Tujina

FOTO in VIDEO: Med žrtvami največ Francozov

Marakeš/Rabat/New York/Ljubljana, 29. 04. 2011 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Teroristični napad v Marakešu je zahteval 16 življenj. Med mrtvimi je osem francoskih turistov, pet Maročanov, dva Kanadčana in državljan Nizozemske. Med žrtvami naj ne bi bilo slovenskih državljanov.

Preiskovalci pred restavracijo, v kateri je eksplodirala bomba.
Preiskovalci pred restavracijo, v kateri je eksplodirala bomba. FOTO: Reuters

V eksploziji v priljubljenem gostinskem lokalu na marakeškem glavnem trgu Džema el Fna je bilo po podatkih maroškega notranjega ministrstva ubitih 16 ljudi, 21 pa ranjenih. Število smrtnih žrtev je naraslo, potem ko sta dve osebi v bolnišnici umrli zaradi poškodb. Med mrtvimi je osem francoskih turistov, pet Maročanov, dva Kanadčana in državljan Nizozemske.

Strokovnjaki za varnost pravijo, da ima napad pečat zarote islamističnih skrajnežev. ''Večino zarot maroške oblasti zaradi učinkovite mreže obveščevalcev odkrijejo v zgodnji fazi,'' pravi Anna Murison iz varnostnega svetovalnega podjetja Exclusive Analysis.''Kljub temu pogostost pojavljanja zarot pomeni, da se bo slej ali prej kak načrtovani napad tudi dejansko uresničil,'' pravi Murisonova.

Al Kaida napovedala napad

Bomba je bila sprožena na daljavo, je danes sporočil maroški notranji minister Taeb Cherkaoui. Cherkaoui je povedal, da preliminarne preiskave kažejo, da je bil eksploziv narejen iz nitrata in amonija ter iz dveh eksplozivov TATP in žebljev, eksplozija pa je bila sprožena na daljavo. S tem je zavrnil domneve, da je napad izvedel samomorilski napadalec.

Eksploziv TATP je relativno lahko narediti, uporabili pa so ga v več nedavnih bombnih napadih na Bližnjem vzhodu in v bombnih napadih v Londonu julija 2005.

Na internetu pa se je danes pojavil video Al Kaide v islamskem Magrebu, ki vsebuje tudi tri dni staro grožnjo z napadom v Marakešu. Video je bil sicer v ponedeljek objavljen na YouTubu. V njem nastopa pet oboroženih mladeničev, od katerih je eden zamaskiran in napove, da bodo branili zapornike v Maroku. "Govorim muslimanskemu svetu na splošno in posebej Maroku, ki vodi neusmiljeno vojno proti muslimanom," je še dejal.

Ne terorizmu
Ne terorizmu FOTO: Reuters

Teroristični napad bo najverjetneje prizadel maroški turizem, ki za to državo predstavlja velik vir prihodkov. Maroška turistična industrija se sicer spopada z upadom obiska zaradi globalnega upadanja gospodarske rasti in nemirov v severni Afriki.

Pretekli teden so možje, ki naj bi pripadali severnoafriškemu krilu Al Kaide, v videu, objavljenem na YouTubu, grozili z napadom na Maroko. Zakrinkani govorec, ki se je oklical za Abu Abdulrahmana, je v videu dejal, da so načrtovani napadi maščevanje za maroške aretacije tamkajšnjih islamistov.

ZN in ZDA obsojajo bombni napad v Marakešu

Varnostni svet ZN je v izjavi najostreje obsodil teroristični napad v priljubljenem turističnem mestu in izrazil sožalje žrtvam tega "gnusnega dejanja". Članice Varnostnega sveta ZN so ob tem poudarile, da terorizem v vseh oblikah predstavlja eno najhujših groženj mednarodnemu miru in varnosti.

Generalnega sekretarja ZN je napad "osupnil", je sporočil njegov tiskovni predstavnik Martin Nesirky. Ban Ki Mun je ob tem znova zavrnil uporabo nediskriminatornega nasilja proti nedolžnim civilistom in poudaril, da noben politični cilj ne opravičuje takšnih gnusnih dejanj.

Ameriška državna sekretarka je v izjavi, v kateri je obsodila napad, tudi sporočila, da osebje ameriškega veleposlaništva v Maroku pomaga oblastem v preiskavi, Rabatu pa so ponudili vso podporo pri iskanju odgovornih za napad.

