Tujina

Manifest napadalca poln sovraštva in protipriseljenske retorike

El Paso, 04. 08. 2019 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

21-letni osumljenec za strelski napad v El Pasu naj bi pred tem na spletni strani 8chan objavil manifest, ki izraža protipriseljenska stališča in ideologijo nadvlade bele rase, sam napad pa opiše kot "odgovor na latinskoameriško invazijo Teksasa".

Po strelskem napadu v ameriškem El Pasu, v katerem je umrlo 20 ljudi, še vsaj 26 je ranjenih, je policija aretirala 21-letnega osumljenca, napad pa preiskujejo kot dejanje iz sovraštva, ameriški FBI pa je medtem začel preiskavo v smeri domačega terorizma. 

Preiskujejo tudi zapis na štirih straneh, objavljenem spletni strani 8chan, za katerega domnevajo, da ga je pred napadom objavil osumljenec. V manifestu pa so izraženi njegovi rasistični pogledi in ideologija nadvlade bele rase. V njem udriha čez priseljence, še posebej tiste iz Latinske Amerike, in jih krivi za pomanjkanje služb v ZDA. Strelski napad naj bi bil "odgovor na latinskoameriško invazijo Teksasa", avtor manifesta pa v njem opisuje tudi sovraštvo do "mešanja ras" in na drugi strani podporo k ohranjanju "evropske identitete v Ameriki": "Če se lahko znebimo dovolj ljudi, lahko morda ohranimo naš način življenja." V manifestu opiše tudi načrt, v skladu s katerim bi morali ZDA razdeliti na različne teritorije za različne rase, povzema Guardian

Hkrati izrazi skrb, da bi Teksas, ki se običajno nagiba k republikancem in velja za rdečo zvezno državo, lahko postal "demokratska trdnjava". Hkrati kritizira tudi republikansko stranka, saj podpira korporacije, kar naj bi po njegovem spodbujalo priseljenjevanje. 

Več ranjenih je še vedno v kritičnem stanju.
Več ranjenih je še vedno v kritičnem stanju. FOTO: AP

Mesto El Paso se nahaja v zvezni državi Teksas, prav na meji z Mehiko. Mesto ima približno 680.000 prebivalcev, okoli 80 odstotkov izmed njih je latinskoameriškega porekla. Patricka Crusiusa sicer opisujejo kot samotarca, zadržanega in tihega človeka. 

V manifestu avtor izraža tudi podporo strelcu iz Christchurcha, ki je v napadu na dve mošeji na Novi Zelandiji ubil 51 ljudi, pred tem pa prav tako objavil manifest, poln ideologije skrajne desnice, ki ga je naslovnil The Great Replacement oziroma Velika zamenjava

Žalovanje za 20 žrtvami strelskega napada v El Pasu.
Žalovanje za 20 žrtvami strelskega napada v El Pasu. FOTO: AP

Od napada v Christhchurchz do antisemitističnega napada v Pittsburghu, v katerem je strelec v sinagogi ubil 11 ljudi, pa do nedavnega pokola v sinagogi v Kaliforniji, v ZDA in po svetu so vse pogostejši napadi, ki jih je spodbudilo sovraštvo do priseljencev, Judov, drugih ras in ver, za katere napadalci domnevajo, da predstavljajo grožnjo beli rasi, poroča New York Times. Tudi napadalec na sinagogo v Powayu je pred napadom objavil manifest, po vzoru napadalca iz Christchurcha, polno antisemitistične vsebine. Manifest je bil prav tako objavljen na spletni strani 8chan, ki je tudi organom pregona znana kot spletna stran, na kateri se širi rasistična in sovražna vsebina. 

Nekdanji namestnik generalnega tožilca ZDA Rod Rosenstein je ob tem poudaril potrebo po poimenovanju tovrstnih napadov kot "belega terorizma": "Pobijanje naključnih civilistov za širjenje političnega sporočila je terorizem. FBI to kvalificira kot domači terorizem, toda bolj natančno bi bilo beli terorizem." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih FBI je v ZDA v času po 11. septembru 2001 več Američanov umrlo v napadih domačega terorizma, kot pa mednarodnega. In prav ideologija bele nadvlade se najpogosteje skriva v ozadju napadom domačega terorizma. 

