Tujina

Mednarodna koalicija proti IS: 'Zdaj je ključni trenutek, da porazimo IS'

Washington, 22. 07. 2016 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mednarodna koalicija proti skrajni skupini Islamska država je sporočila, da je sedaj ključni trenutek za poraz podružnic IS. Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da je IS v Iraku izgubila polovico, v Siriji pa petino ozemlja, ki ga je obvladovala. IS izgublja voditelje in borce, niža plače in prisilno novači nove borce.

mednarodna koalicija proti IS
mednarodna koalicija proti IS FOTO: AP

Skupna izjava zunanjih in obrambnih ministrov držav mednarodne koalicije proti skrajni skupini Islamska država (IS) pod vodstvom ZDA je v skupni izjavi po dveh dneh zasedanj v Washingtonu ugotovila, da so prišli do ključnega trenutka na poti do poraza teroristov v Iraku in Siriji. Naslednje srečanje koalicije bo novembra v Berlinu.

V izjavi so zapisali, da so ministri gradili na napredku na več frontah in izboljšali skupni pristop do boja proti podružnicam IS v Libiji ter drugje po svetu. Sedaj naj bi bil ključen trenutek, da se jih porazi. V izjavi omenjajo zadnje teroristične napade IS po svetu in pozdravljajo napredek iraških sil in sil zmerne opozicije v Siriji.

Koalicija se je zavezala k celovitemu pristopu do kampanje in poudarila, da je urjenje iraških sil in zmerne sirske opozicije bistven element tega pristopa. Pozvali so tudi k boljši zaščiti civilistov, preprečevanju zlorab in spoštovanju humanitarnega prava.

Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da je IS v Iraku izgubila polovico, v Siriji pa petino ozemlja, ki ga je obvladovala. IS izgublja voditelje in borce, niža plače in prisilno novači nove borce. Iraške sile se pomikajo k Mosulu, kmalu pa naj bi padla tudi baza IS v Siriji Raka.

To bo povzročilo večje humanitarne potrebe, saj lahko samo boji za drugo največje mesto v Iraku povzročijo milijon razseljenih oseb. Izjava zaradi tega poziva k neoviranemu humanitarnemu dostopu.

Srečanja sta se udeležila tudi Erjavec in Katičeva. 

Mednarodno koalicijo proti IS sestavlja 66 držav in mednarodnih organizacij. Od vsega začetka v njej sodeluje tudi Slovenija, zato sta se srečanja udeležila tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec in obrambna ministrica Andreja Katič.

Erjavec je dejal, da so na srečanju pohvalili iraške varnostne sile, ki so iz rok IS osvobodile Faludžo in dosegle napredek pri osvobajanju drugega največjega iraškega mesta Mosul.

Govorili so tudi o boju proti IS v Libiji. Sile, ki podpirajo mednarodno priznano vlado narodne enotnosti, so pokazale spodobnost, da se zoperstavijo IS, cilj pa je preprečiti tej skupini, da bi bila še močneje prisotna v severni Afriki, je povedal Erjavec.

Erjavec je nastopil v razpravi o širših globalnih aktivnostih koalicije, saj so po njegovem mnenju "nedolžne žrtve in ranjeni v nedavnih terorističnih napadih v Nici in na Bavarskem najnovejši opomin, da se moramo na grožnjo, ki jo predstavlja Daeš, odzvati odločno, natančno in enotno."

"Vse države bi morale prevzeti svoj del odgovornosti v skupnih prizadevanjih mednarodne skupnosti," je opozoril minister. Med slovenskimi aktivnostmi je posebej izpostavil pobudo za oblikovanje enotnega regionalnega pristopa na področju protiterorističnih aktivnosti na Zahodnem Balkanu (WBCTi – Western Balkans Counter-Terrorism Initiative). 

