Tujina

Mayeva priznala, da so pogajanja z Brusljem v slepi ulici

London, 21. 09. 2018 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska premierka Theresa May je izjavila, da je bila zavrnitev njenega predloga za brexit na vrhu voditeljev EU v Salzburgu nesprejemljiva. Ob tem je priznala, da so pogajanja z Brusljem v slepi ulici.

"Ni sprejemljivo, da preprosto zavrneš predlog druge strani brez podrobne razlage in nasprotnega predloga," je britanska premierka Theresa May dejala v televizijskem nagovoru z Downing Streeta. "Torej smo v slepi ulici," je priznala. "Zdaj moramo slišati od EU, katere so prave težave in kaj so alternative, tako da lahko razpravljamo o njih," je pozvala. "Dokler ne bomo, ne moremo napredovati."

Napovedala je, da bodo pripravili alternativni načrt za vprašanje meje na Irskem otoku, "ki bo obvaroval celovitost Združenega kraljestva". Kot je dejala, želi EU ohraniti odprto irsko mejo, tako da bi Severna Irska ostala v carinski uniji. To je po njenih besedah nesprejemljivo: "Nikoli ne bomo pristali na to. To bi pomenilo razpad naše države."

"Medtem moramo in bomo nadaljevali priprave za primer, če ne bomo dosegli dogovora," je še povedala.

Britanska premierka Theresa May je priznala, da so pogajanja z Brusljem v slepi ulici.
Britanska premierka Theresa May je priznala, da so pogajanja z Brusljem v slepi ulici. FOTO: AP

Spomnimo

Voditelji EU so v četrtek na neformalnem vrhu v Salzburgu britanski premierki sporočili, da njen predlog glede brexita ni sprejemljiv. Mayeva jim je obljubila nov predlog za irsko mejo po brexitu. Zagotovila je tudi, da Velika Britanija intenzivno pripravlja strategijo za izstop iz povezave, ki bo predvidoma oblikovana do oktobrskega vrha EU.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ob koncu vrha sporočil, da bodo za november načrtovani vrh o brexitu pripravili le, če bo do naslednjega rednega vrha EU v oktobru na tem področju narejenega dovolj napredka.

Pogajanja o sporazumu o brexitu so sicer že bolj ali manj zaključena, jabolko spora pa ostaja vprašanje meje na Irskem otoku med Irsko in britansko Severno Irsko, kjer nadzora zdaj ni, z izstopom Združenega kraljestva iz EU pa bi morali na tem območju vzpostaviti vsaj nekakšen nadzor blaga.

Prav tako je odprto vprašanje prihodnjih odnosov Otoka z EU, zlasti glede prihodnjega sodelovanja v enotnem trgu, pri čemer Velika Britanija pričakuje nekakšen poseben odnos, zlasti v smislu prostega pretoka blaga in storitev, ne pa tudi prostega pretoka ljudi. A v EU opozarjajo, da London ne more pobrati zgolj nekaterih stvari iz enotnega trga, drugih pa ne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acco98
22. 09. 2018 09.01
+6
Anglija izstopa iz Eu, da bi zase v raznih trgovinskih,bančnih,in bančno oaznih razmerjih ter globalno več "priškrtarila" zase !! In še pri izstopu iz Eu .// haha " banda"- si mislim malo v hecu in malo zares.
Nimasmisla
22. 09. 2018 08.14
+10
če iztopite iz eu ste pač na oni strani meje in pika
Frigo
22. 09. 2018 08.09
-6
Tale tetika bi si pa lahko pobarvala lase bi bila bolj simpaticna
minkica91
22. 09. 2018 08.03
+14
pač britanci, si mislijo bog ve kaj so. Potem bi bili radi sami, pa hkrati v eu, to pa ne gre. Tako neumni tudi drugi niso. Če se ločiš, bodi sam in nimaš več kaj iskati v skupnosti. Se bodo mogoče pa s kitajci ali Arabci povezali. Čudni so ti otočani.
Kvagleas
22. 09. 2018 08.14
+3
Njihove lovke še vedno segajo v Avstralijo, Kanado, Ameriko in Južno Afriko imajo vidno podporo takih držav, zato lahko tudi izstopijo iz EU ker se jim "može".
Pikabalonca
22. 09. 2018 07.32
-5
Konec je z EVROPO..
puspan
22. 09. 2018 07.23
-1
Saj drugače je baba se kar za pogledat, le glavo in ostalo bi ji morali zamenjati.