Demokratski predsedniški kandidat, ki prihaja prav iz El Pasa, Beto O'Rourke, je medtem za sovražni zločin okrivil tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa oziroma njegovo sovražno retoriko. Spomnimo, da je Trump ob naznanitvi svoje predsedniške kandidature Mehičane označil za "morilce in posiljevalce". Prav problematiko priseljevanje in težave na ameriški južni meji pa je naredil za osrednjo točko svojega predsedovanja, priseljevanje iz Latinske Amerike pa je označil za "invazijo". "Rasist je in podžiga rasizem v državi. To v temeljih spreminja našo državo in vodi k nasilju," je dejal po poročanju CNN. Trump je strelski pohod v El Pasu obsodil kot "strahopetno dejanje" in izrazil sožalje svojcem žrtvam. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Akame1979 .
04. 08. 2019 21.52
+3
ma dobro no a je kateri od vas "novinarjev" dejansko sposoben opravljati svoje delo ali je to navo vrsta socialne ? 1. guardian - extremna levica - še stalin bi zgledal desničar proti nim (lahko pozabimo objektivnost) 2. andy ngo katerega so antifa brutalno pretepli je pred napadom izal manifest levice call to arms 10 day siege on elpaso 3. patric je bil vpisan kot demokrat v zda (nihova verzija levice) - profil so naknadno antifa spremenili v republikanca Sej je že vse prostodostopno, kaj pišete te bedarije ??
dannyer
05. 08. 2019 10.39
-3
itak sedaj so se demokrati spravili na obamo da je desničar. k razumu pziva voditel bill muray ali kok se napiše. pa še on je kao sedaj desni???
tomi.passion@gmail.com
04. 08. 2019 21.39
+6
Odličen primer, kako globalisti in globalna levičarska ideologija gradi propagando. Priznati moram, da odlično, čeprav ne izbira sredstev. Na ta način psihološko usmerja množice k sprejemanju migrantov in nove svetovne ureditve. Tudi pri nas sem bil pred leti priča eni ponodbni zgodbi. K nekemu ministru (šlo je za šolskega ministra), so pristopili predstavniki neke oglaševalske oz. komunikacijske agencije, kateri so želeli skleniti posel z ministrstvom. Ker jih je minister zavrnil, se mu je čez cca. 10 dni, zgodil nek škanda (kakšno naključje) in že naslednji dan so k njemu prišli znova predstavniki te agencije (gre za eno največjih pri nas, katera že leta ustvarja ideologijo politične levice) in zopet so vprašali ministra "Sedaj potrebujete našo pomoč?". Tako dela levica od nekdaj, ustvarja kaos, potrebuje notranje in zunanje sovražnike, luč meče na nasprotnike, da medtem v senci hara naprej. In tudi tokrat gre za isto zgodbo, le da v ZDA.
jg57
04. 08. 2019 20.34
-2
uporabil pa je socialistični mašingun. Takega sem jaz nosil v Jugo armiji.
dannyer
04. 08. 2019 20.03
+2
Dejanje lahko obsodimo samo krivdo pa nosijo mediji.
YUGO45
04. 08. 2019 19.41
+1
MrKrmar
04. 08. 2019 19.30
+5
Posledica vsiljevanja multikulture.
PUTINOVI?
04. 08. 2019 19.50
+10
POL PA NAJ VSI BELCI SPOKAJO NAZAJ V EVROPO KER SO SE VSILIL INDIJANCEM NO...
nikhrast
05. 08. 2019 08.51
-10
MrK…, kaj potuješ po svetu? V Severni Ameriki smo že zdavnaj multi-kulti. Kaj pa Anglija, že stoletje nazaj je bilo tam polno Indijcev, Afro… Ne moreš verjeti kako zaprto življenje imajo nekateri.
dannyer
04. 08. 2019 19.21
-1
