Tujina

Med žrtvami strelskega napada tudi 97-letna ženska

Pittsburgh, 29. 10. 2018 00.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po strelskem napadu v sinagogi v ameriškem mestu Pittsburgh, v katerem je 46-letni Robert Bowers v soboto dopoldne po lokalnem času ubil 11 ljudi ter jih šest ranil, je judovska soseka Squirrel Hill zavita v črnino. Medtem pa obraze dobivajo žrtve tega največjega antisemitskega napada v novejši zgodovini ZDA.

Prebivalci Pittsburgha v spomin na žrtve strelskega pohoda že od sobote prižigajo svečke.
Prebivalci Pittsburgha v spomin na žrtve strelskega pohoda že od sobote prižigajo svečke. FOTO: AP

Lokalne oblasti so v nedeljo izdale seznam enajstih žrtev, med katerimi sta tudi dva brata in zakonski par. Večinoma gre za starejše posameznike, najmlajša žrtev je 54-letni možakar, najstarejša pa 97-letna ženska. 

Župan mesta Bill Peduto, ki je strelski napad označil za "najtemnejši dan zgodovine Pittsburgha", je družinam in prijateljem žrtev dejal, da jim bodo pomagali preživeti ta "grozljiv dogodek". "Kot družba smo boljši od tega, zavedamo se, da sovraštvo ne bo nikoli zmagalo," je povedal.

Dodal je, da soseska Squirrel Hill, v kateri se je zgodil strelski napad, velja za najbolj raznoliko v zahodnem delu zvezne države Pensilvanija in da je prav tukajšnja judovska skupnost "njena hrbtenica".

Sinagoga judovske skupnosti
Sinagoga judovske skupnosti FOTO: AP

"Ljudje živijo tukaj ravno zaradi raznolikosti skupnosti," je poudaril. Obenem pa je zavrnil pozive ameriškega predsednika Donalda Trumpa k uporabi oboroženih varnostnikov v cerkvenih objektih za boj proti strelskim napadom. Streljanje na judovsko skupnost v Pensilvaniji je imelo po mnenju Trumpa "malo opraviti" s trenutnimi zakoni o uporabi in posedovanju orožja. "Če bi imeli v notranjosti zaščito, bi morda lahko bila drugačna situacija." 

Župan Peduto pa je na to odvrnil: "Po mojem mnenju je pristop, ki ga moramo ubrati v zvezi s tem, usmerjen v to, kako iz rok tistih, ki želijo sovraštvo izraziti z umori ljudi, vzeti pištole, ki so skupni imenovalec vsakega množičnega streljanja v Ameriki."

Trump je sicer 46-letnega osumljenca opisal kot "manijaka" in predlagal, da bi ZDA okrepile tudi izvrševanje smrtnih kazni za tovrstna dejanja. "Ti ljudje morajo plačati končno ceno. Ta dejanja se morajo ustaviti," je dejal. Predsednik je napovedal tudi obisk Pittsburgha in odredil svojim uradnikom, da na vladnih poslopjih ameriške zastave spustijo na pol droga. 

Ameriško mesto Pittsburgh je zavito v črnino.
Ameriško mesto Pittsburgh je zavito v črnino. FOTO: AP

Opremljen s štirimi kosi strelskega orožja

Lokalne oblasti so v nedeljo razkrile še nekaj novih podrobnosti o tragičnem dogodku, ki je pretresel tudi mednarodno javnost. Osumljenec, ki je v notranjost sinagoge vkorakal v času sobotnega dopoldanskega obreda, je med napadom govoril celo o genocidu in želji ubiti pripadnike judovske vere, pri tem pa uporabil tri polavtomatske pištole Glock 57 in puško AR-15. V sinagogi je bil približno 20 minut, ko je odhajal, je naletel na policiste in nato streljal tudi na njih. Še preden se je predal oblastem, je bil tudi sam ranjen. Kriminalisti so izključili možnost, da je imel pri tem sostorilce.