Minister pa je v svojem nastopu opozoril tudi na mlade, ki jim je potrebno zagotoviti jasno perspektivo, tako na področju blaginje, kot varnosti in spoštovanja človekovih pravic, saj "so mladi najbolj ranljiva skupina v procesu radikalizacije, obenem pa so ena od najbolj pomembnih skupin, ki se lahko odločno zoperstavi nasilni ideologiji Daeš."

V sredo je v Washingtonu potekala tudi donatorska konferenca, na kateri so zbrali več kot dve milijardi ameriških dolarjev za boj proti IS v Iraku. Slovenija je napovedala prispevek v višini 30.000 evrov, je povedal Erjavec.

Borci IS iz mesta Manbij bežali oblečeni v burke

Sirske demokratične sile (SDF) pa medtem skupaj z borci Vojaškega sveta Manbija (MMC) še naprej iz rok IS osvobajajo mesto Manbij v Alepu. Ker napredujejo, borci IS bežijo iz mesta ali pa tamkajšnje prebivalce uporabljajo kot živi ščit. Zaradi pritiskov medijev, naj SDF in MMC zaščitita civiliste, so se generali odločili, da borcem IS dovolijo 48 ur, da se lahko umaknejo iz mesta. Tudi civiliste so pozvali, naj zapustijo mesto ali se čim bolj oddaljijo od aktivnih bojnih con, da bi čim bolj zmanjšali število civilnih žrtev.

borci IS v burkah
borci IS v burkah FOTO: ENEX

Med borci IS, ki so bežali iz mesta, so SDF in MMC zajeli tri borce, ki so skušali zbežati v ženskih oblačilih, burkah. Eden izmed zajetih moških je pojasnil, da je ostrostrelec, ki je, preoblečen v ženska oblačila, od IS zbežal v zadnjih tednih. Moške s zaslišali in pridobili nekaj informacij o preostalih celicah IS v Manbiju.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