ko brodway predvaja atentad na predsednik, ko nyt da sliko z snajpersko oznako nad predsednikom in njegovimi podporniki. ko podpornike dihuminizirajo ko grifinova obglavi predsednika metaforično, ko napiše grožnje nad 10 letnim beronom, ko mediji promovirajo smrt otroka med rojstvom. ko mediji in holivudski zvezdniki promovirajo napad na 15 letne otroke in jim grozijo z smrtjo. in se nakoncu ne opravičijo. ko medijski imperi z 12milijardnim dobičkom ni sposoben raziskat novise. ko mediji zamišijo napade na starejše mlade otroke nosečnice zato ker imajo kapo. ko novice dihuinizirajo več kot 70 milijonov ljudi. ko se samomori med mladimi veča zaradi radikalne klime ki so jo levi naredili. vsaj novinarka cnn se je opravičila 15 letnim fantom. tega je malo morje. ko indijec v svoji lastni galeriji napadejo radikalni antifovci edini pravi sajovci. mediji tiho. ko delijo na rase prav demokrati. so nestrpni drugi ki opozarjajo na to. krivi so mediji in demokrati.
dannyer
04. 08. 2019 19.24
-7
ko temnopolti pastorji podprejo trumpa zaradi boltemora pa je samo novice prebral ko boltemorčani se strinjajo in so veseli da po 20 letih končno kaka predsednik pokliče mesto. mim grede 2 tp župana sta zaradi korubcije odletela. Vrnimo se pastorju je vetaran za gibanje pravic v 60. nak koncu so ga novinarji CNN napadli.
ivan res grozni
04. 08. 2019 19.27
-10
Poiščite si strokovno pomoč. Vse strelske pohode v ZDA so izvedli beli rasisti, skrajni desničarji, vi pa vidite povsod levičarje. Kdaj vam bo postalo jasno, da so rasno in versko nestrpni SAMO DESNIČARJI!!!
ivan res grozni
04. 08. 2019 19.28
+2
dannyer
04. 08. 2019 19.32
-5
to ni res vsi strelski pohodi v zda med letom 1980 do let 2017 po obamovi doktrini jih je bilo 110. od tega 55 belcev. 5 so bili ženske in judi ostalo pa so ostali. kaj se tiče to ko pravijo koliko je skrajno desnih v to robriko da alda SPLC tudi liberalce in tiste ki se ne strinjajo z valdo. tak oda o tej statistiki je tak tak. naj več nasilja izvajajo v zda tolpe narko karteli . in ne piši laži o strelskih pohodih nimajo vsi raso v misli. veliko jih je pač norih ali so pa bili potisnjeni zaradi družbe.
dannyer
04. 08. 2019 19.33
-8
Prijatel ivan poišči si strokovno pomoč. me skrbi za tebe.
PUTINOVI?
04. 08. 2019 19.38
+5
KAJ TULIŠ JANUŠAR VSE TO DA DA POBLATIL LEVO STRAN, MONGO KDAJ BOŠ DOJEL DA NAM DOL VISI ZA VES AMERIČANE TI KR NEKI DELIŠ NA LEVE IN DESNE ČE SO LEVI ALI DESNI AMERIČANI MI DOL VISI JST SM SLOVAN OFCA SPARNA AMERIŠKA!!!!
dannyer
04. 08. 2019 19.49
+0
ker pr i nas skrajna levica kopira identitarsko politiko kateri produkt je razkroj v družbi. in kaj je to janušarov .
dannyer
04. 08. 2019 19.06
-1
poglejte si Beta ororka ki je imel kampanjo v mehiki za tujce. poglejte si njegov življenje pis preimenovalse je da bi bil bol latono ker v resnicci ni ko je bil mlad je bil aretiran tudi skoraj povozil je otroke. prav demokratski poli in leve hiše so predvajale, da liberalci sovražijo svojo raso nacijo kulturo in pred svojo dajo drugo. prav tako so tiho ko tolpe strašijo po mestah .ko demokratska stranka pomaga MS13 naj bolj nasilni kriminalni organizaciji kriva za več 1000 žrtev in so samo vzda. Poglejte si dejstva ko celo Predwednik Obama postaja desen. tisti ki imate radi Levico trenutno levica v sloveniji ne bi bila levica v zda ampak desnica. kulturno propadanje večanje samomorov mladih. rušenje države pred nosom odpiranje meje zastojn zdravstvo za vse samo za američane ne. itd.
ivan res grozni
04. 08. 2019 19.30
+0
Končajte osnovno šolo in napišite nekaj, kar bo imelo rep in glavo. In nehajte gledati NoroTV.
