Tujina

Mayeva na robu joka: Vedno bom obžalovala, da nisem izvedla brexita

London, 24. 05. 2019 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./L.Š./STA
Komentarji
93

Britanska premierka je prekinila ugibanja in napovedala, da bo s čela konservativne stranke odstopila 7. junija. Poudarila je, da bo za vedno obžalovala, da ji ni uspelo izvesti brexita. Postopek izvolitve novega vodje se bo začel teden dni za njenim odstopom, trajal pa naj bi več tednov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Odstop Mayeve
    02:46
    Iz 24UR ZVEČER: Odstop Mayeve
  • Iz 24UR ZVEČER: Saga na Otoku
    03:54
    Iz 24UR ZVEČER: Saga na Otoku
  • Iz 24UR: Mayeva se poslavlja
    02:29
    Iz 24UR: Mayeva se poslavlja
  • Theresa May v solzah napovedala datum odstopa
    00:38
    Theresa May v solzah napovedala datum odstopa
Za Mayevo ta odločitev kot kaže ni bila lahka.
Za Mayevo ta odločitev kot kaže ni bila lahka. FOTO: AP

Theresa May je danes stopila pred novinarje in sporočila, da bo s položaja predsednice konservativne stranke odstopila 7. junija. Še vedno bo vodila vlado, dokler ne izberejo njenega naslednika. Za ta sicer pričakovani korak se je odločila, potem ko ji kljub večkratnim poskusom poslancev ni uspelo prepričati, naj podprejo njen dogovor o brexitu.

"Zame je in bo za vedno ostalo globoko obžalovanje, da mi ni uspelo izvesti brexita," je dejala v svojem čustvenem nagovoru. Poudarila je, da se je sicer po svojih najboljših močeh trudila, da bi to storila. 

"Kmalu bom zapustila službo, ki mi je predstavljala največjo čast v življenju. Sem druga ženska premierka, a zagotovo ne zadnja. Odhajam brez slabe volje in z velikansko in večno hvaležnostjo, da sem imela možnost, da služim državi, ki jo imam rada," je dejala Mayeva, ki se ji je ob tem zatresel glas in je bila na robu joka. Po teh besedah se je obrnila in hitro odkorakala s kraja.

62-letna Mayeva se bo v britansko zgodovino zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati brexita.

Kot je pojasnila, bo dolžnosti premierke opravljala, dokler ne bo izbran novi vodja konservativcev, ki bo nato avtomatično postal premier. Postopek izvolitve novega vodje se bo začel teden dni za njenim odstopom, trajal pa naj bi več tednov.

Mayeva je po čustvenem govoru odkorakala od govorniškega pulta.
Mayeva je po čustvenem govoru odkorakala od govorniškega pulta. FOTO: AP

Kdo so možni nasledniki?

Iz konservativne stranke so nato sporočili, da bo novi vodja torijcev izbran do poletnih parlamentarnih počitnic, ki se začnejo 20. julija. Kot je pojasnil visoki predstavnik stranke Brandon Lewis, se bo zbiranje kandidatur končalo v tednu, ki se začne 10. junija, člani stranke pa bodo med kandidatoma z največjo podporo izbrali v času, da bodo izid lahko objavili pred parlamentarnimi počitnicami.

Glavni kandidati za naslednika Mayeve so bivši londonski župan in nekdanji zunanji minister Boris Johnson, zunanji minister Jeremy Hunt, bivši minister za brexit Dominic Raab, minister za okolje Michael Gove, notranji minister Sajid Javid in bivša predsednica poslanske zbornice Andrea Leadsom.