transs
22. 07. 2016 19.52
Nobena organizacija,društvo ali posameznik,ki kakorkoli poseže v svetovno dogajanj in ki ni produkt elit,oz. elita nima profita zaradi njega, bo izbrisan v najkrajšem možnem času, tako ali drugače (nesreča ali v kaki množični nesreči) .... tako da tale isis je samo produkt elit, ki pa bo izginila iz zemljevida šele ko ne bo služila njihovemu namenu! Do takrat pa je vse le pravljica za množično poneumljanje... za dobiček pa res ni problem pobiti tudi milion ljudi, vse je profit,vendar ne za nas!
ivan.z Doba
22. 07. 2016 18.50
Ključni trenutek je bil, ko se je ISIS pojavil. Od ZDA in NATO-a, pa se ni pojavilo nič pametnega. Z vso tehnologijo...Revščina. Ali pa politika kapitala, ki mu stanje odgovarja. Bolj verjetno slednje.
benjivenamian
22. 07. 2016 14.58
+0
AL KAIDA,NI VEČ V-MODI!!! ZDEJ JE ISIS IN.... P.... NAS MAJO ZA OVCE!!! IN ZAKAJ NE NAPADEJO Z-VOJAKI NA TLEH,KI JE EDINI NAČIN,DA SE RAZBIJE TELE INDIJANČKE-MUSLIMANSKE??????
majstr4
22. 07. 2016 13.47
-1
Evo, Francozi bodo aktivirali njihovo letalonosilko. Plula bo do Sirije in potlej naj bi oborožili Iraške sile (?) No, zdaj tko: kako naj nebi pričakovali, da bo ta novica iz BB C in drugih virov pricurljala tudi do tamkajšnjih skrajnežev? In: kako si to zdaj predstavljajo da bodo vojno omejili samo na tisto majhno področje. Če mene vprašate, so ti teroristi že povsod okoli nas
glej ovega
22. 07. 2016 13.43
+4
če ti ZDA stoji za hrbtom..te oborožujejo urijo in tud organizirajo napade..zakaj bi potem uničili svoje učence? razen če so učenci postali predobri in ušli izpod nadzora..saj bi s tem lahko škodovali neposredno ameriki... Bush je imel Al kaido.. Obama ima ISIS... Clintonova bo imela tud svojo "ekipo"lp
ParaVomo
22. 07. 2016 13.30
-3
Kaj so naredili Rusi, ko ste jih na veliko hvalili? Stisnili rep med noge kot vedno, enako se hvalil Tito, da more v trenutku postaviti na bojišča 8 milijonov vojakov, a pol jih naša TO pa Janša zdesetka hahahaha
Brus123
22. 07. 2016 13.18
Sovražni govor!! Drugega ta sestavek ne zasluži!
Maday
22. 07. 2016 13.11
+3
Organizator ISISA ZDA.......podporniki in stalni člani Evro parlament, Merklca, Holand in še pol zahodnih vlad.....simpatizerji in hujskači..provokatorji..LEVICA saj edino oni zahtevajo, hočejo in želijo KAOS..ter uničenje avtohtonih vrednot..To je ISIS..V Sloveniji Združena Levica..Hanžek, Mesec..Violeta saj so nadležni kot Klopi poleti in Komarji jeseni..ali podritne muhe čez celo leto.,
User416781
22. 07. 2016 13.15
+3
A vse ljudi, ki si jih naštel, ti prištevaš k levici...a veš član katere stranke je denimo Merklova...?
BlokiranZaradi24urFašizma
22. 07. 2016 12.53
+13
Cel svet ne more porazit peščice kozjih pastirjev?! Poslalo bi se par brigad plačancev pa tega problema že davno več nebi bilo.
User416781
22. 07. 2016 13.11
+3
Ne gre za "kozje pastirje", ampak dobro organizirano, fanatično in okrutno militantno skupino, ki razpolaga s solidno opremo. Problem je v žrtvah, ki bi ob tem nedvomno bile in reakcija javnosti na te žrtve in javna obglavljanja itd. A ti bi se šel dol borit? A če imaš sina, bi ga poslal v Irak na fronto? Najlažje je pamet prodajati na enem forumu...
BlokiranZaradi24urFašizma
22. 07. 2016 13.46
+0
Vi še v lastnih državah niste v stanju zaščitit državljanov pred napol pismenimi morilci iz njihovih vrst. Toliko o temu kdo prodaja pamet komu, Uvažate jih v EU potem pa pravite da je problem ubranit se jih. Vsenaokoli njih pa goloroki domačini?! Ni čudno da tile o počno ob taki "pameti".
User416781
22. 07. 2016 14.10
+5
Daj mi pojasni, kdo je to "vi"...pametnjakovič? Sam ne zagovarjam sprejema beguncev v EU in sem načeloma proti. Vendar pa je to zelo težko vprašanje in večplasten problem, saj ne moreš pustiti ljudi, da umirajo na meji, ali pa celo streljat na njih. Spet prodajanje pameti na forumih - daj še malo možgane uporabi. Problem beguncev je, da so sploh prišli tako daleč - tukaj je EU zatajil na svojih zunanjih mejah.
