Tujina

Merklovo in Trumpa skrbi rusko orožje, iz Kremlja sporočajo: Oboroževalna tekma nas ne zanima

Moskva/Berlin/Washington, 02. 03. 2018 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Merklova in Trump sta izrazila zaskrbljenost nad trditvami Putina, da je Rusija razvila nepremagljivo orožje. Iz Kremlja pa sporočajo: "Rusija ne bo nikogar napadla in to orožje ne ogroža tistih, ki ne nameravajo napasti naše države." Zavrnili so tudi namige, da je šlo med Putinovim govorom za simulacijo napada na Florido.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtkovem nagovoru ruskim poslancem o stanju v državi med drugim sporočil, da je Rusija razvila nov tip jedrskega izstrelka, proti kateremu bo dosedanja protiraketna obramba neuporabna. Prav tako so razvili nov tip manevrirne rakete. Gre za odgovor na ameriško "rušenje strateškega ravnotežja", je dejal.

Iz urada nemške kanclerke Angele Merkel so nato danes sporočili, da sta Merklova in ameriški predsednik Donald Trump v telefonskem pogovoru izrazila zaskrbljenost nad Putinovimi izjavami in njihovimi negativnimi posledicami za mednarodna prizadevanja za nadzor nad orožjem.

ZDA so v prvem odzivu na Putinove izjave Rusijo obtožile, da z razvojem nepremagljivega orožja krši sporazume o nadzoru orožja iz časa hladne vojne.

Kremelj je te očitke danes odločno zavrnil. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je ob tem poudaril, da Rusije ne zanima oboroževalna tekma. Ponovil je tudi, da Rusije ne bi smeli imeti za grožnjo. "Rusija ne bo nikogar napadla in to orožje ne ogroža tistih, ki ne nameravajo napasti naše države," je izpostavil.

Zavrnil je tudi namige, da je na enem od posnetkov orožja, ki jih je med četrtkovim govorom uporabil Putin, zemljevid ZDA in da naj bi šlo za simulacijo napada na Florido. "Iskreno rečeno, nisem opazil zemljevida Floride," je dejal. "Niso bili uporabljeni zemljevidi, gre le za simbolične obrise, ki niso povezani z nobeno konkretno državo," je še poudaril.

Nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump sta v telefonskem pogovoru izrazila zaskrbljenost nad trditvami ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je Rusija razvila nepremagljivo orožje.
Nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump sta v telefonskem pogovoru izrazila zaskrbljenost nad trditvami ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je Rusija razvila nepremagljivo orožje. FOTO: AP

Grošelj: Putin sporočil Zahodu, da se Rusija ne bo uklonila

Rusija zadnja leta veliko vlaga v t. i. črne projekte, ki potekajo v tajnosti in za katere namenja znatna sredstva. Gre za tehnologije, ki so verjetne, kako blizu operativni uporabi so, pa je drugo vprašanje, ocenjuje politični analitik Klemen Grošelj. Po njegovi oceni so medcelinski izstrelki gotovo v pozni fazi razvoja, medtem ko so nekatera orožja še bolj v začetni fazi.

Njegov četrtkov nastop je bil izrazito razdeljen na dva dela, pri čemer je bil prvi namenjen domači javnosti in predvolilnim obljubam pred predsedniškimi volitvami čez dobra tedna tedna, na katerih se Putinu obeta gladka zmaga. V drugem delu pa je sporočil Zahodu, da se Rusija kljub vsem sankcijam in pritiskom ne bo uklonila, je povedal Grošelj.

Po njegovih besedah je Putin sporočil, da je Rusija tehnično sposobna sprejeti nov varnostni izziv in bo poskušala vzpostaviti strateško ravnovesje. In predstavljeno orožje bi lahko pomenilo to novo strateško ravnovesje v Evropi in svetu.

Grošelj je poudaril, da je ruski predsednik predvsem ZDA sporočil, da če si nekdo želi oboroževalno tekmo, bo Rusija to sprejela in bo razvijala samo nekatere segmente svojega strateškega jedrskega potenciala.

Kot je opozoril, je problem novega strateškega neravnovesja, ki se je vzpostavilo, v tem, da ne vemo, katera od klasičnih, starih zavezništev bodo preživela. Po njegovih besedah ima to neravnovesje vojaško-politično in ekonomsko raven, ki se odraža v trgovinskih vojnah.

Pri vojaško-politični dimenziji se postavlja vprašanje, ali bo zveza Nato sploh zdržala ta pritisk. Grošelj pri tem izpostavi obnašanje Turčije, na katero težko računamo kot na resnega zaveznika, saj kupuje orožje v Rusiji, izvaja vojaške operacije v Siriji, ki so v nasprotju z interesi ZDA, in se zapleta v konflikte z Grčijo glede otokov v Egejskem morju.

