Slovenija

V Hidrii proizvodnja ključnih komponent za elektromotorje Maseratijevih avtomobilov

Idrija, 28. 06. 2021 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Slukan
Komentarji
0

Idrijsko podjetje Hidria bo svetovno znani in prestižni znamki Maserati zagotavljalo rotorje in statorje za električne pogonske agregate in s tem pomembno sooblikovalo avtomobilske trende prihodnosti. Gre za ključna dela elektromotorja, ki jih bo slovenska Hidria do leta 2030 zagotovila tudi za mehke in priključne hibride mnogih drugih svetovnih avtomobilskih znamk. Kako njihova proizvodnja poteka in kako so sploh videti ti mali deli?

Vse se začne z vizijo in dobrim načrtom, ki je še posebej pomemben pri izdelavi elektromotorjev. "To so ključne komponente za vsak elektromotor," potrdi konstruktor v Hidrii Ambrož Bizjak. Sestavne dele motorjev v Hidriji po začetnem osnovanju v grobem izdelajo v treh korakih: s proizvodnjo orodij, proizvodnjo in testiranjem v laboratoriju. 

Pri Hidrii sooblikujejo avtomobilske trende prihodnosti. Sami so namreč razvili prototipe statorjev in rotorjev, ki so pravkar na testiranju v prvih Maseratijevih vozilih Granturismo, Grancabrio in najnovejšem MC20. V pičlih treh sekundah bodo novi športni Maseratiji s pomočjo Hidrijinih ključnih delov elektromotorjev lahko dosegli hitrost do 100 km/h. Vozilu pa omogočajo tudi pogon na vsa štiri kolesa. "S tankimi pločevinami in lepljenjem samih lamel imamo prednost pred ostalo konkurenco. Lahko trdim, da smo med večjimi, če ne celo največjimi dobavitelji lepljenih lamel za take pogonske elemente," pove direktor prodaje Hidria Lamtec Boris Cergol.

V proizvodnjo vključili tudi robote in kobote, da razbremenijo svoje zaposlene.
V proizvodnjo vključili tudi robote in kobote, da razbremenijo svoje zaposlene. FOTO: Kanal A

V proizvodnjo vključili tudi robote

Vizija podjetja je zelena električna mobilnost, ki jo zasledujejo z radikalnim zmanjševanjem izpustov, predvsem dizelskih motorjev. "Z našimi svečkami za senzoriko tlaka, na drugi strani pa z novimi prebojnimi rešitvami na področju elektromotorskih pogonov,"  razloži direktor Hidria holding Iztok Seljak. V proizvodnjo katerih so vključili tudi robote in kobote, ter tako svoje zaposlene vsaj malo razbremenili in s tem, kot pove Cergol: "Nadomestili, da bodo težje delo opravljali roboti, medtem ko bodo ljudje uporabljali glavo in svoje znanje." Ki ga bodo s pridom uporabili tudi za množično proizvodnjo delov elektromotorskega pogona za hibridna vozila BMW, Chrysler, Fiat, Jaguar in Land Rover

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.