Tujina

Med poplavami gasilci skrinjo s truplom dvakrat premikali, ne da bi vedeli, kaj skriva

Palovec, 25. 02. 2019 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

So 23-letno Jasmino Dominić ubili v improvizirani garaži za hišo? Ali je sestra Smiljana Srnec dejanska morilka in ali je res samo ona vedela, da je v skrinji truplo? To so ključna vprašanja, na katera skušajo odgovoriti hrvaški preiskovalci umora v Palovcu na Hrvaškem. Najmanj enkrat so Jasminino truplo premikali s skrinjo vred, preden ga je po naključju odkril Smiljanin zet. 

Hrvaški kriminalisti so v petek opravili temeljito hišno preiskavo posestva Dominićevih.
Hrvaški kriminalisti so v petek opravili temeljito hišno preiskavo posestva Dominićevih. FOTO: dnevnik.hr

Pri umoru v hrvaškem Medžimurju se pojavlja vse več vprašanj. Zamrzovalna skrinja namreč ni bila vseh 19 let v hiši, pač pa je bila prvih pet let v lopi oziroma improvizirani garaži za hišo. Gasilci so zamrzovalnik zaradi poplav kar dvakrat premikali, ne da bi vedeli, da se v njem skriva truplo pogrešane Jasmine Dominić.

Ena od ključnih sledi preiskave je namreč postala izpoved gasilca iz lokalnega gasilskega društva, poroča hrvaški časnik 24sata. Pojasnil je namreč, da so v času velikih poplav v Palovcu leta 2001 iz objekta za hišo pomagali iznesti zamrzovalno skrinjo in jo dvignili na betonske opeke, zato da voda ne bi prišla v stik z električno napeljavo. Ko je voda odtekla, so skrinjo vrnili nazaj v lopo. Nato pa je ulico, v kateri je družinska hiša Dominićevih, znova poplavilo leta 2005. Takrat so znova morali premakniti skrinjo, vendar so jo tokrat gasilci prenesli v stanovanjsko hišo. Pri tem pa niso niti slutili, kaj se skriva v njej. Postavili so jo pod stopnice, kjer je nato ves ta čas tudi ostala. 

Prav zaradi teh novih podrobnosti je zdaj jasno, zakaj je policija med hišno preiskavo prejšnji teden zapečatila manjši objekt za hišo, ne pa tudi same hiše. Prav iz tega objekta so odnesli tudi največ dokaznega gradiva. Forenziki pa naj bi zdaj iskali morebitne biološke sledi, ki bodo pomagale razjasniti umor izpred skoraj 19 let. V lopi naj bi tudi iskali morebitno orožje, s katerim je morilka – za zdaj je edina osumljenka še vedno Smiljana Srnec – zadala smrtne udarce svoji sestri. Preiskovali naj bi tudi možnost, da je bila Jasmina umorjena prav v tem prostoru. 

Je bila umorjena v hiši ali v lopi za hišo?

Policija naj bi zdaj skušala rekonstruirati dva scenarija umora. Po prvem scenariju je bila Jasmina umorjena v hiši, morilec pa jo je nato pospravil v zamrzovalnik v objektu za hišo. To je bil doslej najbolj verjeten scenarij. Vendar se je po pričanju gasilca pojavil tudi drugi možni scenarij – da je bila 23-letnica umorjena v lopi za hišo, kjer jo je morilec spravil v zamrzovalnik. Tega so nato pet let pozneje premestili v družinsko hišo.

Okoliščine v družini so bile takrat drugačne. Oče Martin Dominić je bil še vedno živ, prav on pa naj bi objekt za hišo tudi največ uporabljal. Bil je tesar in zidar, lopa pa mu je po vsej verjetnosti služila kot orodjarnica. Je možno, da je vsa ta leta hodil mimo skrinje s truplom svoje hčerke, ne da bi to vedel in ne da bi zamrzovalnik kdaj odprl? To je eno od vprašanj, ki zanima tudi preiskovalce. Jasminina mama Katarina Dominić je v času poplav še živela v Palovcu, šele pozneje je odšla v Nemčijo, kjer dela kot kuharica. Prav mama naj bi bila tista, ki je policiji prijavila izginotje Jasmine, vendar šele pet let po tem, ko jo je zadnjič videla in slišala. 