'Mayeva je napačno presodila razpoloženje v državi'

Johnson je v odzivu na odstop Mayeve dejal, da mora njen naslednik izpeljati brexit. "Hvala za vaše stoično služenje naši državi in konservativni stranki. Zdaj je čas, da sledimo njenim pozivom: da se poenotimo in izpeljemo brexit," je zapisal na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Populist in evroskeptik Nigel Farage pa je Mayevi očital, da je napačno presodila razpoloženje v državi, ko je poskušala ohraniti tesne trgovinske vezi z EU. "Politično je napačno presodila razpoloženje v državi in svoji stranki. Dva torijska voditelja, katerih instinkti so bili proevropski, sta odšla," je tvitnil Farage, s čimer je meril na Mayevo in njenega predhodnika Davida Camerona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj se bo po odstopu Mayeve dogajalo z brexitom, je zavito v meglo. Glasovanje o njenem dogovoru z Brusljem, ki so ga poslanci že trikrat zavrnili, je bilo preloženo, mnogi so prepričani, da za vselej. Nekateri od kandidatov za zamenjavo Mayeve medtem govorijo o možnosti brexita brez dogovora.

Možnih je več scenarijev. Poleg brexita z dogovorom je možna nova preložitev izstopa iz EU. Možen je brexit brez dogovora, ki bi se zgodil 31. oktobra, do katerega je bil preložen odhod Britancev iz Unije. Ena od možnosti je tudi enostranska ustavitev brexita, čeprav se zdi ta scenarij politično neizvedljiv.

Kaj se bo po odstopu Mayeve dogajalo z brexitom, je zavito v meglo.
Kaj se bo po odstopu Mayeve dogajalo z brexitom, je zavito v meglo. FOTO: AP

Odstop s čela britanske premierke konservativne stranke odmeva tudi po Evropi. Nemška kanclerka Angela Merkel je sprejela napoved britanske premierke s spoštovanjem. Z njo je vedno dobro sodelovala in namerava takšno sodelovanje ohraniti, dokler bo Mayeva na položaju, je danes dejala tiskovna predstavnica kanclerke.

V uradu kanclerke pa niso želeli komentirati, kakšne posledice bi lahko imel odstop britanske premierke za brexit, so pa zagotovili, da bodo še naprej tesno sodelovali z britansko vlado.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v prvem odzivu pozval k čim hitrejšemu pojasnilu, kako bo odločitev britanske premierke vplivala na brexit. Mayevo je pohvalil za njeno pogumno delo pri procesu izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije. Ob tem pa je dodal, da bodo še naprej veljala načela EU in da bo prednostna naloga tekoče delovanje povezave, zaradi česar od Londona zahteva čim hitrejše pojasnilo glede brexita.

Nizozemski premier Mark Rutte je medtem povedal, da odstop Mayeve še ne pomeni avtomatičnega konca načrtov glede brexita. "Izstopni dogovor med EU in Združenim kraljestvom za urejen brexit je še vedno na mizi," je zapisal na Twitterju. Britanski premierki se je zahvalil in ji izrazil spoštovanje.

Obžalovanje pa je izrazil irski premier Leo Varadkar, ki je dejal, da je irska vlada tesno sodelovala z njeno vlado glede brexita in Severne Irske. Zahvalil se ji je, da sta se strinjala glede ohranitve in okrepitve skupnega območja potovanj, ki Ircem in Britancem omogoča, da potujejo živijo, delajo, študirajo ter dostopajo do zdravstva in socialne pomoči, kot da bi bili državljani obeh držav. To se bo ohranilo ne glede na to, kakšen bo brexit.

