Tujina

Mednarodna skupnost okrepila pomoč kosovskim beguncem

Bruselj/ Luxembourg/ Skopje/ Tirana, 08. 04. 1999 22.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, 22:11
Komentarji
0

Zveza NATO, ki nadaljuje napade na cilje v ZRJ, se je danes osredotočila na reševanje človekoljubne krize v Albaniji, kjer je po podatkih UNHCR že več kot 304.000 beguncev s Kosova. Tiskovni predstavnik zavezništva Jamie Shea je napovedal, da bo zveza NATO v Albanijo napotila 8000 vojakov, ki bodo sodelovali pri pomoči beguncem; zagotavljali bodo varnost pri prevozu človekoljubne pomoči in pomagali graditi begunska taborišča. Shea je tudi napovedal, da bodo v prihodnjih dneh v Albaniji ustanovili sedež vojaškega poveljstva zveze NATO. Sicer je še odprt zračni most zavezništva med Tirano in begunskimi centri pri Kukesu na severu Albanije.

Zveza NATO je tudi potrdila, da je med nočnimi operacijami proti ZRJ nad Kosovom strmoglavilo ameriško vohunsko letalo brez posadke, da pa vzroki še niso znani.

Zunanji ministri Evropske unije so na zasedanju v Luxembourgu državam, ki so sprejele največ beguncev s Kosova, zagotovili, da jim bo unija tudi v prihodnje nudila pomoč in jim tako pomagala pri soočanju z negativnimi učinki pritoka beguncev na stabilnost. EU bo za reševanje begunske krize iz proračunskih rezerv namenila dodatnih 250 milijonov evrov, rešitve za lajšanje bremena najbolj prizadetih držav pa bo iskala tudi v sodelovanju z mednarodnimi denarnimi ustanovami. Ministri so podprli nemško pobudo o oblikovanju pakta stabilnosti za jugovzhodno Evropo.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.