Jasmina Dominić je bila pogrešana od leta 2000.
Jasmina Dominić je bila pogrešana od leta 2000. FOTO: AP

Po naselju so ves čas krožile različne govorice, vsi so se spraševali, kaj se je zgodilo z Jasmino. Nekateri so domnevali, da so njeno truplo med obnovo hiše zazidali. Vendar, resnica je bila ta, da je bilo truplo ves čas pred nosom vseh, ki so vstopili v družinsko hišo v Novi ulici v Palovcu – v družinski zamrzovalni skrinji.

Več podrobnosti o tem, kako so truplo odkrili

Hrvaški časnik Jutarnji list je po tednu dni od najdbe trupla in po večih pogovorih s krajani Palovca in znanci družine umorjene Jasmine včeraj opisal, kako so truplo v skrinji sploh odkrili. Smiljanina hčerka Katarina in njen zaročenec David naj bi se odločila, da odpreta zamrzovalnik, ki se ga očitno nihče dolga leta ni smel niti dotikati.

Smiljane takrat ni bilo doma, zato sta izkoristila priložnost in skrinjo pazljivo izvlekla izpod stopnic, ravno dovolj, da sta lahko odprla pokrov. Vendar to ni bila lahka naloga. Gumijasti tesnili pokrova in spodnjega dela skrinje sta bila povsem zlepljena, saj skrinje nihče leta in leta ni odpiral. David je z vso močjo skušal dvigniti pokrov, vendar ni šlo, zato je malo zarezal pri spoju in naposled mu je skrinjo uspelo odpreti. Vanj je pahnil hladen zrak. Pod slojem letu je videl vrečke s stročjim fižolom, grahom in mešano zelenjavo. Vrečke so se mu razpadale pod prsti, saj so že preperele. Nato se je dotaknil nečesa drugega ... Ko je razgrnil vso zelenjavo, je videl, da je pod njo človeško truplo. Bilo je v sedečem položaju, oblečeno v haljo in z glavo sklonjeno naprej, piše Jutarnji list

David je po poročanju domačinov nato poklical znanca, ki je zaposlen na policiji. Vprašal ga je, kaj naj naredi. Davidov znanec je nato informacijo prenesel kolegom v Čakovcu, ki so se zelo hitro odpravili na ogled v hišo, kjer jih je pričakal grozljiv prizor. 

Ko se je Smiljana vrnila domov in dojela, da so odkrili njen zločin, naj bi na kraju policiji vse priznala. "Umorila sem jo. Udarila. Z letvijo sem jo večkrat po glavi. Njej so dali vse, meni pa nič. Ona je imela vse, jaz pa nič," naj bi dejala Smiljana pred osuplo množico ljudi.

Ker je bilo truplo v skrinji skoraj 19 let, ga niso mogli vzeti ven, zato so ga s skrinjo vred odpeljali na patološki oddelek v bolnišnici v Čakovcu. Tri dni so čakali, da se led stopi. Kriminalisti so s pomočjo prstnih odtisov kmalu potrdili, da gre dejansko za pogrešano Jasmino Dominić.

Odkar ji je sodišče dodelilo odvetnika, se Smiljana brani z molkom. V preteklosti  naj bi dvakrat pristala na poligraf, vendar je zasliševalec zradi njenega hiperventiliranja, otopelega pogleda in globokega dihanja, obakrat zaslišanje prekinil, še piše Jutarnji list. Ostali člani družine – mama Katarina, oče Martin in Smiljanin soprog Ivica – so prav tako pristali na poligraf in ga brez težav prestali.    

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bassettt
22. 10. 2019 09.26
Okoli skrinne vse cudno, nasli so jo najbolj iskreni in ranljivi... ampak da mama ne poklice prej ali da ne prijavi izginotja... da partner, ki je bil/naj bi prisel z njo, kar zgine in je v vsakem primeru tiho, tudi ce ga ni bilo poleg... ce je dnk na nogavici najlonki njegov, kje je zdaj on, ziv ali mrtev... vse cudno
Andree
26. 02. 2019 20.38
+1
Čudno vse to
Ramzess
26. 02. 2019 16.53
-1
Premikali skrinjo ne da vedeli kaj noter, pa kdo bo to verjel, ob premiku in med poplavo skrinja ni bila na elektriki, a nič ni 'dišalo' ven.
tim38
26. 02. 2019 10.56
+0
Nov teden ista skrinja.
periot22
26. 02. 2019 09.39
+6
19 let ni nobeden odprl skrinje? Laž!
jesenvoyo
26. 02. 2019 10.07
+5
Karantanija
25. 02. 2019 22.29
+33
Bi napisal, kaj si mislim o tej ženski, a je brez pomena, ker bi mi komentar takoj izbrisali!