Tujina

Mediji dvomijo v grožnje

Moskva, 18. 01. 2007 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski mediji dvomijo v verodostojnost informacij o terorističnih grožnjah, zaradi katerih so uvedli izredne varnostne ukrepe.

Na moskovskih ulicah za varnost skrbijo tudi posebne policijske enote s psi
Na moskovskih ulicah za varnost skrbijo tudi posebne policijske enote s psi FOTO: Reuters

Potem ko so v Rusiji v sredo razglasili nevarnost terorističnih napadov in uvedli izredne varnostne ukrepe, ker naj bi ruska tajna služba od "tujih kolegov" prejela informacije o načrtovanih napadih na ruski javni promet, se ruski tiskani mediji danes sprašujejo, ali ni šlo pri tem morda le za vajo ali celo za politični trik.

Mediji dvomijo v verodostojnost informacij "tujih varnostnih služb"
Mediji dvomijo v verodostojnost informacij "tujih varnostnih služb" FOTO: Reuters

"Oblasti so kreativno interpretirale informacije in povečale nadzor nad celotno državo. Ne bojte se, dragi tovariši. Šlo je za potegavščino," piše Moskovski Komsomolets, ki se sprašuje tudi o tem, kako je mogoče, da bi tuji viri prej izvedeli za grožnjo kot domači vohuni. Poleg tega so posebne sile kljub domnevni grožnji v sredo večinoma delovale po ustaljenem urniku, še ugotavlja časnik.

Informacije, ki so botrovale razglasitvi nevarnosti pred napadi, še vedno niso znane, kot tudi ni znano, kateri "tuji kolegi" so ruski tajni službi te informacije posredovali, ugotavlja Vremja Novosti, ki se sprašuje, ali ni šlo morda za vajo, ki so jo pripravile ruske oblasti.

Podobno razmišljajo tudi pri dnevniku Komersant, kjer menijo, da bi se razlog za takšno vajo lahko skrival v želji, da bi ljudi pripravili na sprejemanje strogih ukrepov in predpisov. Protiteroristični odbor ima po mnenju časnika "dovoljenje za šalo".

Moskovski Komsomolets ponuja še eno možno razlago, po kateri je bil namen preplaha manipulacija medijev in odvračanje pozornosti od resničnih problemov, kot je šokantni primer zdravniške malomarnosti, v katerem so mali deklici, ki je bolehala za oslovskim kašljem, amputirali desno roko. "Ne bojte se peljati s podzemno železnico. Posebne enote lahko opravijo s to grožnjo. Bojte se rednih zdravniških pregledov," piše časnik.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.