Tujina

Medicinska sestra Stephena Hawkinga suspendirana zaradi obtožb o resnih kršitvah

London, 10. 03. 2019 21.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja medicinska sestra, ki je skrbela za enega najbolj znanih fizikov Stephena Hawkinga, se sooča z obtožbami na račun njegove nege. Čeprav podrobnosti javnosti niso znane, naj bi šlo za hujše kršitve pri oskrbi legendarnega znanstvenika.

Stephen Hawking je med drugim odkril mehanizem, preko katerega lahko črne luknje izgubljajo maso oz. izhlapevajo in je poimenovan po njem kot Hawkingovo sevanje. Marca lani je v starosti 76 let umrl na svojem domu, potem ko je več kot 50 let živel s hudo boleznijo motoričnega nevrona.

Proti 61-letni Patriciji Dowdy, ki je 15 let skrbela za znanstvenika Stephena Hawkinga, je bil leta 2016 uveden začasen suspenz zaradi domnevnih kršitev pri negi priznanega fizika. Februarja se je za zaprtimi vrati začelo šesttedensko zaslišanje Sveta za zdravstveno nego in babice (NMC), ki bo trajalo do 21. marca, poroča BBC.

Medicinska sestra, ki je zanj skrbela 15 let je bila tajno suspendirala zaradi obtožb o 'resnih napačnih ravnanjih v zvezi z njegovo oskrbo'.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znanstvenikova družina je proti njej namreč vložila pritožbo, ki je sprožila dolgo preiskavo dela 61-letnice. Kot poroča BBC, je organ, ki ureja zdravstveno nego, zatrl podrobnosti o zadevi in ​naravo disciplinskih obtožb proti Dowdyevi, zaslišanje pa poteka za zaprtimi vrati. Javnost in mediji so tako izključeni iz obravnave.

Družina dogajanja ne komentira

Kot poročajo britanski mediji, je možno, da vsebina obtožb ne bo nikoli predstavljena javnosti. Dowdyeva je za britanske medije zavrnila komentar na dogajanje, saj jo je to 'vznemirilo' in da ji je bilo naročeno, da medijem ne sme izdajati ničesar.

Kot poroča Daily Mail, so medicinske sestre njegovo drugo ženo Elaine Mason obtožile zlorabljanja. Kot dodajajo, ni jasno, ali je omenjena medicinska sestra povezana s tem primerom.

Kot poročajo britanski mediji, je možno, da vsebina obtožb ne bo nikoli predstavljena javnosti.
Kot poročajo britanski mediji, je možno, da vsebina obtožb ne bo nikoli predstavljena javnosti. FOTO: Profimedia

V tistem času so se namreč pojavile informacije, da je bil Hawking večkrat odpeljan v bolnišnico z nepojasnjenimi poškodbami, kot so zlomljeno zapestje, razpoke na obrazu in porezana ustnica, kar je zaskrbelo njegovo družino. Tako Hawking kot njegova žena sta navedbe takrat zanikala, zato policija ni ukrepala.

Tiskovni predstavnik njegove družine je sicer včeraj sporočil, da ne želijo komentirati zaslišanja, a da je bilo zadnje leto za družino izjemno stresno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.