Frane Šajn
22. 07. 2016 12.48
-1
Ljudje , da ne počimo od smeha lepo vas prosim!
nevica
22. 07. 2016 12.38
+7
Pa bodo še dolgo debatirali, ali pa bodo že naredili enkrat red?
Frane Šajn
22. 07. 2016 12.49
+2
Komentiranje jim gre najbolj od rok in seveda IS-ju na roko!
FCL
22. 07. 2016 12.37
+8
Itak je večina prišla z migrantiskim tokom že v Evropo in sedaj se bo tukaj kot rakava tvorba razširila in sejala smrt...čestitke impotentnim eu voditeljem in vseh zablojenim nevladnikom in humanitarcem, s cenzurirano medijsko podporo vam je uspelo uničiti EU na dolgi rok.
nevica
22. 07. 2016 12.38
+7
Gotovo bodo zaradi tega še zelo hudi problemi.
FCL
22. 07. 2016 12.46
+5
Prav gotovo...mi jih k sreči še ne čutimo in vidimo, ko pa greš malo iz Slovenije, se pa že močno vidi spremembe, žal na slabše.
BroNo1
22. 07. 2016 12.22
+15
Se mi zdi, da vsa evropa sanja...ne vem no, tole bluzenje v kravatah kam bo pripeljalo?
FCL
22. 07. 2016 12.38
+6
Sej vidiš kaj nam bo...napadi in še enkat napadi.
kameltrajbar
22. 07. 2016 12.03
+4
...spet se smešijo....)))..najbl da prosijo ruse da jim zadeve porihtajo....:)))..
prašek
22. 07. 2016 12.08
+8
Rusom pokazat tiste prostorčke, katere je treba malo zbombat, pa bo Vladimir naredil kar je potrebno ! Sicer ima pa Rus tudi satelitske slike .....
Frane Šajn
22. 07. 2016 12.50
+1
Če je pameten Putin , bo najprej počistil po Riu!
Frane Šajn
22. 07. 2016 12.51
+2
Nightyfly
22. 07. 2016 11.58
+6
hondica 22.07.2016 11:06:13 -6 3 9 Isis še vedno hara po Siriji, Rusi pa so že davno zberžali od tam, češ., da so zaključili. Spet so razočarali.****************mislim, da nimate prav .Rusi so si zadali cilje , naloge in jih izvrsili v rekordnem casu . Zal svoje naloge niso opravili vsi ostali iz takoimenovanega svobodnega demokraticnega sveta ,ki na teh ozemljih samo crpajo nafto in nic drugega ter na svoj nacin izvazajo ´´demokracijo´´. Imeti doma tako zensko kot je Merklova je isto kot da bi si Evropejci metali bombe nase .
Uporabnik113189
22. 07. 2016 12.15
+3
Merklova ne bo pustila Turčije, tam ima 10 miljard prometa, za to je pripravljena pozabiti na marsikaj. Pragmatična nemka pač.
nevica
22. 07. 2016 12.40
+4
Frane Šajn
22. 07. 2016 12.50
+3
mastaflash
22. 07. 2016 11.55
aha, torej se pripravlja nekaj novega, ta predstava se koncuje
deathbite
22. 07. 2016 11.07
+23
Če se ne bi vmešalo Rusi, bi bilo drugače. ISIS bi haral še naprej.
deathbite
22. 07. 2016 11.09
+28
Američani in NATO, v primerjavi z Rusi, z vso sodobno tehnologijo niso naredili v tem času čisto nič!
LLLEPI
22. 07. 2016 11.35
+13
bakiras
22. 07. 2016 11.36
+5
seveda ne, saj so jih pa amiji oboroževali.
GAYPROPAGANDA
22. 07. 2016 11.39
-9
Točno kaj so pa naredili? Je kaj osvobojenega zaradi rusov? NE!
MA007
22. 07. 2016 11.43
+11
Lahko bi pogledal na Google koliko je osvobojenega s strani rusov ne pa da napišeš ne.
GAYPROPAGANDA
22. 07. 2016 11.44
-4
MA007
22. 07. 2016 11.44
+6
hondica
22. 07. 2016 11.06
-17
Isis še vedno hara po Siriji, Rusi pa so že davno zberžali od tam, češ., da so zaključili. Spet so razočarali.
nik500
22. 07. 2016 10.57
+21
Rusija je edina država ki lahko porazi isisi. Ameri pa naj zaprejo svoj strupen jezik, ki je škodljiv za evropo
GAYPROPAGANDA
22. 07. 2016 11.36
-15
GAYPROPAGANDA
22. 07. 2016 11.40
-9
MA007
22. 07. 2016 11.44
+8
peglezn
22. 07. 2016 10.51
+18
Tile IS fighterji si bodo zdaj poiskali poštene službe in se umirili, aneda? Sploh ne, da se bodo pridružili beguncem pa po svetu delali sranje. Tale IS pa Alah pa to... te prime pa te mine? Nimamo kaj skrbet?