Tujina

Huda prometna nesreča v Makedoniji: med 14 smrtnimi žrtvami tudi sin poslanca

Skopje / Latkarci, 14. 02. 2019 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š./L.Š.
Komentarji
16

Severno Makedonijo je pretresla tragična prometna nesreča. Na avtocesti, ki povezuje Skopje in Tetovo, je avtobus prebil zaščitno ograjo, zapeljal na nasprotni vozišče in zgrmel s ceste ter se prevrnil v jarek. Po zadnjih informacijah je umrlo14 ljudi, več kot 30 jih je ranjenih, število smrtnih žrtev pa bi lahko še naraslo. Zakaj se je nesreča zgodila, še ni znano.

V hudi prometni nesreči, ki se je včeraj okoli 16.45 zgodila na avtocesti Skopje–Tetovo, pri kraju Latkarci (približno 20 kilometrov od makedonske prestolnice), je po zadnjih informacijah umrlo 14 ljudi, od teh sedem na kraju nesreče, ostali v bolnišnici. Na avtobusu je bilo skupaj okoli 50 potnikov. 

Po poročanju makedonskih medijev so bili na avtobusu večinoma delavci in študenti iz mesta Gostivar, ki se dnevno vozijo v prestolnico.

Minister za zdravje je novinarjem dejal, da so reševalci kmalu prišli na kraj nesreče in takoj pomagali ponesrečencem. Povedal je, da je bilo ranjenih več kot 30 ljudi od skupno 50 potnikov. V nesreči je umrl tudi sin makedonskega poslanca Blagojca Trpevskega – 25-letni Jovica Trpevski, poročajo makedonski mediji.Po podatkih glavne bolnišnice v Skopju naj bi bilo huje ranjenih najmanj pet ljudi, med njimi tudi nosečnica.

Vzrok nesreče še ni znan, očividci poročajo, da naj bi počila pnevmatika, nakar je voznik izgubil nadzor nad vozilom. V medijih so se pojavila tudi ugibanja o zdravju ali vinjenosti voznika, oblasti pa so vse pozvale, naj se špekulacij vzdržijo.

Vlada v Skopju je ponoči razglasila dvodnevno državno žalovanje, odpovedali pa so tudi vse slovesnosti ob današnjem dnevu zaščitnika vinogradnikov.

Predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev je v sinočnjem televizijskem nagovoru izrazil sožalje. "To je težka noč, polna bolečin in žalovanja," je dejal in dodal, da "ni besed, ki bi lahko ublažile bolečino ob tej hudi prometni nesreči, ki je bila usodna za mnoge naše sodržavljane".

Vlada je obljubila, da bo storila vse, da pomaga žrtvam nesreče in njihovim družinskim članom. "Sočustvujemo z bližnjimi. Mobiliziramo vse moči in zmogljivosti, da pomagamo poškodovanim in tistim, ki se še borijo za življenje, da se bodo čim prej lahko vrnili k svojim bližjim," je Zaev še zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Vzrok nesreče še ni znan, mediji navajajo morebitne težave s pnevmatikami ali zdravjem šoferja

Avtobus prevoznika Durmo Tours je iz za zdaj še neznanega razloga prebil zaščitno ograjo, zapeljal na nasprotno vozišče, nato pa zapeljal s ceste in se v jarku prevrnil na streho.

Ranjenim so na pomoč priskočili tudi stanovalci bližnje vasi. 42-letni Fetim Rusani je bil na poti domov v Tetovo, ko je zagledal prevrnjen avtobus, poroča France24. "Takoj sem poklical reševalce ​​in policijo. S sosedi smo pomagali trem ljudem, da so lahko izstopili iz avtobusa. Toda za vse ostale je bilo zelo težko, vsi so namreč ostali ujeti pod vozilom,"  je dejal. Med njimi je bila po njegovih besedah tudi mlada ženska, ki ji je prevrnjeno vozilo ukleščilo noge. "Skušali smo ji pomagati. Izgubila je noge, vendar je še vedno dihala. Nato je umrla. Bilo je zelo travmatično," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Voznik avtobusa je preživel nesrelo, policija ga je zaslišala, vzeli pa so mu tudi vzorce krvi in urina, katere bodo testirali za morebitno vsebnost alkohola. Prva poročila so namigovala, da bi voznik lahko utrpel srčni infarkt ali da je pri zelo visoki hitrosti avtobusu počila pnevmatika. Minister za notranje zadeve je javnosti ob tem sporočil, naj se vzdržijo špekuliranja. Minister za promet Goran Sugareski pa je medtem sporočil, da je prevoznik Durno Tours registrirana družba, njihovi avtobusi pa so podvrženi rednim tehničnim pregledom.