Grošelj si prav tako težko predstavlja, da bi imeli na eni strani zavezništvo z ZDA, hkrati pa trgovinsko vojno med ZDA in EU, na primer zaradi carin na jeklo in aluminij. Pred nami so zelo dramatične spremembe v globalni ureditvi, spremenila pa se bo tudi varnostna arhitektura Evrope, sklene politični analitik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožef Koprivnikar
11. 03. 2018 17.41
+5
To bi lahko pričakovali ko so čete NATO pakta bile nameščene skoraj na samo mejo Rusije ? S to potezo Nato dokazuje da potrebuje nekoga ki mu ni po volji.
iGURT
03. 03. 2018 12.46
+21
"Rusija ne bo nikogar napadla in to orožje ne ogroža tistih, ki ne nameravajo napasti naše države." ..pošteno.
puspan
03. 03. 2018 13.09
-19
Torej je po tvoji verziji Ukrajina napadla Rusijo, Krim pa je zaradi dvigajoče se plime priplaval na rusko ozemlje.
iGURT
03. 03. 2018 13.51
+14
Rusija ni napadla Ukrajine, Rusija in Ukrajina nista v vojni. To bi pa že lahko vedel. / Krim, pozabil si na referendum, marca 2014, kjer se je prebivalstvo s 96.77% odločilo kot se je. Nobenega napada, nobene vojne.
puspan
03. 03. 2018 15.16
-7
Torej, ko so se Sudeti odločili večinsko za Hitlerja, tudi ni bilo nobene vojne, kajne?
iGURT
03. 03. 2018 15.49
+7
..heh, čudno da se nisi vrnil v Napoleonove čase! Povem ti kako je zdaj, Rusija in Ukrajina nista v vojni, in ne ena ne druga ni napadla sosede, če najdeš kje da sta Ukrajina in Rusija v vojni, mi prosim povej. Vsaj do danes do 15:50 nista bili.
Jožef Koprivnikar
11. 03. 2018 17.43
-1
puspan ali zaspan in ne v jedru problema ?
spletni Kritik
03. 03. 2018 12.37
-18
Cel svet skupaj se ne more kosati z vojaško močjo ZDA. :)
korenjak2
04. 03. 2018 11.39
+4
Hahaahaa dober vic. Oni se bodo sami sebe unicl
KladivoSi
03. 03. 2018 08.47
+8
Podla turbo kapitalistična propaganda. Le kdaj bo Eu spregledla ,da je vsa leta bila Ameriski hlapec, in se je nesramno obnašala do sosede,kafero bomo v bodoče še zelo potrebovali.
Apostol1
02. 03. 2018 21.57
+20
Trump in Amerika bi si želela da bi samo oni in samo oni imeli izključno pravico do jedrskega orožja in hvala bogu da imajo jedrsko orožje tako Rusija kot Severna Koreja , Sovražim kakršnokoli orožje samo v primeru da bi res samo Amerika posedovala jedrsko orožje bi bil že konec sveta.
tedoVV2HCmedo
02. 03. 2018 21.35
-3
Da Ameri stalno delajo teroristične skupine, ni pa nič narobe za muslimanko Merkl, ki si jo šlata, ko vidi Erdogana.
Ciymbalta
02. 03. 2018 20.45
+16
Merklova ter Trump že trepetata. Zgleda da se Nemčija še danes ni sprijaznila, da so jih Rusi dvakrat premagali. Rusija ni grožnja, ZDA bojo prej napadli Evropo kot Rusija.
dreko123
02. 03. 2018 21.02
+8
če ne bi sovjeti svoje čase razvili jedrskega orožja bi jo že zdavnaj v operaciji dropshot... še del poljse in čehoslovaške je bil na mapi... dejansko do 200 jedrskih bomb je bilo v planu da uničijo sovjetsko zvezo... pa je ravno to preprečilo plan da je takrat nek ameriški znanstvenik sovjetski zvezi predal glavne načrte za jedrsko orožje ker je vedel da ni dobro da ima samo ena država na svetu tako moč in imel je prav! ne vem imena malo pogooglajte sej to niso nobene teorije zarote...
ni_mi_vse_eno
02. 03. 2018 20.24
+17
Rusija ni agresor, vendar je evropa že dvakrat hitela v Rusijo izgubljat svoje fante v sibirski zimi. (Napoleon in Hitler). Jasno, če nameravaš zavzeti neko državo, te skrbi pridobitev novega orožja, ker se tvoja invazija lahko izjalovi. Ne pozabimo, kdo je bil plačnik vstaje v Ukrajini. ZDA je plačala 5 miljard dolarjev za vstajo. (Beri: The United States spent $5 billion on Ukraine anti-government riots). Jasno je tudi, da se tu dogajajo laži propagande, glej: Ukraine Crisis - What You're Not Being Told. Kriminalna dejanja se dogajajo tudi v Siriji, kjer je ZDA tudi agresor, pripadniki teroristične organizacije ISIS in Al Nusra se vozijo v ameriških vozilih humvee in uporabljajo napredne rakete za uničevanje takov podarjene s strani ZDA (Syrian war rebels using BGM-71 TOW American anti-tank missile). Ne slepimo se, da gre za vojno in ZDA in Rusija si stojita na nasprotnih bregovih.
