Tujina

Merklova Plenkovića povprašala o nerešenem vprašanju s Slovenijo

Zagreb/Berlin, 28. 08. 2018 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Merklova je po srečanju s Plenkovićem potrdila, da sta se pogovarjala o možnostih za rešitev sporov, ki jih ima Hrvaška s Slovenijo, BiH in ostalimi državami v soseščini. Kaj točno je bilo izrečenega, ni jasno, je pa znano, da se Nemčija in njena kanclerka zavzemata za dosledno implementacijo arbitražne razsodbe.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sprejela hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je v ponedeljek začel dvodnevni delovni obisk v Nemčiji. Pogovarjala sta se predvsem o krepitvi odnosov med Nemčijo in Hrvaško, govorila pa sta tudi o odnosih Hrvaške s sosedami, med drugim o sporu o meji s Slovenijo.

Hrvaška kot članica EU ima pomembno vlogo na jugovzhodu Evrope. Vemo, da je kljub berlinskemu procesu in majskemu vrhu EU in držav Zahodnega Balkana v Sofiji stanje v hrvaški soseščini "precej zapleteno", je dejala Merklova na novinarski konferenci po srečanju s Plenkovićem, ki jo je v živo predvajalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1. Potrdila je, da sta se s Plenkovićem pogovarjala o možnostih za rešitev sporov, ki jih ima Hrvaška s Slovenijo, BiH in ostalimi državami v soseščini.

Kaj točno je bilo izrečenega o slovensko-hrvaškem sporu, ni jasno, je pa znano, da se Nemčija in njena kanclerka zavzemata za dosledno implementacijo arbitražne razsodbe. Za razliko od Evropske komisije, ki je ostala le pri načelni podpori, medtem ko za tožbo proti južni sosedi ni želela niti slišati. Tako je kratka omemba Slovenija za domač politični vrh pozitivna in pričakovana gesta, državnice, ki razume, kako pomembna z regijo je arbitražna rešitev meddržavnega mejnega spora, so poročali v oddaji 24UR.

Nemška kanclerka je poudarila, da hrvaška policija odlično opravlja delo na zunanji meji EU ter da je na tem področju napredovala.
Nemška kanclerka je poudarila, da hrvaška policija odlično opravlja delo na zunanji meji EU ter da je na tem področju napredovala. FOTO: AP

Nemška kanclerka je v luči hrvaške pridružitve območju schengna poudarila, da hrvaška policija odlično opravlja delo na zunanji meji EU ter da je na tem področju napredovala. Kot je dejala, podpira priključitev Zagreba schengenskemu območju.

Plenković je dejal, da Hrvaška načrtuje vstop v schengen do leta 2020, ko bo prevzela predsedovanje v EU, a bo to odvisno od ocene Bruslja, ali je Zagreb izpolnil vse pogoje za uveljavitev schengenskih pravil na vzhodnih mejah.

Kot drugi hrvaški strateški cilj v EU je izpostavil vstop v območje evra. Pričakuje, da bodo skupno evropsko valuto uvedli v mandatu naslednje hrvaške vlade, ki se bo predvidoma začel konec leta 2020.

Novinarje so zanimala stališča Merklove in Plenkovića do poskusa dogovora med Srbijo in Kosovom o spremembi meje. Merklova je odgovorila, da se je o tem pogovarjala tudi z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ter ocenila, da je treba biti pri spreminjanju državnih meja previden, da ne bi sprožili sporov pri razmejitvi drugih držav.

Plenković je izpostavil, da Hrvaška ne bo stala v prvi vrsti tistih, ki podpirajo spremembe meja, ker bi se te lahko odražale "nekje drugje". Ponovil je stališče Zagreba, da je treba spoštovati dediščino Badinterjeve komisije.

Merklova in Plenković sta večkrat poudarila, da imata Nemčija in Hrvaška odlične dvostranske odnose, ki jih nameravajo okrepiti s sprejetjem akcijskega načrta za sodelovanje na desetih področjih, kot so zunanja in evropska politika, energetika, kultura, parlamentarno sodelovanje ... Izrazila sta pričakovanje, da bosta zunanja ministra akcijski načrt podpisala v prihodnjih mesecih.