Evropska komisija: ponovnih pogajanj o izstopnem sporazumu ne bo

Evropska komisija je sporočila, da njihovo stališče glede brexita ostaja nespremenjeno in da kljub političnim turbulencam na Otoku ne dopuščajo možnosti ponovnih pogajanj o izstopnem sporazumu. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker današnje vesti ni sprejel z veseljem, a namerava vzpostaviti delovni odnos s katerimkoli novim predsednikom vlade in ne namerava prekiniti pogovorov s Thereso May.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je ob tem na Twitterju izrazil "polno spoštovanje Mayevi in njeni odločnosti, ko je kot premierka delala za urejen izstop Združenega kraljestva iz EU".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SuperBog=?lovk
25. 05. 2019 11.50
+2
Kaj je bilo pa drugega za pričakovati od te nesposobne vešče. Njeni lastni poslranci so ji skakali v hrbet, ker so sami priznavali brexit. Čim prej nagnat te koloniste iz EU, dobesedno jih je treba brcniti v zadnjico, da bodo dobili pospešek!
U4
25. 05. 2019 07.21
+2
Res mi je hudo, ko gledam objokano to angleško lepotičko. Škoda, da ni izpeljala svojega načrta, ker mi greda ti Anglosasi že pošteno na.....
Malinha
24. 05. 2019 21.18
+4
"Odhajam brez slabe volje in z velikansko in večno hvaležnostjo, da sem imela možnost, da služim državi, ki jo imam rada..", nakar solze konservativizma premagajo sam veličastni steber otočjega premierstva, ki... oprostite, ne morem več pisat.. v prsih tak' hudo, pa tak gorko ob služenju državi, ki jo lj... ahhh ljub..... Se opravičujem, šalo na stran. Ob njeni zveličani besedi, podkrepljeni z vso bolečo iskrenostjo uvidenja resnice, "Odhajam..", sem pomislil, da otočani odhajajo iz vseh dežel, ki so jih tako sramotno kolonializirali in sedaj, ob krutem spoznanju, v osti bolečine sredi prsi, oni... oprostite... ne morem... torej, oni... odhajajo... z vso ljubeznijo.... države... ki jo lju.... - Zavesa se zagrne, sliši se glasove mrmrajočega ogorčenja, naslednji dan izide v časopisu notica, da stvar ni vredna niti tazadnjega Shakespeara.
miciklotilda
24. 05. 2019 20.49
+2
Brexit je zakon!ne morem verjet ce gledate angleski parlament kjer sedijo vsi poslanci utesnjeno eden zraven drugega pri nas v Sloveniji pa razkos vsak svoj rac inprostor kot v dnevni sobi!!!!
miciklotilda
24. 05. 2019 20.51
+1
A vi to kozervativnost in anglesko politicno skromnost razumete?jaz je ne!!!!
Al83
24. 05. 2019 20.11
-4
Konsevativne stranke se morajo zavedat, da živimo v post varnostnem svetu. Post varnostni svet je povzročil globalizem, ki je uničil tri velike varnosti, ki jih je zagotavljala nacijonalna država. Te tri varnosti, ki so bile namen nacijonalne države so ekonomska varnost, mejna varnost in kulturna varnost. In edina politična stran, ki ima odgovore na izgubljeno voarnost so nacijonalisti-populisti ali kakor jih mediji imenujejo "skrajna" desnica. Zaradi tega morajo stranke desne sredine opustiti globalizem, ki ga vsak dan več ljudi zavrača in postati vsaj lahki nacijonal-populisti. Ker se Mayeva tega ni zavedala in je mislila, da bo naplahtala narod se ji je zgodil Real MaCoy, Nighel Ferrage, ki je pobral 80% njenih glasov, njeno stranko pa pustil na 5em mestu poleg zelenih. Po moje so se konservativci sedaj zavedli svoje napake, ter bodo sedaj izvolili Borisa Jhonsona, ki bo pripeljal Britaniji no deal breksid. Seveda se zna zakomplicirati pri določenih poslancih konservativne stranke, ki so zagriženi remajnerji a bo vsaka zakasnitev samo voda na mlin Ferragu in žebel v krsto konservativcem.