nevski
03. 03. 2018 19.45
+1
Trikrat, ne pozabi na evropski križarski pohod, ki ga je razbil knez Aleksander Nevski leta 1204.
ni_mi_vse_eno
02. 03. 2018 20.02
+9
Ne mislite, da ZDA ne načrtuje tretje svetovne vojne. Z lažnim napadom 9/11 so imeli že načrt napada na 7 držav. (General Wesley Clark: Wars Were Planned - Seven Countries In Five Years). Vse zato, da se jim vzame njihove naravne surovine. Tudi protiraketni ščit ni obrambne narave, ampak je invazivne, ruši dolgoletni status quo med obema državama. Poglejte kaj svari Putin. (Putin's Warning: Full Speech 2016).
Adolph
02. 03. 2018 17.48
+12
Kaksna plitva imperialisticna propaganda.Kaj je v Floridi stratezko vaznega,da bi bilo vredno ene H—bombe. . . . . .
nikhrast
02. 03. 2018 20.04
+2
Tam je polno penzionistov, to je pa zdaj najbogatejši sloj.
dreko123
02. 03. 2018 21.03
+3
tam je največ ruskih oligarhov ki so izropali rusijo in pobegnili na florido pred putinom :D
trumpet2015
02. 03. 2018 17.25
+15
Mainstream mediji v zda skušajo prepričati američane , da so Rusi sovražniki zda, kar je laž, največji sovražniki zda so Kitajci, ki so s pomoćjo Hillary prišli do najnovejše ameriške vojaške tehnologije, kar je mimogrede veleizdaja. Največja nevarnost za Europo je islamistična invazija, katere podpornika sta izdajalca Gela in Drunker. Rusi imajo rakete samo za samoobrambo in ne grozijo nikomur, edini ki grozi vsemu svetu, je mali debeli psihopat iz SK. Te napihnjene naslovnice zgoraj so samo zavajanje, spet hočejo demonizirati Ruse in preusmeriti pozornost drugam
trumpet2015
02. 03. 2018 17.38
-3
Američani imajo menda tajno orožje s katerim lahko pobijejo vse severno korejce v enem dnevu, vse stavbe pa ostanejo nedotaknjene in nekontaminirane, sploh ne rabijo atomske bombe, atomsko orožje je svar preteklosti, že zastarela tehnologija
krtofl
02. 03. 2018 17.41
+6
če uporabijo tvojo bujno domišljijo pa res...
krtofl
02. 03. 2018 17.45
+1
demonizirati Ruse....hahahahahahaha......trumpet...te je strah ...si obrnil ploščo.....
Jožef Koprivnikar
11. 03. 2018 17.58
+0
Ima še kako prav, obstaja orožje ki pobije vse živo, lastnina pa ni poškodovana, to ni skrivnost.
Animal_Pump
02. 03. 2018 17.24
+10
Drugače me pa tole kar je Putin povedal in pokazal ne skrbi toliko...kot to, kaj skriva Ameriška D.A.R.P.A. Že tisto malenkost kar pokažejo, ti, da jasno vedeti, da se nam ne piše dobro, če bi te zadeve uporabili. Oboji skupaj pa lahko zradirajo cel svet...zato ne verjamem, da bi si kdorkoli od velesil želel iti v vojno...se mi zdi, da si tega mediji bolj želijo.
nikhrast
02. 03. 2018 17.22
-13
Raje se vprašajte zakaj se Rusi ne vključujejo v svetovni ekonomski sistem, nam nimajo drugega ponuditi kot orožje, plin in nafto, tega pa zadost, saj ne vemo kam z njim. Biznis ne drvi v Rusijo, migranti tudi ne, vsi se jo izogibajo. Vem da vas boli ker ste tako odvisni od zahoda, sanjate o Putinu kot da je car... Pa saj je Putin kapitalist, pa skorumpiran, še v cerkev pridno hodi, zakaj je levica v Sloveniji obsedena z njim?
Adolph
02. 03. 2018 17.51
+7
Rusi si toliko pametni,da vidijo v globalnih gospodarskih sistemih prikrite turbokapitaliste,lolek! . . . . . . .
nikhrast
02. 03. 2018 20.02
-5
