Črna kronika

Lažne obljube o boljšem življenju: letno v Sloveniji od 50 do 100 žrtev prostitucije

Maribor, 21. 01. 2022 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Doroteja Dobovšek
Komentarji
9

Mariborski kriminalisti so v nočnem klubu blizu Maribora zaradi suma trgovine z ljudmi ovadili tri osebe, državljana in državljanko Slovenije ter državljanko Srbije. Ti naj bi v prostitucijo silili vsaj tri tujke, državljanke Venezuele in Kolumbije. A sodišče je osumljence že izpustilo iz pripora, saj ni bil podan utemeljen sum za očitek o trgovanju z ljudmi. Državna statistika letno beleži med 50 in 100 možnimi žrtvami prostitucije, a vse dejansko niso identificirane. Navadno so to ženske, ki prihajajo iz revnejših in manj razvitih držav. Pri nas jim je obljubljeno boljše življenje, v resnici pa jih čaka predvsem izkoriščanje in nasilje.

Slovenski kriminalisti skoraj vsako leto razkrinkajo vsaj eno kriminalno združbo, ki se pri nas ukvarja s trgovino z ljudmi, natančneje s prostitucijo. Marca lani v Šentilju. Leto prej v Žalcu, kjer so štirje Slovenci v tem hotelu v prostitucijo silili 24 deklet iz Romunije, Moldavije in Ukrajine.

Prostitucija
Prostitucija FOTO: Dreamstime

Najbolj odmeven primer trgovanja z belim blagom je bil v hotelu Marina, kjer je bilo v prostitucijo vključenih več kot 400 žensk. Čeprav so kriminalisti bordel zaprli leta 2019, primer do danes še ni dobil epiloga. A za vsemi temi uspešnimi policijskimi racijami so obupane ženske, ki so v Slovenijo prišle z željo po boljšem življenju.

Polona Kovač, predsednica Društva Ključ pove, da prihajajo iz okolij, kjer je velika revščina, kjer je že na splošno slab socioekonomski položaj, hkrati pa so ženske še v slabšem položaju: "Ko pa pridejo v, za njih, obljubljeno deželo, jih tukaj pričaka spolno suženjstvo. Upor ne pride v poštev, saj so grožnje prevelike." Grožnje z nasiljem, grožnje z nasiljem proti njihovim otrokom, včasih imajo otroke, ki so jih pustile doma, staršem, drugim sorodnikom. Sicer je fizičnega nasilja sorazmerno malo v teh primerih s strani trgovcev z ljudmi, je pa ogromno fizičnega nasilja, ki ga osebe doživljajo s strani strank, doda Kovačeva.  

Več let travmatiziranja poleg spolnega izkoriščanja te ženske pripelje do roba obupa: "Same sebi v bistvu govorijo, da so same odgovorne zato, kjer so se znašle."   Ne glede na to, kako obupane so, jim je pomoč na voljo, a v društvu Ključ se zavedajo, da je včasih zelo težko narediti prvi korak k spremembi: "Treba je zaupati ljudem, ki jih ne poznaš kar je tut jasno težko, ker ne glede na to koliko sta zvodnik in zvodnica grozna, njiju  pozna, medtem ko nas, ko ji tam razlagamo o sistemu pomoči nas prvič vidi, zakaj bi nam zaupala, če pa prej v življenju ni mogla nikomur zaupati."  A ko si dovolijo zaupati, jim pomagajo legalno do življenja, na katerega so upale ob prihodu v Slovenijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krpati
25. 01. 2022 14.27
+1
Nič čudnega za malo švico....to delajo že nekatere farmacevtke.....če le niso prisluhi....
tirolec
23. 01. 2022 15.01
+2
Se je čuditi....imamo malo Švico, kjer se cedita le med in mleko....Peterleta pa še kar naprej vabijo v svoje vrste političnih strank, na TV, na prireditve itd...Ta bi moral prvi odgovarjati po 31 letih prevar in laži državljanom Slovenija "V imenu ljudstva". Žal je in bo žrtev še več, saj se nam še naprej cedita med in mleko v mali Švici...! Mafijska posla in korupcija v Sloveniji kmalu na 1. (prvem) mestu. Bravo.
Suna darms
22. 01. 2022 08.24
-2
Venezuela je všeč levici. levica, kordiš, bukeff, violeta do nedavna... zagrizen poročevalec trebusnjak tudi z apetitom poroča. Pierre iz reklame: lekaj bito lahko bilo? 🤔
murinar
22. 01. 2022 08.13
+9
Nimamo sodstva , imamo krivosodje --lep primer kangler ,janković in ostali kriminalci !
2fast4
21. 01. 2022 21.54
+2
Ukrajina že ni več zanimiva, oni grejo kar v Venezuelo. Tam bi ga mogli dati v ječo. Boga bi prosil za milost, da ga čim prej odreši...
13klu?
21. 01. 2022 21.18
+3
Če malo poledas avanture net vidiš da je polovico oglasov v polomljeni slovenščini,ali pa so napisani v srbohrvaščini. Ko pokličeš skoraj nobena obrtnica ne zna našega jezika. tako tujke služijo pri nas,davke jim pa plačujemo mi
borjac
21. 01. 2022 20.57
+6
Prostitucija in izkoriščanje deklet v Sloveniji ne obstaja, bivši kolegi Kanglerja ki so zvodniki, so lahko mirni Kangler reši vse iz pripora, če se kaj zalomi pa stopita na sceno Jelinčič in Janša, še dva kriminalca iz vodstvene garniture, predlog zakona v korist kriminalcev pove vse.
ivan z Doba
21. 01. 2022 20.39
+6
Državljani smo ene vrste prostitutke. Pimpi dobro živijo na naš račun.
Antena
21. 01. 2022 20.25
+7
Vse se ve, vsi vedo....policija pa ???