Zdravstveni minister Filipče je novinarjem dejal, da so reševalci kmalu prišli na kraj nesreče in takoj pomagali ponesrečencem. Preiskava poteka, na kraju dogodka je bil tudi okrožni državni tožilec, minister za notranje zadeve Oliver Spasovski in Filipče pa sta odšla v bolnišnico. "Govorili smo z voznikom avtobusa, ki je poškodovan in v bolnišnici. Prezgodaj je, da bi lahko ugotovili vzrok za nesrečo," je včeraj dejal predstavnik za odnose z javnostmi notranjega ministrstva Toni Angelovski.

Ponoči so opravili ogled kraja dogodka, za pokojne je odrejena obdukcija, za vozilo pa tehnični pregled. Vozniku so v bolnišnici analizirali kri in urin, še poroča omenjeni portal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Langlais
14. 02. 2019 20.29
-3
k je pa sin poslanca ste pa objavili če ne pa boli vas za ostale
Ramzess
14. 02. 2019 16.22
-1
Vozniku se ne piše dobro.
Transformerji
14. 02. 2019 12.57
+19
Pa kaj je z vami?? Je sin poslanca več vreden od ostalih žrtev??? Potem pa navedite vse umrle, res pa je, da prav nikogar ne poznam, tudi sina poslanca ne! So za vas nekatera življenja več vredna??
Ramzess
14. 02. 2019 16.21
-1
Ja, saj, vse ali nič, sicer pa kaj češ, sine priviligirane osebe.
fairplayy
14. 02. 2019 11.27
+9
pa kaj zdaj če je omenjen sin poslanca, če bi jaz bil ta poslanec se ne bi nič lažje počutil in če sem nekdo nepoznan pa res bv da se omenja moj sin komu na čast. Logično, da če bo npr sin Pahorja ali krampa udeležen v takšni nesreči se omeni, pa ne vem zakaj ste tako nesamozavestni in se počutite manj vredne potem tudi boste.
Machetekills007
14. 02. 2019 11.22
+10
smrt pobira, nič ne izbira.
MojsterSplinter
14. 02. 2019 10.24
+44
Dajte no mir s to SEVERNO Makedonijo. Za nas, ki smo živeli v skupni državi, je še vedno Makedonija.
Mamuth
14. 02. 2019 10.23
+23
A je sin poslanca vreden več kot ostali ljudje....24 ur sem mislil da ste že davno dosegli dno ,a sem se zmotil.
Mcmrtfg
14. 02. 2019 10.15
+32
13 mrtvih so pa otroci delavcev tako,da niso vredni omembe.Sramotni naslov in sramotno novinarstvo!
Pozitiven
14. 02. 2019 09.28
+2
Ja paj če je sin poslanca.
cirenij
14. 02. 2019 09.58
+17
Verjetno so politiki, politikanti, poslanci in ostali taki, vredni več, kot ostali potniki - delavci. Treba jih je posebej omenjat. Ampak šiba Božja je enaka za vse. Pa vseeno iskreno sožalje enim in drugim. Posebno pa težko poškodovanim, ki bodo nosili posledice vse življenje.
Lev07
14. 02. 2019 15.34
+3
Pa dejte se mal umirit! Nihče ni rekel, da so več vredni, ampak so poznani - ali oni ali njihovi starši - in zato so omenjeni!
Chon
14. 02. 2019 08.41
-3
Obdukcija za potnike... res?
DaveKodryn
14. 02. 2019 08.43
+0
Apostol1
14. 02. 2019 08.26
+54
Res tragično in ko so omenili z imenom in priimkom sina tega poslanca naj počiva v miru ampak meni on v tem slučaju ravno toliko pomeni kot če bi napisali katerokoli drugo ime in verjetno za vse druge ,ki živijo na drugem koncu sveta ravno tako.
DaveKodryn
14. 02. 2019 08.44
+13
vsi smo enaki, le da so eni bolj enaki kot drugi..to bi drugač tut lahko bil moto Slovenije :(