Tujina

Maroko zahteva španski umik

Madrid, 17. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Španija je z nenaseljenega otoka Perejil, ki si ga lastita obe državi, pregnala maroške vojake, ki so se na njem izkrcali prejšnji teden. Maroko pa je zahteval takojšen umik španskih vojakov.

Otok Perejil ponovno nadzorujejo španske oblasti
Otok Perejil ponovno nadzorujejo španske oblasti FOTO: Reuters

Maroški vojaki so bili že izročeni maroškim oblastem, španske enote pa so ostale na otoku. Maroko je za tem zahteval takojšen in brezpogojen umik španskih vojakov s spornega otoka Perejil v Gibraltarskem prelivu, ki si ga lastita tako Španija kot Maroko. V Rabatu so Španijo obtožili kršitve maroškega zračnega prostora in ozemeljskih voda ter napovedali, da se bodo ZN pritožili zaradi agresije. Španska zunanja ministrica Ana de Palacio je zagovarjala vojaško akcijo, češ da gre za samoobrambo, Španija pa bo po njenih besedah vojake z otoka, ki si ga lastita obe državi, umaknila, takoj ko bo mogoče.

Kljub temu, da sta se zunanja ministra Španije in Maroka, Ana Palacio in Mohamed Benaisa, včeraj po telefonu sporazumela, da bosta državi krizo rešili po diplomatski poti, je Španija le nekaj ur zatem iz protesta proti maroški zasedbi otoka odpoklicala svojega veleposlanika iz Rabata Fernanda Arias-Salgada. Maroko pa je svojega veleposlanika iz Madrida odpoklical že pred devetimi meseci, s čimer je odgovoril na spor glede nezakonitega priseljevanja in španskega stališča do konflikta v zvezi z Zahodno Saharo.

Ostri odzivi maroških strank

Španski vojaki so ostali na otoku
Španski vojaki so ostali na otoku FOTO: Reuters

Maroške politične stranke so se ostro odzvale na špansko vojaško posredovanje na otoku Perejil. Nacionalno ljudsko gibanje (MNP), ki je član vladajoče koalicije, je dogodek označilo za napoved vojne, medtem ko zmerna islamska Stranka pravičnosti in razvoja (PJD) meni, da bi moral Maroko prekiniti vse odnose s Španijo.

Vodja Nacionalnega ljudskega gibanja (MNP) Madžubi Aherdan, ki je bil obrambni minister kralja Hasana II, je spričo španskega posredovanja izrazil osuplost. Problemov se, kot pravi, ne rešuje z orožjem, saj to pomeni napoved vojne in je napaka. Po njegovem mnenju pa bi morali celo prekiniti odnose z državo, za katero so mislili, da je prijateljska. Predsednik Stranke pravičnosti in razvoja (PJD) Abdelkrim Hatib pa je dejal, da gre za napad na Maroko in njegovo ozemeljsko celovitost, ki kaže na to, da med Evropejci še vedno vztraja duh kolonializma.

Bodo ZN posredovali v sporu?

Kofi Annan je ponudil pomoč za rešitev spora
Kofi Annan je ponudil pomoč za rešitev spora FOTO: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan je Španiji in Maroku ponudil svoje dobre usluge pri reševanju spora glede otoka Perejil, če bi državi to želeli. Sekretariat ZN je v sporočilu zapisal, da Annan z zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov med Španijo in Marokom ter je v stiku z obema stranema. V sporočilu Annan poleg tega obžaluje enostranska dejanja, do katerih je prišlo, državi pa poziva, naj ostaneta zavezani k mirnemu reševanju vprašanja. Dobre usluge, ki jih je ponudil Annan, sodijo, poleg pogajanj, posredovanja, razsodništva in drugih sredstev, med mirna sredstva reševanja sporov.

O dogodkih je bila obveščena tudi mednarodna skupnost, španska vlada pa je poudarila, da si želi ohraniti prijateljske in konstruktivne odnose z Marokom. Maročani, ki jih moti španska suverenost nad več otoki v Gibraltarskem prelivu, pa tudi enklavi Ceuta in Melilla na severu Afrike, so vse pozive po umiku s Perejila zavračali. Po trditvah vlade v Rabatu naj bi bil nadzor nad njim del prizadevanj za boj proti nezakonitemu priseljevanju in terorizmu.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA