Tujina

Mayeva obljubila glasovanje o drugem referendumu o brexitu

London, 21. 05. 2019 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.F. / STA
Komentarji
12

Britanska premierka Theresa May je obljubila glasovanje o novem referendumu, če bodo v zameno podprli dogovor z Brusljem o odhodu Velike Britanije iz Evropske unije. V novem sporazumu ponuja več garancij za pravice delavcev, zaščito okollja in tudi irskega varovala.

Britanska premierka Theresa May je danes poslancem dejala, da imajo "zadnjo priložnost" za brexit in jim predstavila "novi sporazum" o brexitu, poroča BBC. 

Mayeva v novem sporazumu poslancem med drugim obljublja nove garancije o pravicah delavcev, zaščito okolja, irsko varovalo kot tudi carinski kompromis. Če bodo poslanci to zavrnili, bo izhod otoka iz povezave z dogovorom "mrtev", brexit pa bi lahko bil zaustavljen, je posvarila.

V današnjem govoru je Mayeva še poudarila, da ima zastoj glede brexita "koroziven" vpliv na britansko politiko ter zaustavlja napredek na drugih področjih.

Britanski poslanci so doslej že trikrat zavrnili njen dogovor z Brusljem o brexitu.
Britanski poslanci so doslej že trikrat zavrnili njen dogovor z Brusljem o brexitu. FOTO: AP

"Dajemo novo ponudbo, da bi našli skupen jezik v parlamentu. To je edini način, da uresničimo brexit," je še dejala.

Po napovedih naj bi Mayeva v začetku junija v parlament poslala osnutek britanskega zakona o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Gre za zakon, ki je potreben, da se dogovor o brexitu prenese v britansko zakonodajo.

Številne koncesije, ki jih je danes predstavila Mayeva, so po oceni poznavalcev namenjeni laburističnim poslancem. A voditelj laburistov Jeremy Corbyn je že napovedal, da zakona o izstopnem sporazumu z EU ne bo podprl in da ne vidi možnosti, kako bi lahko šel skozi parlament. Laburistična zunanja ministrica v senci Emily Thornberry pa je spremenjeni sporazum označila za politični teater.

Novi sporazum sestavlja deset točk

Prva točka predvideva, da si bo britanska vlada prizadevala skleniti alternativne dogovore, ki bodo nadomestili irsko varovalo do decembra 2020, tako da ga ne bo treba nikoli uporabiti. V drugi točki se britanska vlada obvezuje, da bo v primeru, če bo varovalo začelo veljati, Velika Britanija ostala povezana s Severno Irsko.

Tretja točka zagotavlja, da morajo britanski poslanci potrditi pogajalske cilje in končne pogodbe za prihodnji odnos Velike Britanije z EU. Četrta in peta točka govorita o tem, da nov britanski zakon o pravicah delavcev, ne bo nič manj ugoden, kot je ta v EU, ter da se stopnja varovanja okolja ne bo spremenila, ko bo Velika Britanija zapustila EU.

Šesta točka zagotavlja, da si bo Združeno kraljestvo prizadevalo za nemoteno blagovno trgovino z EU, medtem ko bo zunaj enotnega evropskega trga.

V sedmi točki se britanska vlada obvezuje, da bo sprotno seznanjena s pravili EU za blago in živilske izdelke, za katere bo potrebna kontrola na meji, in tako zaščitila na tisoče delovnih mest, ki so odvisna od pravočasne dobavne verige.

Britanska vlada je v osmi točki napovedala, da bo predlagala carinski kompromis, tako da se bodo poslanci lahko odločili o prekinitvi zastoja. Deveta točka obljublja, da bodo poslanci glasovali o tem, ali bodo o sporazumu glasovali na referendumu. V zadnji, deseti točki, pa se britanska vlada obvezuje, da bo pravno zavarovala spremembe politične deklaracije, v kateri se bo odražal ta novi sporazum.

Velika Britanija ima tudi še vedno na voljo enostransko pravico, da kadarkoli zaustavi brexit s preklicem 50. člena pogodbe EU.
Velika Britanija ima tudi še vedno na voljo enostransko pravico, da kadarkoli zaustavi brexit s preklicem 50. člena pogodbe EU. FOTO: Dreamstime

Že trikrat zavrnili dogovor

Po napovedih naj bi Mayeva v začetku junija v parlament poslala osnutek britanskega zakona o izstopnem sporazumu z EU. Gre za zakon, ki je potreben, da se dogovor o brexitu prenese v britansko zakonodajo. Britanski poslanci so doslej že trikrat zavrnili dogovor Mayeve z Brusljem o brexitu.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so po junijskem glasovanju v britanskem parlamentu možni najmanj štirje scenariji, ki bodo odvisni od takratnega glasovanja.

Finančni minister Philip Hammond, ki je bil na današnji seji vlade, na kateri so podprli dopolnjen načrt Mayeve, pa je evroskeptične kolege posvaril, naj ne sledijo britanski populistični desnici in ne zagovarjajo idej, da je izhod iz EU brez dogovora edini "pravi legitimni brexit".

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
22. 05. 2019 13.13
-1
Theresa the Remainer
BUONcaffee
22. 05. 2019 10.16
-1
Očitno so Angleži ugotovili da je zanje najbolje ostati v EU. Tale napoved za morebiten brexit bo tudi vplivala na Evropske volitve. Evroskeptiki se ne bodo odrezali najbolje.
anakondabox
22. 05. 2019 07.46
To je Nična priložnost. Ta izhod bi se moral imenoval Dr-exit in ne Br-exit! Verjamem, da se Britanija ne bo odcepila, če se že bo, bo zaradi polomijade v trgovanju, nizkih dohodkov, nepretočnega izobraževalnega sistema, naredila aneks. #forever
Kliko7
22. 05. 2019 07.02
+1
Če tale ve, za qua se gre?
Al83
21. 05. 2019 20.11
+8
Najbolj katastrofalna premjejka Britanije v zadnjih tristo letih. Pa tako so feministi govorili, da moramo pustiti ženskam vladat in da bo vse v redu. Konservativna stranka je padla pod Mayevo iz nad 40% na 9% priljubljenosti, kar priča o tem, da je bil povprečnemu Britancu en referendum dovolj.
FAUSTOS1
21. 05. 2019 20.03
+7
Teško se je boriti zoper škekulante ,ki jim gre samo za profit ,prebivalci so le sredstvo za dosego tega cilja,tako so jih prevarali o odhodu iz eu češ ,da se bo cedilo mleko in med-sedaj pa je slabše pa še niso niti odšli.
klukec
21. 05. 2019 20.02
+3
Reska misli da ma prau ali samo uboga navodila nadrejenih za dobro placilo ali pa sankcije
Polis123
21. 05. 2019 19.40
+11
Ego je zafknjena stvar. Bolj, k dokazuješ svoj "prav", bolj se izkaže, da nimaš pojma :D
Porocilo
21. 05. 2019 20.07
+4
M_teorija
21. 05. 2019 19.03
+11
Baje gre milkshake dobro v promet!?
tedoVV2HCmedo
21. 05. 2019 19.00
+6
May, go2ass. Nimaš jajc..čnikov za osamosvojitev Britanije.
M_teorija
21. 05. 2019 18.50
+18
Slovenija očitno ni največja kokoš!?