dannyer
04. 08. 2019 19.44
-3
tvojo tv ne gledam bi pa lahko sam poiskal in videl z lastnimi očmi kdo je imel kampanijo v mehiki. kdo je pomagal tistim kateri so bili že v proceso in so jih izgnali gre za cori booker . poglej si kamalo hariss ki se je hvalila koliko ljudi je zaprla zaradi marihuane na koncu pa se je hvalila da je sama kadila še več skrivala je dokaze katere bi opralo krivde na smrt obsojenega, prav tak oje podalševala in zadrževala ljudi v zaporu dle kot bi smela. to ji je tudi očitala tulsi gabert. moj iviri novic zajamejo vsaj 60 medijev od katerih so večinoma zahodni. tvoj pa je pop ane fna stoletja ki premaga tudi tvojo najlubšo teve nora tv.
nikhrast
05. 08. 2019 08.46
-8
dannyer, nimaš Spellcheck, ti ne kaže vse rdeče spodaj.
dannyer
05. 08. 2019 10.41
-3
to je verjetno pri tebi ker imam jaz prave vire. z razliko od tebe.
dannyer
04. 08. 2019 18.56
-5
pred dnevi so antifovci napadli indijca ker je imel kapo maga verjetno bi slep na eni učki mediji prav mu je kaj pa je imel kapo. mediji imajo večjo krivdo kot kdor koli drug zaradi FN. pristranskost in ne enakost.
dannyer
04. 08. 2019 19.22
-9
tale minus pomeni da se strinja z napadom na gospoda to pomeni, da si nestrpen
dannyer
04. 08. 2019 19.50
-1
zanimivo netolerantna levica podpira napad na indijca s strani svojih kolegov zanimivo
dannyer
04. 08. 2019 18.42
+1
Za to ni kriv trump pa še to ste napisali lažen stavek. krivi so demokrati in njihov rasizem nad drugimi. med ladimi naraščajo samomori med tem ko določeno skupino stalono dihuminizirajo. mladi potem vidijo kako politiki in mediji branijo antifo, kartel tolpe ki imajo 90% vsega v zda. ko direktor ice pove o žrtvah v arizoni tudi 5 mesečni otrok mediji tiho. ko mediji pozivajo k nasilju nad ljudmi. ko mediji zavajajo. potem pa pride kaka samoten volk ,ki ne vidi več izhoda in gre na tak pohod. ko demokrati kampirajo v mehiki sprejemajo zakon za zdravstveno zavarovanje za tujce md krizo brezdomcev. ljudje to vidijo so jezni brez smisla razkroj družbe zaradi skrajne ideologije. med tem ko cveti identitarska politika demokratov mediji tiho. ko demokrati pozivajo k totalitarnosti. mediji tiho. KRIVI za to so prav mediji in demokrati in ne trump. Če pa že pišete je rump povedal da del od teh kriminalcev so tidi tisti ki zlorabijo. po videnih info iz OZN ter women wach je kar 60-80% žensk žrtev spolnih napadavo. kartelov. ko jih obsodiš si rasist.
dannyer
04. 08. 2019 18.54
-1
Ko ljudje vidijo da biti davkoplačevalec pomeni samo suženj sak plačuješ več kot 600 milijard . ker ove raziskave pokažejo da veliko juh pride v zda po zdravstvenih razlogih. takoj ko jih oskrbijo pa gredo nazaj. kdo to plača. pogledajo vox vidijo novinarja kako poziva k nasilju pogledaš twiter vidis S Kinga kako poziva k terorizmu. Pogledaš NYT belci niso ljudje so .... preberite si tvite. kriv je sistem mediji in demokrati. Treba pa je poklicati tolpe kartele k odgovornosti saj kot sem rekel imajo 90% vsega od strelanja umrov napadov ropov trgovanja itd.
dannyer
04. 08. 2019 19.00
-1
Prav tako imate na voljo posnetke iz mestne hiše kako govorijo da podo prevzeli to državo tudi z nasiljem in potem bo po njihovem kaj misliš kaj naredi to ko slišijo ljudje.
ivan res grozni
04. 08. 2019 19.31
-1
Poiščite pomoč. Niti tega ne veste, da so versko in rasno nestrpni SAMO DESNIČARJI.