Ocenila sta tudi, da bi lahko gospodarsko sodelovanje še okrepili. Plenković je dejal, da je Nemčija prvi hrvaški zunanjetrgovinski partner s 5,2 milijarde evrov blagovne menjava v lanskem letu. Nemčija je tudi med največjimi vlagatelji na Hrvaškem, saj je v 25 letih tja vložila 3,1 milijarde evrov, na Hrvaškem pa vsako leto obišče tudi več kot dva milijona nemških turistov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murinar
29. 08. 2018 17.23
+5
Ima Angela izkušnje z hrvati glede perkovića ! So jo hoteli nasamariti ravno tako kot naše a pri Nemcih ni šlo !
murinar
29. 08. 2018 17.21
+7
hrvati ti balkanci niso niti za EU ,kaj šele schengen !!!!!!!!!!
godzila
29. 08. 2018 14.47
+9
saj veste kako pravijo ,da se je treba ta rumenih najbolj paziti,isto je s hrvati zraven boga boječ in pobožen narod da je joj obenem pa zahrptni pokvarjeni in lažnini da je joj isto k te naše stare mame ki so vsak dan pri maš zraven pa največje opravljivke in hinavke ki vejo za vsakogar vse samo za sebe se ne brigajo,,,,,,,,,,,,,
godzila
29. 08. 2018 14.43
+7
glede na to kakšne mamo na vladi nas bodo hrvatitati spet žejne peljali čez vodo zopet s figo v žepu naši politkarji jim bojo pa zopet nastavili svoje riti da jih ponovno na suho nabrišejo in okoli prinesejo ,,,,,,,,,,,,,,,,,
Nimasmisla
29. 08. 2018 08.32
+4
včasih so rekli ko si šel služit domovini z lepimi dolgimi lasmi sedaj pa je prišla urca ko bo šla frizurca
Bibijana3
29. 08. 2018 08.31
-2
Slovenija s Hrvaško nima nerešenih vprašanj! Nerešena vprašanja so med slovenskimi in hrvaškimi politiki, ki so daleč od stališč narodov, pa čeprav smo jih izvolili oziroma kupili mačka v žaklju. Da sem pa jaz na Plenkovićevem mestu, bi imela tut ene par konkretnih vprašanj za Merklovo. O njenem trojanskem konju, ki je mnogo bolj nevaren za celotno Evropo, kot nedefinirane meje med bivšimi jugoslovanskimi republikami.
šavrin
29. 08. 2018 08.01
+23
ma kakšen šengen, saj nimajo rešenih mejnih vprašanj z nobeno sosedo. Hrvaška je država tretjega sveta, ki je članica EU.
Nimasmisla
29. 08. 2018 07.43
+22
sem malo bral hrvaške novice tisto kar jim je všeč so napisali tisti ki pa jim ni všeč so pa enostavno izpustili tipično hrvaško vendar morajo za shengen tudi Slovenijo prositi in to jim bo zelo težko bodo poskusili merklovo nafehtat da bi pritisnila na Slovenijo
mentorhercul
28. 08. 2018 22.27
+10
Kje pa je oni Junker ,da ga malo potreplja po tazadnji, se takoj boljše počuti, kar merklovo ni opazit¨!
Schnitzel
28. 08. 2018 22.59
+8
Juncker je lahko miren. Angelca ni Plenkotov tip.
Nevzdrzni
28. 08. 2018 22.21
+20
Nova klofuta kockastim samo kaj ko naši vrli politiki tega ne znajo skoristit
SDS_je_poden
29. 08. 2018 08.11
+4
Nimajo kaj še izkoristit. Sedaj se čaka.... to je igra časa in živcev oz. z eno besedo diplomacija.
Uporabnik113089
28. 08. 2018 21.14
+34
Merklova Plenkovića povprašala o nerešenem vprašanju s Slovenijo, Plenković pa ji je hladnokrvno odgovoril da je naplahtal nekdanjega predsednika slovenske vlade in da bo naplahtal tudi slovenskega ministra za zunanje zadeve...
Dule Med
28. 08. 2018 20.34
+24
Hrvatje nimajo niti 1 centimeter svojega ozemlja v Evropi, so isto vsiljivci kakor Orijonci.
Ciymbalta
28. 08. 2018 19.27
-33
Spet bojo naši jamrali ker Hrvaški gre bolje kot Sloveniji. Naši bojo sedaj verjetno spet pisali da Hrvaška ne spoštuje Arbritražno sodišče prav je tako da ne spoštujejo.
olimpija35
28. 08. 2018 18.54
+10
v cerarjevivladi ni slovenija imela nobenega vidnega tujega državniškega obiska..razen putina ob kapelci...mislim,da se bo trend nadaljeval
trumpet2018
28. 08. 2018 20.38
+5
pride kriminalec Soroš, da mu levaki obesijo novo državno odlikovanje za vrat, pa mogoče Maduro, drugih ne bo.......
toukr
28. 08. 2018 22.26
+2
Radi bi prišli predsednik Kosova, albanije, kampučije, venezuele, Taivana in dalajlama.
BUONcaffee
28. 08. 2018 18.29
+20
Nemčija ima izkušnje z Balkanom .
puspan
28. 08. 2018 22.33
+14
Dokler bo Angela vodila nemško vlado, se za arbitražno razsodbo ni treba bati, ker predobro pozna Hrvaške vroče glave.