Tujina

Med žrtvami so tudi ženske in otroci

Bagdad, 20. 06. 2009 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V eksploziji tovornjaka bombe v Iraku je bilo ubitih več kot 50 ljudi, več kot 167 pa je ranjenih. Napad velja za najbolj krvavega v tej državi v zadnjem mesecu.

Slika je simbolična
Slika je simbolična FOTO: Reuters

V eksploziji tovornjaka bombe v Iraku je bilo po navedbah policije danes ubitih več kot 50 ljudi, več kot 167 pa je ranjenih. Eksplozija je odjeknila v mestu južno od z nafto bogatega Kirkuka. Napad velja za najbolj krvavega v tej državi v zadnjem mesecu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napad se je zgodil po opoldanski molitvi v bližini mošeje v mestu Taza, kjer živijo pretežno turkmenistanski šiiti. Med žrtvami so tudi ženske in otroci, je sporočil predstavnik bolnišnice v Kirkuku. V napadu je bilo poškodovanih tudi več okoliških hiš, policija pa opozarja, da se več žrtev verjetno še nahaja pod ruševinami.

Z nafto bogati Kirkuk zaznamujejo napetosti med kurdsko, turkmenistansko in arabsko skupnostjo. Do današnjega napada prihaja v času, ko se ameriška vojska pripravlja na umik iz urbanih območij v Iraku, ki naj bi jih v skladu s t.i. sporazumom o statusu sil (Sofa) zapustila do 30. junija.

Prav danes se je sicer ameriška vojska umaknila iz revne četrti Sadr City v Bagdadu, ki je bila v preteklosti središče šiitskega odpora in kjer je od leta 2006 umrlo 136 ameriških in 184 iraških vojakov. "Mi, Američani, vam dajemo ta kraj, zaslužili ste ga in plačali s krvjo in solzami," je ob predaji oporišča Iračanom dejal ameriški poveljnik general Daniel Bolger.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
21. 06. 2009 10.48
Se že kuha nova čorba za davčne odvisnike, trošarine in davke na Bencin zato bodo napadli in izropali Iran..
Leandra
20. 06. 2009 16.37
Ti otroci letijo po zraku, jih mesarijo zato, da se lahko na Občinah napihujejo z denarjem od Trošarin.. Pa ja vsak teden poslušamo koliko denarja se je nateklo od trošarin v proračun..??
jezek_pika_poka
20. 06. 2009 14.51
Kmalu tudi pri v Ljubljani, le še na mošejo si postavijo in smo Irak.