dannyer
04. 08. 2019 19.46
-1
če si nestrpen zaradi barve kože ali rase si rasist in trenutno naj bolj nestrpni so prav levičari kar se ti vidi na kilometer ,da si nestrpen.kot ateist pa vem da so religiozno nestrpni ljudje na levi. ivan poišči si pomoč pa pojdi malo v svet in ne glej samo pop ali nora tv.
nikhrast
05. 08. 2019 08.44
-6
dannyer, zelo lucidno pišeš, tabletke verjetno pomagajo.
totinori
04. 08. 2019 18.33
-1
Podatek, ki ni zanemarljiv-psihič je prišel iz Dallasa! Si predstavljate, da se je odločil za takšno akcijo v domačem kraju in po kakšnem, bog ne daj, norem naključju ustrelil tudi našega super zvezdnika košarke, ki tam igra in živi. Me zanima, če bi še vedno imel takšno podporo med našimi domoljubi!?
Debely
04. 08. 2019 16.54
-7
Trumpovski psiho!
dannyer
04. 08. 2019 18.43
+2
zakaj bil je samptar produkt radikalne L z razkrojem sistema.
jured100
04. 08. 2019 16.54
-11
Mislim... kakšni komentarji so tole... dezinformacije prvo od članka, potem od ljudi... ma pa kaj še? Tole se ne bo dobro končalo.
brat od Pepeta
04. 08. 2019 16.36
-6
Mislim, da bi bilo dobro, da bi policija pri nas zacela delati spiske problematicnih desnicarjev. Glede na komentarje nismo dalec od tega, da nekdo svoje sovratsvo strese na okolico..
Zmaga Ukrajini ...
04. 08. 2019 16.19
+4
Tudi "beli rasisti" je neustrezen izraz. Če vse teroriste, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda in Azije, označujemo za "islamske teroriste" (čeprav dejansko z islamsko vero v resnici nimajo prav nič, edino to, da izhajajo iz držav, kjer je razširjen islam), potem bi morali biti tudi vsi teroristi iz "krščanskih" držav označeni za "krščanske teroriste". Sicer pa so "domači - krščanarski - beli teroristi" bistveno bolj nevarni kot pa so bili islamski kdajkoli. Nekaj statistike, ki je dovolj pomenljiva, je navedel že uporabnik MASTERSS.
Uporabnik1152447
04. 08. 2019 18.55
+0
Ja, krščanski terorizem je, da nastaviš drugo lice. Tvoj terorizem pa je, da če na drugi svet potegneš še kakega nevernika, da so ti grehi odpuščeni. Pa da če je ženska posiljena, da je ona kriva.. Precej razlike v ideologiji.
Zmaga Ukrajini ...
04. 08. 2019 19.28
+4
O kakšni ideologiji nakladaš? Pomembna so dejstva - ker zahodni svet zelo rad govori o "islamskih teroristih", je torej smiselno te belske rasiste, fašiste, supremaciste, itd., označiti za "krščanske teroriste". In tvoja trapasta trditev "... pa da če je ženska posiljena, da je ona kriva..." - ni versko ali geopolitično opredeljena. Tudi pri nas pogosto ni čisto nič drugače kar se tiče takega pojmovanja. Stvar je le v razgledanosti, izobraženosti, odprtosti,... Skratka tepci so povsod, po drugi strani pa so povsod tudi povsem spodobni ljudje.
Kometikjami
04. 08. 2019 16.09
+13
Domaci teroristi. Vzgojeni s strani tamkajsnjih politikov.
Mauzahecmauzares
04. 08. 2019 15.59
-14
Je Trump že twitnil, da ima nova prosta delovna mesta za svoje rednecke?!
MASTERSS
04. 08. 2019 15.53
+22
