Tujina

Mayeva 'globoko razočarana', naslednji korak glasovanje o brexitu brez dogovora

London, 12. 03. 2019 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanska poslanska zbornica je že drugič zavrnila ločitveni sporazum z Evropsko unijo. Proti sporazumu je glasovalo 391 poslancev, za jih je bilo 242. Britanska premierka Theresa May je v nagovoru poslancem po glasovanju izrazila globoko obžalovanje nad odločitvijo in napovedala, da bodo v sredo glasovali še o možnosti brexita brez dogovora.

Spodnji dom britanskega parlamenta je po večurni razpravi ob 20. uri začel z glasovanjem o izstopnem sporazumu, ki so ga januarja že enkrat zavrnili. Proti sporazumu je tokrat glasovalo 391 poslancev, za jih je bilo 242. Gre sicer za malenkost manjši poraz v primerjavi s tistim, ki ga je britanska premierka Theresa May doživela januarja – takrat je namreč njen predlog podprlo 202 poslancev, proti pa jih je bilo 432. Proti predlogu je glasovalo 75 konservativnih poslancev, januarja je to storilo 118.

Theresa May med nastopom pred poslanci v spodnjem domu.
Theresa May med nastopom pred poslanci v spodnjem domu. FOTO: Kanal A

V prvem odzivu je britanska premierka dejala, da "globoko obžaluje" dejstvo, da so se poslanci odločili, da bodo večinsko glasovali proti njenemu brexit dogovoru.  

Kot je poudarila, je še vedno prepričana, da je najboljša pot za Združeno kraljestvo, da EU zapusti na "urejen način", torej z dogovorom. "Dogovor, o katerem smo se pogajali, je najboljši in dejansko edini, ki je na voljo," je dodala. 

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn.
Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn. FOTO: AP

Napovedala je, da bodo poslanci jutri dobili priložnost, da glasujejo o tem, ali podpirajo odhod Združenega kraljestva iz EU brez dogovora. Poslanci so zdaj pred "nezavidljivo izbiro", kako naprej, je poudarila po poročanju britanskega BBC. Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je po razgrnitvi rezultatov dejal, da je bila vlada poražena z veliko večino glasov in mora sprejeti, da njen dogovor z Brusljem nima podpore poslanske zbornice. Pozval jo je, naj možnost brexita brez dogovora umaknejo z mize. Izpostavil je, da je zdaj čas za splošne volitve. 

Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon je nocojšnji glasovalni razplet pospremila z besedami, da je bil "povsem predvidljiv" in da bi se mu bilo mogoče izogniti, če bi bila britanska vlada "pripravljena prisluhniti in konstruktivno sodelovati". 

"Namesto tega imamo vlado, ki je dejansko prenehala delovati in državo, ki se drži na robu pečine," je v izjavi dejal Sturgeonova. "Potrebe Škotske in naš glas so bili pri vladi Združenega kraljestva prezrti v času celotnega brexit procesa," je dejala in dodala, da težnje Škotske po tem, da postane neodvisna država, še "nikoli niso bile močnejše".

Tiskovna predstavnica laburistične stranke je povedala, da je Mayeva s tem, ko bo v sredo dovolila, da se glasuje o brexitu brez dogovora, opustila vsakršno pretvezo vodenja države. "Znova postavlja interese stranke pred javni interes," je bila jasna.

Mayeva je sicer že pred samim glasovanjem poslance opozorila, da če njenega "izboljšanega predloga" ne bodo podprli, posledično tvegajo, da "brexita na koncu sploh ne bo".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je prek Twitterja sporočil, da je "EU storila vse, da bi dosegla sporazom o odstopu. Brezizhodni položaj lahko razrešijo le znotraj Združenega kraljestva. Naše priprave na brexit brez dogovora pa so zdaj pomembnejše, kot so bile kadarkoli do sedaj," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na ponovno zavrnitev sporazuma v britanskem parlamentu se je odzval tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk"Obžalujemo izid nocojšnjega glasovanja. Razočarani smo, da britanski vladi ni uspelo zagotoviti večine za izstopni sporazum, o katerem sta se strani dogovorili novembra," je dejal njegov govorec Preben Aamann

Po današnji zavrnitvi bodo britanski poslanci v sredo po načrtih glasovali o možnosti brexita brez dogovora.
Po današnji zavrnitvi bodo britanski poslanci v sredo po načrtih glasovali o možnosti brexita brez dogovora. FOTO: Dreamstime

Ob tem v Tuskovi tiskovni službi izpostavljajo, da EU še najprej vztraja pri izstopnem sporazumu, vključno z irskim varovalom, ki zagotavlja, da na irskem otoku ne bo trde meje, in ki ohranja integriteto enotnega trga, razen oziroma dokler ne bo alternativne ureditve. "Do 29. marca je ostalo le še 17 dni, današnje glasovanje pa je bistveno povečalo verjetnost 'brexita brez dogovora'. Sedaj bomo nadaljevali s pripravami na to in zagotovili, da bomo pripravljeni, če se ta scenarij uresniči," je še povedal Aamann v imenu Tuska.

Po današnji zavrnitvi bodo britanski poslanci v sredo po načrtih glasovali o možnosti brexita brez dogovora. Če bodo to možnost zavrnili, bodo v četrtek glasovali še o možnosti podaljšanja dveletnega obdobja, predvidenega za brexit. 

V Bruslju se po neuradnih informacijah pričakuje, da bodo Britanci zaprosili za kratko podaljšanje obdobja za brexit.

Tuskov govorec je danes ponovil znano stališče unije, da bo sedemindvajseterica obravnavala obrazloženo prošnjo za podaljšanje, če jo bo britanska stran poslala, in da bo o njej odločala s soglasjem. Znova je tudi izpostavil, da sedemindvajseterica pričakuje verodostojno utemeljitev za morebitno podaljšanje in trajanje tega podaljšanja ter da bo treba zagotoviti nemoteno delovanje institucij EU.

Možnost podaljšanja roka za brexit sproža namreč kopico institucionalnih vprašanj, saj bodo maja volitve v Evropski parlament, novembra pa se izteče tudi mandat Evropski komisiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
13. 03. 2019 07.25
+17
Pejte vn že enkrat, prključte se ameriki
kaslc 1
13. 03. 2019 08.14
+2
01xxy
13. 03. 2019 07.16
+2
Britanci bodo potegnili Evropo, tako ali tako.
Zelo123
12. 03. 2019 22.57
+2
Kucan bi reku, nič ne bo več kot je bilo.
krtofl
13. 03. 2019 08.06
+3
jajo bi pa prvo skladišča orožja spraznu....
puspan
12. 03. 2019 21.49
+33
Saj je lepo, da imamo vsako leto v marcu karneval, ampak ta v Angliji je okužil že vso Evropo in traja že nekaj let. A ne morejo enkrat za vselej pokopati tega pusta v ženski podobi.
klukec
12. 03. 2019 21.40
+20
Spet anglosi mutijo
Andree
12. 03. 2019 21.19
+35
Brexit odpade zgleda
Andree
12. 03. 2019 21.06
+22
Bilo je za pričakovati
dreka?1
12. 03. 2019 22.04
+20
Ko bo brexite se bodo pa p.arili med sabo in bodo še bolj degenerirani,samo poglejte njihovo plemstvo,ko predajajo v Wimbeldonu trofejo so same karikature.