvoji tako zelo oprani možgani prave argumentirane resničnosti sploh več ne zaznajo , kaj šele kakšna malo bolj abstraktna vprašanja.
SoLoR
15. 09. 2018 15.12
trumpet2018 you really are a trumpet arent you? Preber si papirje, ki jih je Muller vlozil na sodisce, notri JASNO pise da mora sodelovati s preiskovalci in tudi da mu drzva zaseze vse (skoraj vse?) premozenje. Se 1x paralelen svet, folk kot si ti, ocitno nepismen in poslusa propagando...
SoLoR
15. 09. 2018 15.19
poisc na googlu njegov plea agreement, link ki ga najdes naj te odpelje na uradno stran od justice.gov pa si preber stran 6 tocka 8... ce si pismen seveda in razumes anglesko.
karpoketama
14. 09. 2018 21.26
+5
Zanka okrog Trumpa se zateguje... Donald pa tega še ne dojema tako. Tokrat ga denar ne bo rešil. Za Ameriko gre .
Presoljen
14. 09. 2018 21.21
+0
To so tisti, ki bi za pest dolarjev prodali tudi svojo dušo...
Apostol1
14. 09. 2018 20.46
+6
To so Trumpovi prijatelji in vsi po vrsti mu obračajo hrbet zaradi kriminala in podobnih zadev in samo vprašanje časa je kdaj potone še Trump.
trumpet2018
14. 09. 2018 21.33
+1
to že kruliš dve leti vsake 14 dni, pa nič od tega
CestniKolesar370Wattov
14. 09. 2018 22.00
+0
SoLoR
15. 09. 2018 11.46
+1
FriedmanovMilton haha, kot bit Kallyanne rekla... "alternative facts" :) Ce kdo zivi v paralelnem svetu so do desnicarji po celem svetu, samo oni podpirajo obsojene kriminalce... pa ne glede na to a je to v Sloveniji ali pa ZDA. Pa predno greste "levicaji" so isti... mozno ampak so vsaj tolk pametnejsi da jih ne dobijo...