Statistika dejstev – islamski skrajneži so do sedaj izvedli 2%, katoliški skrajneži 28%, desničarski skrajneži 22%, levičarski skrajneži 19%, aktivisti za pravice živali 10%, ostalo druge skupine, vseh terorističnih napadov po EU. In daleč največ teroristov na svetu je državljanov ZDA in EU. Katolikov…. Ker je šlo to medijev in ekstremistov obtoževanje zgolj enega krivca terorističnih napadov res že v ekstremna pretiravanja je čas, da si postrežemo tudi s povsem uradnimi svetovnimi statističnimi podatki.Evropa je imela že od 1960 pa vse do 2005 v Italiji, Franciji S. Irski, Nemčiji, Španiji, Grčiji, skratka v praktično vseh evropskih državah, razen tistih komunističnih in socialistični Jugoslaviji, izjemno močne teroristične organizacije skrajnih levičarjev in desničarjev, kot so zloglasne IRA, ETA, RAF, Brigate Rosse, Nacionalna avangarda, GAP, GRAPO, Gibanje 17, Neposredna akcija, Batasuna, Revolucionarna borba, ki pa so bile le vrh te gore. Te organizacije so v Evropi in EU, v omenjenem obdobju, izvedle skoraj 3000 terorističnih akcij, v katerih so povzročile preko 5.000 nedolžnih žrtev. Po 2005 do danes so v teroristično ospredje v EU stopili predvsem katoliški in desničarski skrajneži, državljani držav EU, od Brejvika naprej. Evropski teroristični skrajneži proizvedejo v EU kar 98% terorističnih napadov nad sodržavljani, v svetu pa 56%.
MASTERSS
04. 08. 2019 15.54
+38
sem pa ateist da me nebo spet napadel kak janušar da sem musliman.
anpusus
04. 08. 2019 16.00
-26
Časovni okvir je pa? govoriti moramo v določenih časovnih okvirjih, še malo razdelati na več slojev, je preveč posplošena statistika.
MASTERSS
04. 08. 2019 16.04
+39
Pan1
04. 08. 2019 16.05
-31
Še sam ne veš kaj si, glede na to kaj še vse ne spomniš napisat. Niti musliman ne moreš biti, ker si enostavno z...t
MASTERSS
04. 08. 2019 16.07
+28
ta teden mislim da so muslimani ubil dva človeka v evropi vamerki pa je desničar pobil nevem zdej točno šetvilko mislimda dva obrčaun pa 60 mrtvih.o desnih skrjanežih sploh ne pišejo razne če 20 +žrtev .
MASTERSS
04. 08. 2019 16.08
+36
panboj vidm da si zelo inteligentna oseba nisem ti dorasel....
MASTERSS
04. 08. 2019 16.22
+27
Tudi po statistikah Europola je število terorističnih napadov v EU iz 580 leta 2006 padalo iz leta v leto do leta 2018 198 napadov. Svetovno povprečje je drugače 14.000 terorističnih napadov letno po celem svetu, 300 v EU.
MASTERSS
04. 08. 2019 16.23
+28
Zanimivo je tudi poročilo Charles Kurzmana, profesorja sociologije univerze NC, v katerem predstavlja muslimansko teroristično grožnjo ZDA, ob čemer ugotavlja, da se v ZDA povprečno letno zgodi 14.000 umorov, od leta 2001 in opevanega 9/11 pa do lani so muslimanski skrajneži povzročili 37 žrtev od preko 190.000 umorov v ZDA.
PUTINOVI?
04. 08. 2019 16.34
+32
torej statistično se lahko bojimo bolj skrajnih svečkarjev kot muslimanov...
totinori
04. 08. 2019 18.49
-3
Pozabil si na ustaška združenja, ki so poskrbeli za lepo število žrtev. Bombni napadi na potniška letala je njihov izum. Nazadnje so z izurjeno skupino vstopili iz Avstrije in pobili 19 ljudi. Onemogočeni so bili na planini Raduša v BiH.
Uporabnik1152447
04. 08. 2019 18.59
-6
MASTERSS, glede na to, da ne znaš prepisat niti povprečnega števila umorov v ZDA, naj ti verjamem na statistike o terorizmu? Je tudi precej razlike med teroristično organizacijo ETA, teroristično organizacijo IRA in podobnimi , ki so se borili za samostojnost, ter ideloškim razmišljanjem, kaj vse je treba počet z neverniki in kako jih čim več konvertirat v drugo vero ter kako si prilastiti "njihove" ženske za sužnje.
pop greznica
04. 08. 2019 15.48
+0
Kar sejejo to žanjejo tile amerikanci. Meni se čisto nič ne smilijo
supergigi
04. 08. 2019 15.42
+17
Naj živi bela rasa.