Tujina

FOTO: 'Ne teroristični napad, to je bil napad na ljubezen. Žrtve niso preživele, a ljubezen je'

Orlando, 15. 06. 2016 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

FBI preiskuje, ali je žena Omarja Mateena, ki je v gejevskem klubu v Orlandu pobil 49 ljudi, vpletena za napad, saj je povedala, da je moža skušala odvrniti od namer. Mateen je sicer redno obiskoval napadeni kljub in z gosti plesal in jih vabil na zmenke, se opijal in pritoževal nad očetom, ki naj bi bil tiran.

Policija preiskuje, ali je bila žena strelca, ki je v gejevskem nočnem klubu v Orlandu ubil 49 ljudi, vpletena v napad. 

Druga žena strelca Omarja Mateena, 30-letna Noor Zahi Salman, je z napadalcem in njunim triletnim sinom živela v Fort Pierceu, ki je dve uri oddaljen od Orlanda. Policija jo preiskuje, ker naj bi vedela, da mož pripravlja napad, vendar ni poklicala policije.

Tožilci so pozvali obtožno poroto, naj razišče Salmanovo, saj je policiji povedala, da je moža skušala odvrniti od napada na klub Pulse. Tožilci jo želijo obtožiti kot sostorilko v 49 točkah za umor in 53 točkah za poskus umora, prav tako ker ni posvarila policije, da bo njen mož izvedel napad. Obstaja sicer možnost, da je Mateen svojo ženo poklical, ko je že bil v klubu in je že streljal. Čeprav jo je policija zaslišala, je še niso aretirali.

Ameriški senator Angus King je za CNN povedal, da "vse kaže, da je vedela nekaj o dogajanju". "Vsekakor je trenutno zelo pomembna oseba, ki za zdaj z nami sodeluje in nam lahko priskrbi nekaj pomembnih informacij," je dodal.

V torek so ameriški mediji poročali, da je bila Noor Salman z Mateenom, ko je šel kupit orožje, in ga je peljala v nočni klub Pulse, ker naj bi ga hotel opazovati.

Mateen tri leta redno obiskoval klub Pulse

Izkazalo se je, da je bil kar reden gost kluba.

Ameriški mediji navajajo številne redne obiskovalce kluba Pulse v Orlandu, ki pravijo, da je bil 29-letni Mateen reden gost lokala, v katerem je z nekaterimi plesal, druge vabil na zmenke tudi po družabnih spletnih straneh, ki so namenjene predvsem homoseksualcem, kot so Grindr, Adam4Adam in Jack'd. Cord Cedeno je za MSNBC povedal, da ga je Mateen po Grindru povabil na zmenek, vendar ga je blokiral, ker se mu je zdel čudaški.

Oče ga je 'obtožil', da je gej

Njegova prva žena Sitora Yusufiy, ki je po treh mesecih v zakonu pobegnila, ker jo je pretepal, je za brazilsko televizijo izjavila, da je sumila, da je bil prikriti homoseksualec. Bila je tudi poleg, ko ga je njegov oče Seddique Mir Mateen tega obtožil. Prav oče je uvodoma namignil, da je bil motiv za pokol sovraštvo do homoseksualcev, ker se je sin menda nekoč zelo razburil, ko je videl dva moška, kako se poljubljata.

žalovanje po strelskem napadu v Orlandu - 6
žalovanje po strelskem napadu v Orlandu - 6 FOTO: AP

Mateen redno obiskoval klub Pulse, bil je 'eden izmed njih'

Obiskovalci kluba Pulse trdijo, da je to neumnost, saj se je Mateen tam vedel kot eden od njih. Nasilen je postal menda le enkrat, ko se je nekdo norčeval iz verovanja v boga, in takrat naj bi celo potegnil nož. V glavnem pa naj bi se v klubu opijal in se pritoževal nad očetom, ki naj bi bil tiran. Očetov odnos do homoseksualcev je postal jasen, ko je medijem povedal, da jih lahko kaznuje le bog.

Na vprašanja o sinovi homoseksualnosti je Seddique Mir Mateen v torek odgovarjal, da ne verjame v to. Menil je, da je sin klub verjetno obiskoval, da si ga ogleda med pripravami na napad. Vendar pa priče pravijo, da je tja hodil redno najmanj leto dni.

'Ne teororistični napad, ampak napad na ljubezen'

21-letni Alejandro Francisco, eden izmed tistih, ki so se za las izognili smrti, je napisal ganljivo odprto pismu strelcu. "Sem mlad moški, gej, ki je odraščal v Orlandu. Rad imam svoje prijatelje, rad imam svoje starše. Star sem 21 let in ti si mi skoraj vzel življenje. Bila je vroča noč, klub je bil poln življenja in ljubezni in plesa in – dokler nisi ti prispel – čistega veselja." Alejandro je klub Pulse zapustil le nekaj trenutkov pred streljanjem, saj ga je prijatelj nagovoril, da odideta, preden se začne običajna gneča n izhodu kluba. Ko sta prečkala ulico, pa sta že zaslišala streljanje.

"Najsmrtonosnejši teroristični napad na ameriških tleh, pravite. Prosim vas. Povejmo, za kaj gre v resnici. Gre za najhujši napad – na ljubezen – na ameriških tleh," je zapisal Alejandro. "Toda Omar, spodletelo ti je. Poskušal si uničiti edino, česar v naši skupnosti nikoli ne moreš uničiti. Nikoli. Ne moreš nam vzeti naše ljubezni."

"Mislim na Eddija, ki je prestrašen v stranišču svoji mami pošiljal sporočila, da jo ima rad in da bo umrl. Omar, močnejši smo od tvojega sovraštva. Vedno bomo. Eddie ni preživel. Ampak ljubezen je. Pravzaprav je postala močnejša," je zapisal.

Ni dokazov za povezanost s terorističnimi organizacijami

Predsednik ZDA Barack Obama in direktor FBI James Comey sta povedala, da nimajo nobenih dokazov, da je bil Mateen povezan s terorističnimi organizacijami, ne glede na to, da je med napadom izrekal zvestobo skrajni sunitski skupini Islamska država. FBI ga je v preteklosti preiskoval zaradi izjav, ki pa so bile zmedene, saj je hkrati podpiral šiitsko organizacijo Hezbolah in sunitsko Al Kajdo in IS. Spremljali so ga deset mesecev in ugotovili, da se le širokousti.

Številne psihološke študije so pokazale, da moški, ki so v resnici homoseksualci, včasih izražajo ostra stališča do homoseksualnosti, še posebno če prihajajo iz okolja ali družine, kjer je homoseksualnost prepovedana.

V krutem napadu je Mateen ubil 49 ljudi, 53 pa jih je ranil. Šest žrtev je še vedno v kritičnem stanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja