Tujina

Med deseterico ženskam najbolj nevarnih držav tudi ZDA

Washington, 27. 06. 2018 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po sedmih letih so strokovnjaki znova predstavili izsledke raziskave, v kateri državi je najbolj nevarno biti ženska. Presenetljivo so se v skupini desetih najnevarnejših držav za ženske, poleg držav v Aziji, Afriki in na Srednjem vzhodu, znašle tudi ZDA.

Fundacija Thomson Reuters je predstavila izsledke raziskave, v kateri je sodelovalo 550 strokovnjakov, ki se ukvarjajo s kršitvami ženskih pravic po svetu, poroča CNN.

Indija v sedmih letih na vrh lestvice

Zaradi množičnega spolnega nasilja nad ženskami, trgovanja z ljudmi, prisilnega dela, spolnega suženjstva in prisilnih porok je nečastno prvo mesto na lestvici desetih ženskam najnevarnejših držav na svetu pripadlo Indiji. Nevarna je tudi zaradi tradicionalnih običajev, ki še posebej ogrožajo ženske, to so napadi s kislino, otroške poroke in obrezovanje ženskih spolnih organov.

Indija je bila v podobni raziskavi izpred sedmih let uvrščena na četrto mesto. Rezultati so v javnost prišli ravno med tem, ko v Indiji potekajo množični protesti, na katerih zahtevajo boljšo zaščito žensk in ki naj bi vladajoče prisilili v reševanje spolnega nasilja nad ženskami. Po letu 2012, ko so ulice zasedli protestniki zaradi brutalnega primera posilstva študentke v Delhiju, so sicer poskušali s poostrenimi kaznimi za spolne napade, posilstva in spolno nasilje, vključno z daljšimi zapornimi kaznimi in uvajanjem smrtne kazni. A kljub temu je v Indiji vsak dan prijavljenih 100 spolnih napadov na ženske. Leta 2016 je bilo prijavljenih 12 odstotkov več domnevnih spolnih napadov kot leto poprej, številka pa se je povzpela na skoraj 39.000.

"Da se je Indija povzpela na začetek lestvice, kaže, da ni bilo narejeno dovolj za zaščito pravic žensk. Indija je pokazala popolno neupoštevanje in nespoštovanje pravic žensk. Posilstva, spolni napadi, ubijanje žensk, še preden se rodijo, je le nekaj praks, ki so se razširile," je za fundacijo Thomson Reuters dejala Manjunath Gangadhara, uradnica v indijski državi Karnataka. "Svetovno najhitrejše rastoče gospodarstvo in vodilno državo tako v vesoljskih inovacijah kot v tehnološkem napredku mora biti sram zaradi nasilja nad ženskami," je dodala.

Pereč problem so tudi otroške poroke, saj se pred osemnajstim letom še vedno poroči skoraj 750 milijonov deklic, posledica česar je pogosto zgodnja nosečnost, ki lahko ogrozi njihovo zdravje, omejuje šolanje in priložnosti.
Pereč problem so tudi otroške poroke, saj se pred osemnajstim letom še vedno poroči skoraj 750 milijonov deklic, posledica česar je pogosto zgodnja nosečnost, ki lahko ogrozi njihovo zdravje, omejuje šolanje in priložnosti. FOTO: Thinkstock

ZDA na seznamu zaradi gibanja #MeToo

Raziskava je bila narejena oktobra 2017, potem ko je svet preplavilo gibanje #MeToo. Veliko število žensk, ki so spregovorile, da so bile žrtve spolnega nasilja, je razlog, da je na seznamu tokrat prvič tudi zahodna država. Med prvimi desetimi najnevarnejšimi državami za ženske so se poleg Indije, Afganistana, Sirije, Somalije, Savdske Arabije, Pakistana, Demokratične republike Kongo, Jemna in Nigerije namreč znašle tudi ZDA.

Kot kažejo izsledki raziskave, si ZDA delijo tretje mesto s Sirijo glede stopnje spolnega nasilja nad ženskami. Sodelujoče v raziskavi so povprašali, katera država je najnevarnejša za ženske v primeru spolnega nasilja, vključujoč posilstva in pomanjkanje dostopa do pravnih sredstev v primerih posilstva. ZDA so bile sicer po stopnji nespolnega nasilja nad ženskami šeste.

Na drugem mestu po nasilju nad ženskami, ki ni povezano s spolnostjo, je zaradi vojne razklan Afganistan. Ženske tam masovno doživljajo nasilje v družini in nasilje, povezano z vojnimi konflikti, prav tako je ena izmed držav z najtežjim dostopom do zdravstvene oskrbe in ekonomskih sredstev ter visoko stopnjo diskriminacije.

Sirija, kjer vojna vihra že več kot sedem let, se je uvrstila na seznam kot tretja najnevarnejša država za ženske. Država je druga najnevarnejša zaradi spolnega nasilja in najslabša glede dostopa do zdravstvene oskrbe. Z ZDA je na tretjem mestu glede spolnega nasilja nad ženskami.