Zmaga Ukrajini ...
24. 05. 2019 20.47
+5
Post varnostni svet ne obstaja. Obstajajo venomer novi varnostni izzivi in relativno hitro spreminjajoče pozicije akterjev v mednarodni skupnosti,... razmerje moči se stalno ruši in znova vzpostavlja z drugače nastavljenimi predispozicijami. Globalizacija pa je kot Pandorina skrinjica - ven so ušle vse tegobe in ni je več mogoče zapreti. Tako kot globalizacije ne moreš več ustaviti. Seveda se populistična desnica rada spogleduje s popolnim zaprtjem mej, če ne drugače, pa z ograjicami, vendar je v resnici to Sizifovo delo. Brez veze, ker učinka ne bo. Razen v primeru, če si želiš iti po poti Severne Koreje, ki je edinstven primerek hermetično zaprte države, in ki je prav zaradi svoje zaprtosti obtičala na "posebni" razvojni stopnji. Vsega pač ne moreš imeti. Po eni strani bi radi potovali po celem svetu trgovali s celim svetom, uporabljali storitve s celega sveta,... to pa ima svojo ceno. In mimogrede - Mayeva sploh ni evroskeptičarka in osebno ni bila za brexit. Ker je po rezultatih referenduma o brexitu Cameron odstopil, in je bila izvoljena za njegovo naslednico, je bila pač njena politična naloga, da popelje UK iz EU, kar pa ji žal ni uspelo, kljub močni volji in vztrajnosti. Lahko bi rekli "obula je prevelike čevlje". Vendar v zmešnjavi, ki je spremljala referendum, bi bili ti čevlji po mojem preveliki za vsakega. Angleški narod so namreč zelo dobro "zakurili" precej neznani Dominic Cummings (idejni vodja Brexita), Arron Banks (milijonar), Boris Johnson (politik) in Michael Gove (politik) ter Nigel Farage (hibrid: politik, poslovnež, PRovec). In vsi so seveda desničarski populisti. In ti torej predlagaš "zdravilo", ki bo ubilo pacienta. In še to - nekaj časa se je zdel brexit brez dogovora dokaj realna možnost, vendar jo je Westminster kategorično zavrnil.
za bojši jutri
24. 05. 2019 20.05
+8
Johnson in Juncker, dva z išiasom bosta rešila vse težave
Krainerland
24. 05. 2019 19.57
-6
Kdaj bomo slišali od naših politikov, da služijo državi, ki jo imajo radi?
Zmaga Ukrajini ...
24. 05. 2019 20.13
+4
Saj tvoj ljubljeni vodja stalno govori o domoljubju. Zakaj pa ob tem ni prepričljiv, pa ...
Banion
24. 05. 2019 19.51
+2
Ljudem bo vedno žal da so izvolili to nesposobno žensko
rglazer
24. 05. 2019 19.45
+3
Kaj pa volja ljudi?
Špartanec
24. 05. 2019 19.38
+2
MrKrmar
24. 05. 2019 19.24
+7
Stara mama pojdi v penzijo.
sodelujem
24. 05. 2019 18.33
+5
Vraga, ko bi se tako brigali za naše gospodarstvo.....
Te vidim
24. 05. 2019 17.55
+4
Hhaha ma dej pejdi se solit.
Strok
24. 05. 2019 17.50
+11
To so evropski politiki. Navedene jokice. Poglejte Putina in Šhija,.... Da politik joka pa saj ne morem verjet,...
BobbyP
24. 05. 2019 17.41
-3
Če bo izvoljen, bo Boris Johnson izpeljal zadevo do popoldanskega čaja. 🙄
Neopredeljeni
24. 05. 2019 17.44
+5
Neopredeljeni
24. 05. 2019 17.41
+0
Odločna ženska. Spremenila je svet (evropo) in smernice plesa.
flojdi
24. 05. 2019 17.36
+3
.draga mama (pa tudi oldspajs ne ker te ne gledam) Ne Jokaj. / tudi jaz ne jočem čeprav vem da mi ne bo zneslo videti ZDRUŽENE ZEMLJE
paxvobiscum
24. 05. 2019 17.26
+5
Terezijo je čist pobralo. Ubogo bitje.,..
Karantanija
24. 05. 2019 17.20
-3
Druga železna lady!
tornadotex
24. 05. 2019 17.02
+7
Bolje da ni izvedla brexita,že sedaj je povzročila ogromno škode svojim podanikom...