Po podatkih zunanjega ministrstva med žrtvami ni Slovencev

V Maroku je trenutno več slovenskih turistov, a se večina med njimi v času napada ni mudila v Marakešu.

Na ministrstvu za zunanje zadeve potnikom v Maroko svetujejo ''previdnost in spremljanje lokalnih medijev. V primeru kakršnih koli težav se turisti lahko obrnejo na katero koli ambasado držav članic Evropske unije v Maroku,'' so sporočili z zunanjega ministrstva.

Slovensko ministrstvo obsoja napad

Slovensko zunanje ministrstvo je danes najostreje obsodilo včerajšnji napad in izrazilo iskreno sožalje svojcem žrtev.

''Ministrstvo teroristični napad ocenjuje kot zavržno dejanje, za katerega ne more biti opravičila, ter upa, da bodo storilci za svoje dejanje odgovarjali pred sodiščem. Slovenija izraža podporo reformnim procesom, h katerim se je zavezala maroška vlada, in upa, da omenjeni bombni napad ne bo zavrl le-teh,'' so zapisali v sporočilu za javnost.
 

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
29. 04. 2011 22.45
Iz virov, ki so blizu vladi se je izvedelo, da so med težko poškodovanimi našli tudi mrs. Bonfire, mr. Dove-ch in mr. P., vendar identifikacija še ni zaključena. Zaradi občutljivosti narave udeleženih v tem sprevrženem dejanju, vas bo maroška zdravstvena služba obveščala tekom leta.
ljx
29. 04. 2011 19.31
Ja če Evropejci kar tako pod poceni izgovori bombardirajo Severno-Afriške Muslimanske državice,pol naj se ne čudijo da se v turiste zaganjajo kakšni eksplozivni skrajneži.Pravzaprav naj se ne čudijo če bo tudi po Južno-Evropskih Mediteranskih letoviščih kej pokalo,mislim pa predvsem na Francijo. Tud jaz bi raje kakšno šišo vleku kje v Mediteranu,ampak če NATO lovci švigajo okol,bom raje šel kam na Sever.
Misija1
29. 04. 2011 15.43
@makki-2: bravo ekstremist. Ker si musliman, kar si sam povedal veckrat v prispevkih, je boljse ce tukaj ne pises. Kako vezo imajo francoski drzavljani, civilisti, z odlocitvijo francoske vlade? NOBENE. Torej hipoteticno ce bi to kar pravis bilo res, (kar seveda ni, ker je cilj islamskih ekstremistov vedno bil enak - pobiti cimvec nemuslimanov), potem si vsak musliman zasluzi smrt zaradi tega ker kopica ekstremistov pobija zahodne drzavljane. Lepo razmisljanje imas, res. Sej si ze veckrat v prispevkih pokazal svoj pravi obraz, ekstremisticno nastrojen proti kristjanom oz. zahodu je vsak tvoj drugi prispevek ! Sram te naj bo. Se muslimani se te bi sramovali, saj meces zelo slabo luc na njih.
Ehnaton
29. 04. 2011 13.11
Če še ne bi slišal za TV in internet, bi, da bi lahko kaj videl, potoval po svetu in tratil svoj denar, gorivo za prevoz in po nepotrebnem tudi onesnaževal okolje. Tako pa imam srečo, da imam vse te stvari, pa mi zato ni treba po nepotrebnem potovati naokoli po svetu in delati in iskati sranje!
makki-2
29. 04. 2011 12.32
To so Francozi dobili zaradi prepovedi nikabov...
scipio
29. 04. 2011 11.20
kaj je bolje: hodit po svetu z nekaj tveganja, da se ti tudi kaj slabega zgodi (veliko dobrega in zanimivega se ti itak na rajži vedno dogaja) ali pa ostat doma zarukan in zagledan v dve ali tri točke v okolici (npr. Bled, Brezje, Portorož in lokalni buffet). Saj ne da niso OK, ampak svet ima pa le še kaj drugega za pokazat tistim, ki to iščejo in hvalabogu najdejo.
sakatumi
29. 04. 2011 10.26
dajte raje napisati,kaj se ta trenutek dogaja v londonu (sarkazem off*)