Svetovni voditelji so se pred tremi leti zaobljubili, da bodo do leta 2030 izkoreninili vse oblike nasilja in diskriminacije proti ženskah in deklicam ter poskrbeli, da bodo lahko živele svobodno, varno in da bodo enakopravno vključene v politično in ekonomsko javno delovanje.
Svetovni voditelji so se pred tremi leti zaobljubili, da bodo do leta 2030 izkoreninili vse oblike nasilja in diskriminacije proti ženskah in deklicam ter poskrbeli, da bodo lahko živele svobodno, varno in da bodo enakopravno vključene v politično in ekonomsko javno delovanje. FOTO: iStock

Ena od treh žensk na svetu doživlja nasilje

Svetovni voditelji so se pred tremi leti zaobljubili, da bodo do leta 2030 izkoreninili vse oblike nasilja in diskriminacije proti ženskah in deklicam ter poskrbeli, da bodo lahko živele svobodno, varno in da bodo enakopravno vključene v politično in ekonomsko javno delovanje. Kljub tej zaobljubi pa še vedno ena od treh žensk na svetu vsaj enkrat v življenju doživlja psihično ali spolno nasilje. Pereč problem so tudi otroške poroke, saj se pred osemnajstim letom še vedno poroči skoraj 750 milijonov deklic, posledica česar je pogosto zgodnja nosečnost, ki lahko ogrozi njihovo zdravje, omejuje šolanje in priložnosti.


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
10. 01. 2022 19.44
+1
No, da so ZDA pred Iranom in Turčijo...je prav smešno...
Heretik1
27. 06. 2018 22.44
+1
Amerika je na splošno ena najbolj nevarnih držav na svetu. Tam imaš več možnosti, da te ustreli policaj, kot pa da umreš od starosti!
CestniKolesar370Wattov
27. 06. 2018 18.45
+0
Poglej organizatorko famoznega #metoo gibanja in povej kdo bi jo nadlegoval. Bog pomagaj.
ginem
27. 06. 2018 18.19
-8
jaz mojo,ce jezika,prebicam!Bos ti men govorila naj si tace umijem.
MrKrmar
27. 06. 2018 17.40
+11
Nemčija, Švedska, Francija..
Fulano in Beltrano
27. 06. 2018 17.03
+24
Med deseterico "manjka" Brazilija, kjer je vsaki 2 uri ubita ena ženska. Da ostalih oblik nasilja ne omenjam. V ZDA je zelo malo "območij", kjer bi si ženska tekom dneva ne upala s torbico v roki/na rami hoditi po cesti. V Braziliji je to skoraj zagotovljen scenarij za rop.....
Paradox
27. 06. 2018 16.25
+24
No, kje so feministke? Aja ne, borijo se za položaje v pisarnah..
nightangel
27. 06. 2018 16.08
+31
Kako lahko sploh primerjate Ameriko z neko Savdsko Arabijo,kjer so komaj pred kratkim ženske dobile pravico da lahko vozijo avto? Mislim da bi Savdijke skakale od veselja,če bi imele toliko pravic kot jih imajo Američanke.
sandi101
27. 06. 2018 15.11
-4
V Sloveniji so ženske carice, nekatere so pa tudi za Indijo...
CucurbitaPepo
27. 06. 2018 14.52
+20
Po kakšnih bizarnih kriterijih so ZDA uvrstili zraven teh držav?
HouseBeatz
27. 06. 2018 15.07
+18
Leva propaganda. Da bi bila Killary ali obama predsednik, verjami, da ZDA nebi napisali v clanek, tako pa pac morajo, ker so jim natocili
Titanium
27. 06. 2018 15.32
+3
To je seveda dejstvo, dokaz za to si pa našel na YouTubu, na kanalu enga mozoljastega luzerja ki verjetno zgleda tako kot it, a ne?
ginem
27. 06. 2018 18.57
+1
ne,on misli s svojo glavo.Youtubu je pa itak vec resnice kot v medijih.A ti,ki NE mislis s svojo glavo,tega nebos nikoli opazil.
Heretik1
27. 06. 2018 22.45
+1
Mogoče so se ZDA uvrstile na seznam zato, ker je že predsednik nadlegovalec in posiljevalec! Kakšni so šele ostali.
HouseBeatz
27. 06. 2018 14.37
+48
1x so že brisali Cudno, da ni svedske, ker je prestolnica posilstev v evropi. Je pa se bol smesno, Skoraj vsi migranti, ki silijo k nam, nasi levaki pa vabijo, prihajajo z obmocij, ki so med top 10 glede nasilja nad zenskami, porocanju z otroki in posilstvi... hahah 24 ur
Paradox
27. 06. 2018 16.27
+28
misliš, da upajo pisati o migrantih in problemih z njimi v EU? kje pa, niti ena novica ni bila objavljena.. od pretepa policistke, do številnih posilstev.. ne ne.. važno, da vemo, kaj je Kardashianova jedla za zajtrk.
Ka pa mislis
27. 06. 2018 14.13
-10
kakaen predsednik, taksni drzavljani
HouseBeatz
27. 06. 2018 14.16
+41
hahhaha, model. Trump tocno iz teh razlogov hoce zapret meje, da kriminalci / posiljevalci iz juzne Amerike ne prihajajo v ZDA, ze tako majo od svojih dost problemov