Tujina

Melania obiskala male migrante brez staršev, pogovarjali so se o nogometu

Washington, 29. 06. 2018 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prva dama ZDA Melania Trump je obiskala center za pridržanje migrantov v Tucsonu v ameriški zvezni državi Arizoni, kasneje v Phoenixu pa še zavetišče za otroke brez staršev.

Melania na obisku
Melania na obisku FOTO: POP TV

Točen čas njenega prihoda v Arizono je bil skrit do zadnjega trenutka, da obiska ne bi že tako zmotili protestniki. Nanje je Trumpova sicer le naletela kasneje pred obiskom zavetišča Southwest Key Campbell, kjer je šla v učilnice in igralnice ter se srečala z otroki.

Pozdravila jih je s španskim pozdravom in vprašala kako so, pa so odgovorili, da v redu. Vprašala jih je ali jim je všeč kjer so in srečujejo prijatelje, pa so rekli, da ja. Vprašala ji je kdo med njimi so princi in kdo princese in so dvigali roke ter se hihitali. Vprašala jih je, če jim je všeč nogomet in so rekli, da jim je všeč in tudi prva dama ZDA je rekla, da ji je nogomet v všeč.

Najprej so jo državni uradniki agencij, ki se ukvarjajo z migracijami in nezakonitimi prestopi meje seznanili s položajem na meji, med njimi pa je bil tudi lokalni rančer, ki se zavzema za strožji nadzor.

Zveznim agentom je povedala, da je prišla, da jim izrazi podporo, ker se zaveda kako nevarno in težavno je njihovo delo, prišla pa se je tudi pozanimat ali lahko kako pomaga otrokom in družinam, ki so zaprti v centrih za pridržanje.

Komisar za carine in zaščito meje Kevin McAleenan je dejal, da je samo v sredo skušalo mejo med ZDA in Mehiko nezakonito prečkati 1600 ljudi, od tega 539 družin.

Prvo damo je zanimalo koliko otrok prihaja čez mejo in koliko so stari in je izvedela, da je mejo z Arizono od oktobra lani nezakonito prečkalo 1100 otrok brez staršev ali skrbnikov.

Melania Trump se je, po besedah njene tiskovne predstavnice Stephanie Grisham, na pot podala po vzpodbudi predsednika ZDA Donalda Trumpa. Njegova politika ničelne tolerance za nezakonito prečkanje meje je doslej ločila 2000 otrok od staršev, ki jih še niso dobili nazaj.

Grishamova je dejala, da prvo damo usoda otrok zelo skrbi, obenem pa verjame v trdno mejno zakonodajo in enakopravno obravnavo vseh.

Uradno sporočilo Melanie Trump po obisku pravi, da je bil obisk zelo informativen in je pomembno, da se sreča z otroci in izobrazi o operacijah na meji. "Hvala vsem, ki skrbijo za otroke v tem težkem položaju. Čeprav gre za kompleksno vprašanje pa še naprej pozivam kongres naj takoj ukrepa in sodeluje pri celoviti imigracijski reformi," je sporočila prva dama.

Aretirali 600 protestnic

V Washingtonu in drugje po ZDA so sicer včeraj potekale demonstracije proti  politiki odvzemanja otrok staršem na meji in zapiranja migrantov. Kongresna policija je aretirala 575 žensk, ki so za dve uri zavzele senatno pisarniško zgradbo Hart.

Vse aretirane so bile izpuščene nemudoma, ko so šle skozi proces identifikacije in registracije, četrtkove demonstracije pa so bile šele ogrevanje za sobotne množične proteste, ki so napovedani po vseh ZDA. Med aretiranimi v senatni zgradbi je bila tudi državna kongresnica iz države Washington Pramila Jayapal, ki je bila rojena v Indiji.

"Borimo se za svobodo vseh družin, za to, da bodo otroci ostali s starši, ne pa v kletkah ali zaporu, ampak da bodo imeli priložnost svobodnega in varnega življenja," je tvitnila demokratka in izrazila ponos, da je bila aretirana zaradi protesta proti Trumpovi politiki.

Protestnice so obiskali nekateri demokratski senatorji in jim izrazili podporo v zahtevah, naj se družine osvobodi iz zapora. Proteste sta organizirali skupini Ženski pohod in Center za ljudsko demokracijo.

Protesti so potekali tudi drugje v prestolnici, kjer so ljudje zahtevali, naj se razpusti agencija za priseljevanje in meje (ICE), ki je strah in trepet za priseljence, in naj se preneha s politiko zapiranja migrantskih družin. Trump je sicer pod pritiskom javnosti podpisal ukaz, da se otrok ne ločuje več od staršev, vendar pa politika zapiranja odraslih ostaja.

Vendar pa otrok ne more zapirati več kot 20 dni, kar pomeni, da bodo kmalu težave. Težave so sicer že sedaj, saj 2000 otrok ostaja ločenih od staršev, v številnih primerih pa Trumpova vlada nima pojma, kje so eni ali drugi, saj nima nobenega sistema za spremljanje odvzetih otrok.

