Tujina

Mayeva poziva Corbyna k podpori sporazuma o brexitu

London, 22. 05. 2019 20.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska premierka Theresa May je na vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna naslovila zadnji poziv, naj podpre sporazum Velike Britanije o izstopu iz Evropske unije. K podpori je pozvala tudi poslance v parlamentu.

Premierka Theresa May je v pismu Jeremyju Corbynu zapisala, da je v popravljenem sporazumu pokazala, da je pripravljena na kompromise, da bi Britancem "dostavila brexit". Poudarila je, da pomeni ta sporazum, o katerem naj bi poslanci glasovali junija, zadnjo priložnost za to.

Britanska ministrica za parlamentarna vprašanja oz. formalno predsednica predstavniškega doma Andrea Leadsom je odstopila. Kot je sporočila, ne verjame, da bo pristop, ki ga je ubrala vlada, pripeljal do brexita in uresničil voljo Britancev na referendumu iz leta 2016. Leadsomova je veljala za pomembno članico vlade Mayeve. Kot je zapisala na Twitterju, "ne verjame, da bo Združeno Kraljestvo resnično suvereno po načrtu, ki je bil zdaj predstavljen". Povedala je tudi, da novi sporazum, ki ga je Mayeva predstavila v torek, ni bil dobro usklajen z ostalimi člani vlade. Zaradi tega je "razpadla kolektivna odgovornost", je zapisala.

"Tudi vas pozivam h kompromisu, tako da bomo lahko naredili, kar sta obljubili najini stranki v svojih programih, in obnovili zaupanje v našo politiko," je dejala.

K podpori je kasneje pozvala tudi poslance spodnjega doma britanskega parlamenta. "Zavrnite ga in potem nam bosta preostali samo še razdeljenost in slepa ulica," je poudarila. "Tvegamo, da bomo odšli brez sporazuma, čemur ta poslanska zbornica jasno nasprotuje," je povedala. "Tvegamo preklic brexita, česar Britanci preprosto ne bodo tolerirali," je še izpostavila.

Mayeva je v novem dogovoru o brexitu, ki ga je predstavila v torek, med drugim obljubila nove garancije o pravicah delavcev, zaščito okolja, irsko varovalo in carinski kompromis. Če ga bodo podprli, je poslancem obljubila glasovanje o novem referendumu o brexitu.

Številne koncesije, ki jih je predstavila Mayeva, so po oceni poznavalcev namenjene laburističnim poslancem. A Corbyn je že v torek zvečer napovedal, da izstopnega sporazuma oziroma ustreznega zakona ne bo podprl, saj samo pogreva tisto, o čemer so že govorili in ne vidi možnosti, da bi ga parlament podprl.

Theresa May
Theresa May FOTO: AP

Tudi danes v parlamentu je poudaril, da je novi dogovor "poln nasprotij" in ponuja malo novega. Po njegovih besedah je težko sklepati dogovore z nekom, ki bo samo še nekaj dni na položaju.

Predstavnik laburistov za brexit Keir Starmer je pred tem danes dejal, da mora Mayeva sprejeti, da njen predlog ne bo deloval in naj umakne glasovanje o njem.

Tudi mnogi drugi opozicijski poslanci, kot tudi poslanci njene konservativne stranke, so že napovedali, da sporazuma ne bodo podprli. Med njimi je tudi bivši zunanji minister Boris Johnson, ki je favorit za naslednika Mayeve na čelu konservativne stranke. Tvitnil je, da je kompromis, še posebej kar zadeva carinsko unijo po izstopu in glasovanje parlamenta o drugem referendumu o brexitu, v nasprotju s programom konservativne stranke.

Jacob Rees-Mogg, ki vodi skupino 80 evroskeptičnih poslancev konservativne stranke, pa je njene nove predloge označil kot najslabše doslej, ki bi državo "globoko vezali za EU".

Vse glasnejši so tudi pozivi k njenemu odstopu. Medtem se je sestal odbor konservativnih poslancev, ki odloča o glasovanju o nezaupnici premierki. Nazadnje so sicer konservativci nezaupnico zavrnili decembra lani, tako da po trenutnih pravilih do decembra letos ne morejo znova glasovati o tem. A bi lahko spremenili pravila.

Britanski poslanci so doslej že trikrat zavrnili sporazum Mayeve z Brusljem o brexitu, uspel pa ni niti njen poskus, da bi z laburisti našla kompromis.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za bojši jutri
22. 05. 2019 21.41
+2
Pa do kdaj bo to kljuse še maltretiralo Europo?
Kollerik
22. 05. 2019 21.00
+5
Corbyn je eden redkih politikov z renomejem. Upam, da bo "odšljivil" Mayevo in njene nazadnjake, ki delajo svoji državi ogromno škodo.