Tujina

Mayeva: Neuspeh brexita bi pomenil zlorabo zaupanja

London, 13. 01. 2019 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
8

Britanska premierka Theresa May je posvarila poslance, da bi neuspeh pri izvedbi brexita pomenil "katastrofalno in neopravičljivo zlorabo zaupanja v našo demokracijo". Medtem poslanci pripravljajo spremembo pravilnika, s katerim bi si zagotovili pooblastila za sprejemanje odločitev.

Mayeva opozarja, da nepodpora dogovoru pomeni, da bo Velika Britanija EU zapustila brez dogovora.
Mayeva opozarja, da nepodpora dogovoru pomeni, da bo Velika Britanija EU zapustila brez dogovora. FOTO: AP

V zapisu za britanski Sunday Express je premierka Theresa May pred torkovim glasovanjem poslance ponovno pozvala, naj podprejo dogovor o izhodu Velike Britanije iz Evropske unije. Če poslanci ne bodo podprli dogovora, tvegajo, da bo Združeno kraljestvo 29. marca zapustilo povezavo brez dogovora ali da se brexit ne bo zgodil, je še opozorila Mayeva.

"Moje sporočilo parlamentu ta konec tedna je preprosto: čas je, da se pozabi na igre in naredi, kar je dobro za našo državo," je dodala.

Medtem na Otoku krožijo neuradne informacije, da poslanci pripravljajo spremembo pravilnika poslanske zbornice, s katerim bi lahko iz rok premierke prevzeli vladne posle. V uradu Mayeve naj bi se tako že pripravljali na ta scenarij, če bodo poslanci v torek zavrnili dogovor.

Za zdaj kaže, da dogovor na glasovanju ne bo dobil zadostne podpore, saj mu poleg opozicije nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in številni konservativci. Najbolj sporno je varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Tednik Sunday Times poroča, da nameravajo poslanci različnih strank spremeniti pravilnik, da bi si zagotovili pooblastila za sprejemanje odločitev. Glede na spremembo bi poslanci in ne ministri nadzorovali parlamentarne zadeve, kar pa bi Mayevo postavilo na stranski tir.

Konservativni poslanec Nick Boles, ki zagovarja norveški model sodelovanja z EU, je za tednik dejal, da poslanci preučujejo možnosti izhoda.

"Imamo mehanizem, s katerim bo parlament prejel pooblastila za pogajanja o brexitu in zagotovil, da 29. marca ne zapustimo EU brez dogovora," je dejal. Glede na njegove napovedi bo načrte predstavil v torek.

Ena od možnosti, ki jo navaja BBC, je, da bi poslanci lahko legalno zahtevali od vlade, da preloži datum brexita. Po sedanjih načrtih bo Velika Britanija zapustila EU 29. marca z ali brez dogovora.  V primeru zavrnitve brexita se katastrofe boji tudi prvi mož Evropske komisije Jean-Claude Juncker. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
14. 01. 2019 07.36
+1
a se še niso spokali ven
vinogradnik33
13. 01. 2019 16.02
+10
Mislim , da bi bilo najbolj pošteno sedaj , ko so ljudje seznanjeni s posledicami izstopa iz Evropske unije s ponovnim referendumom povprašati o izstopu in ne tako , kot prvič , ko so vsem lagali in prikrivali dejstva !
flatearth
13. 01. 2019 15.45
+4
Takšen EU, kot je sedaj Evropejcem ne koristi, EU potrebuje novo paradigmo v okviru svobodnih,neodvisnih, suverenih in demokratičnih narodov in držav.
razocarani
13. 01. 2019 14.40
+26
le kaksna je to demokracija ki posilja svojo vojsko moriti po svetu ,,ta arogantna naduta rasa je 500 let kraljevala svetu z ropanjem in pomori domorodcev ,,pa si upajo govoriti o neki demokraciji ,,prej so teroristi kot kaj drugega ,,bolj nevarni kot vsi ti ISISovci ,,zalostno da se svet ne zaveda kdo so pravi skodljivci ,,in nasi politiki ,predvesm cmerar se jih uvlaci v zadnjice,res ogabno
Shisui
13. 01. 2019 16.31
-1
Kaj pa ti misliš da je demokracija? A se narodi ne morejo demokratično odločiti za vojno? A je demokracija kakšen recept proti slabim odločitvam?
BUONcaffee
13. 01. 2019 14.27
+17
Mayeva največji zlo svetovnemu miru.
Rotter
13. 01. 2019 14.37
+4
razocarani
13. 01. 2019 14.44
+25
pa se res je ,zalostno pa je da je tudi pri nas velikoooo bosckov ki tega ne dojemajo ,,saj vidis ze po minusih ,,tega pa ti bedniki ne vedo da so nam ravno ti izprijeni anglezi ugrabili velik kos nasega ozemlja ,,tako trst z benecijo kot korosko ,,ja znajo deliti tuja ozemnja ,se vidi kako stalo so naredili po razpadu otomanskega cesarstva ,,vse te arabe so sprli med seboj in jim nato se zidovso drzavo postavili na ozemlju drugega naroda sedaj pa evropa resuje vse te begunce ,,