Demonstracije so bile v četrtek tudi v Teksasu, Michiganu, Oregonu in drugje, v soboto pa naj bi bile še večje.

Sporna politika tudi v poročilu o trgovini z ljudmi

Ameriški State Department pa  v rednem letnem poročilu o trgovini z ljudmi po svetu med drugim opozarja, da so otroci, ki jih vzamejo staršem in predajo ustanovam, izpostavljeni večjemu tveganju, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi.

Poročilo State Departmenta države razvršča v tri skupine. ZDA so skupaj s Slovenijo v prvi skupini držav, ki dobro delajo na področju boja proti trgovini z ljudmi. Iz druge v tretjo skupino je tokrat padel Mjanmar, ki se je znašel v družbi Kitajske, Severne Koreje in Irana. Uvrstitev v to skupino lahko pomeni zanikanje ameriške pomoči, ki ni človekoljubna, lahko pa se uvedejo tudi sankcije, ki se jim predsednik ZDA lahko odpove.

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo, ki je predstavil poročilo ob prisotnosti svetovalke predsednika ZDA Ivanke Trump, se je umaknil pred novinarji brez komentarja, pred tem pa je zagotovil, da je ameriška zaveza boja proti trgovini z ljudmi neverjetno trdna. Trumpova hči je podelila priznanja tistim, ki so pomagali v boju proti trgovini z osebami, govorila pa ni.

Poročilo State Departmenta pravi, da je lahko odvzem otroka družini le ukrep v skrajnem primeru in začasne narave. "Otroci v vladnih ustanovah postanejo lahke tarče trgovcev z osebami zaradi fizičnih in psiholoških posledic bivanja v takih ustanovah, še posebej, če je regulativni nadzor vlade slab," piše v poročilu.

Skupine za človekove pravice so ob tem svetovale vlado, naj bere in upošteva lastno poročilo. "State Department si zasluži pohvalo za celovito razgalitev grozot institucionalizacije otrok. Zato pozivamo ministrstvo za domovinsko varnost in Belo hišo, naj si poročilo prebereta v luči svojih postopkov s prosilci za azil in drugimi, ki želijo vstopiti v ZDA," je sporočil predstavnik Human Rights Watch John Sifton.

Neimenovani uradnik State Departmenta je neskladje s tem, kar vlada pridiga in kar počne, pojasnil, da poročilo o trgovini z osebami pokriva obdobje od 1. aprila 2017 do konca marca letos. Trumpova vlada je svojo politiko ločevanja otrok od staršev začela šele maja letos.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
01. 07. 2018 08.45
+2
Melanija ni ravno kriva za nastalo situacijo , bi pa bilo bolje ,da bi se javno bolj izrazila o združevanju teh otrok s starši samo kje pa upa.
BogiEmil
01. 07. 2018 07.27
-1
Nism si mislu, da se bo Melanija pogovarjala o nogometu, ojej ...
Karantanija
30. 06. 2018 22.43
-1
Vrnite jim starše. Malo čudno jih je spraševati, kako jim gre.
ivan.z Doba
30. 06. 2018 16.45
-2
Sektaši pa v jok!
trumpet2018
29. 06. 2018 14.09
+5
lažnive kure, že za časa Obame so začasno ločevali otroke(kar se tiče ilegalnih migrantov, besede ilegalni se seveda 24 ur izogiba kot hudič križa), to je predpisano v zakonu, tega se ni spomnila Trumpova administracija od maja meseca naprej, torej zadnji stavek je popolna laž. To se ti zgodi če prepisuješ od fake newsa CNN, washington komposta, MSNBC-ja, BBC-ja in podobnih liberalnih lažnivih smeti, tudi tista "novica", da Trump zapira otroke v kletke, je laž, o tem so se prepričali neodvisni ameriški mediji, tako da ni treba ponavljati ene in iste laži, ker ne bo laž nikoli postala resnica,laž je laž, pa če jo desetkrat ponoviš, je še vedno laž. naši msm mediji so ena sama sramota, ena sama novinarska gniloba, pravzaprav ne gre za novinarstvo, temveč za propagando, specialno vojno in mind control na dolge proge.
dannyer
29. 06. 2018 17.17
+1
kaj lah pričakuješ od FN . popa kot cnn.
trumpet2018
29. 06. 2018 17.53
+4
ni čudno da je tako malo komentarjev, ljudje so spregledali, ne moreš nekoga nategovati v nedogled z lažmi
dannyer
29. 06. 2018 18.07
-2
na sreča spremljam prave medijje. to da so šli lagati in dti v tim reviji lažno sliko je res sramota. da niti ne razložijo za kaj gre. sramota
komarec
29. 06. 2018 08.46
+6
Pogovarjali so se o nogometu!!!!!!!!!! Haha, daj Milanja lahko bi dobila malček bolj resno temo, naprimer za kaj so ostali brez staršev in kako jim naredi življenski standard boljši in lepši. Kruha in iger.
Dule Med
29. 06. 2018 08.19
-2
Dokler bo človek tepel živali, ubijal živali, se prehranjeval z živalskim deenkajem, tako dolgo bo vojna v njegovem umu - razumu, trplenje na Svetu.