"Če bi Bowersu uspelo zapustiti sinagogo, bi bili najverjetneje priča dodatnin žrtvam," je povedal Robert Jones, posebni agent FBI in vodja izpostave v Pittsburghu.

Že v soboto je bil iz bolnišnice izpuščen eden izmed štirih ranjenih policistov, enega so odpustili v nedeljo, druga dva pa bosta morala ostati še nekaj časa na zdravljenju. Med ostalimi ranjenimi, ki so jih pripeljali v lokalno bolnišnico, sta dve osebi še vedno v kritičnem stanju, ena pa je stabilna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
29. 10. 2018 16.05
+2
Splošna ugotovitev nas levakov je ,da imamo v Sloveniji Ameriko in Trumpove Amerike prav nič ne pogrešamo in rabimo . Trumpetu pa predlagam ,da se izseli v Ameriko bo za za dvornega norčka Melaniji Donaldu in staršem od Melanije.
trumpet2018
29. 10. 2018 09.54
+3
treba je odvzeti pištole, ki so skupni imenovalec vsakega množičnega streljanja v Ameriki. ? hahaha, problem ni v orožju, problem je v človeškem faktorju, a potem je treba tudi prepovedati kaminone in osebne avtomobile, s katerimi islamisti vozijo po pločniku, pa vse nože je treba prepovedati ali kako? Legalni pošteni, odgovorni lastniki orožja nimajo s temi umori nobene zveze, Mehika ima na primer najbolj stroge zakone kar se tiče posedovanje orožje, pa je tam največ umorov na leto, tako da zgornje pisanje ne drži vode, prazno liberalno blebetanje brez podlage in logike, tudi v švici skoraj vsi posedujejo orožje, pa ne slišimo o takšnih umorih.
Razumnež
29. 10. 2018 14.41
+1
Glede na uvozni kulturo v Švici se bo tudi tam počasi začelo...
Al83
29. 10. 2018 09.23
-1
Zanimivo, kako je nasilja dalec najvec v mestih, ki imajo liberalne zupane. Kaj boste rekli da levi zupan ni nic kriv? Zakaj bi bil po tem kriv predsednik?
trumpet2018
29. 10. 2018 10.00
+2
Župan je liberalni bedak, če bi imeli dva oborožena varnostnika, do tega sploh ne bi prišlo oz. žtrev bi bilo zelo malo ali pa sploh nič, to je dejstvo, 24 ur vsak članek izkoristi za napada na Trumpa, ne povedo pa da je največ strelskih pohodov ravno v gun free zonah, se pravi v conah brez orožja, zato je zgornje pisanje povsem mimo, tipične liberalne neumnosti o tem kako je treba vzem odvzeti orožje
nikhrast
29. 10. 2018 15.04
+0
Seveda, oborožiti vse učitelje, pa rabine, pastorje, duhovnike... Ej, divji west je bil tudi oborožen stoletje nazaj, pa misliš da je tam bil red, mir...
Apostol1
29. 10. 2018 15.58
+1
Trumpet in Trump bi oborožila vse še dojenčke , ki bi imeli poleg dudke obešen magnum 44, Vsi pa dobro vemo ,da je najmanj umorov tam kjer je orožje zakonsko omejeno na policijo ,vojsko, lovce in morda še na kakšne varnostnike in inšpektorje. Lovci v Južni Koreji na primer morajo oddati med lovopustom na policijo , municijo tudi kupijo lahko samo na policiji. Podobno je na Japonskem ,ki je kljub nekih 126 milijonov prebivalcev med 10 najbolj varnimi državami na svetu in tudi Slovenija je lahko za vzgled ZDA in Trumpu in Trumpetu , ker je tudi med 10 najbolj varnimi državami na svetu in tzo niso "fake news" ampak čista resnica. KAPIŠ Trumpetek.