Putin sam pa velik kapitalist, pa še skorumpiran, no, Slovencem dober vzor.
hle
02. 03. 2018 22.49
+4
Raje se vprašaj kaj je narobe z svetovnim beri židovskim ekonomskim sistemom da se Rusi v bolj majhni meri vključujejo vanj
puspan
03. 03. 2018 13.06
-2
Ne vem, kakšen simbol predstavlja Putin slovenskim oboževalcem. Najprej agent ruske KGB v Vzhodni Nemčiji, sedaj pa veliki odrešenik slovenskih brezdelnežev, ki že vse življenje upajo na vstajenje s pomočjo nekoga, ki nima pojma, kaj je tržno gospodarstvo.
dostojevski II
02. 03. 2018 17.03
+9
02.12.2016...Ruski predsednik Vladimir Putin stavi na izboljšanje skrhanih odnosov med Rusijo in Zahodom. "Ne želimo si konfrontacij, ne iščemo sovražnikov," je povedal včeraj v svojem nagovoru državljanom v Moskvi pred zbranimi predstavniki iz sveta politike in družbenega življenja. "Potrebujemo prijatelje, ne trpimo pa preziranja naših nacionalnih interesov." V svojem nagovoru je Putin ZDA tudi pozval k skupnemu boju proti terorizmu v Siriji. Ruska politika med krizo v Ukrajini ter v konfliktu v Siriji in aktivnosti zveze Nato v Vzhodni Evropi so sprožile najhujše napetosti med Zahodom in Rusijo vse od konca hladne vojne. Zlasti odnos z ZDA je pod vodstvom predsednika Baracka Obame postal nevzdržen. Putin je medtem potrdil, da je Rusija pripravljena sodelovati z novo vlado ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa - vendar na enakovredni ravni.
dostojevski II
02. 03. 2018 17.03
+7
Odgovor na Putinovo željo po sodelovanju na enakovredni ravni je podal Donald Trump: 'America first, America first'. To smo poslušali non-stop leta 2017. In sedaj je leto 2018. Nič več ne bo tako kot je bilo.
emilzapata
02. 03. 2018 17.03
+3
kaj pa če je prav oboroževalna tekma tisto, kar hočejo vsiliti Rusom?! Enkrat so jih že speljali na ta način na tanek led in zaradi tega bankrotirali. Potem bi pa zopet brez problemov prišli mrhovinarji po svojo kost
Animal_Pump
02. 03. 2018 16.56
+5
Tole tekmo z orožjem pomoje bolj novinarji forsirajo...navijači tekme(vojne) med ZDA pa Rusijo...Rusi pa Ameri se ne bodo stolkli med seboj...ker toliko pametni pa so, da se zavedajo, da v tej vojni zmagovalca ne bo, in, da imajo oboji brutalna orožja, ki lahko s to vojno cel svet pahnejo nazaj v kameno dobo.
vertex
02. 03. 2018 16.54
+1
na trstenjakovi panika,prestrašeni so,kličejo nezemljane na pomoč ampak se jim ti ne oglasijo
krtofl
02. 03. 2018 17.00
+1
ha ha...poglej desno....LED tv...tako zgleda nezemeljska tehnologija za svečkarje...
krtofl
02. 03. 2018 17.01
+1
dostojevski II
02. 03. 2018 17.07
+6
Janšisti so stavili na Kurza. Pol leta so mu na noriTV peli hvalospeve. Ko je pred dnevi Kurz obiskal Putina v Moskvi, so utihnili.
Neopredeljeni
02. 03. 2018 16.31
+1
Rusi so razvili "cruise" raketo na jederski pogon, ki ima praktično neomejen domet? je to sploh možno?
Neopredeljeni
02. 03. 2018 16.32
-2
kaj dela paro in le ta poganja propelerje?
rossi66
02. 03. 2018 16.36
+3
gozdar1
02. 03. 2018 16.39
+5
Že v 60ih so obstajali prototipi reakcijskih motorjev na jedrski pogon, namesto goriva se uporabi toplota jedrske reakcije. Pravtako so se obstajali projekti takšnih "hipersoničnih" raket,nikoli pa nobena ni prišla v aktivno uporabo.
Neopredeljeni
02. 03. 2018 16.41
+0
poglejte si na yt njegov včerajšni govor, predstavil je 3 ali 4 nova orožja, ki zgledajo kot da so iz sci-fi
Neopredeljeni
02. 03. 2018 16.42
-3
Neopredeljeni
02. 03. 2018 16.46
rossi66:koliko so star?če si mislil koliko sem jaz star, sem 48
gozdar1
02. 03. 2018 16.46
-3
User1063544
02. 03. 2018 17.18
+7
Razvili so mini jedrski reaktor ki poganja turbino te rakete. Ta koncept je znan že od leta 60 vendar so ZDA program zaradi stroškov in tehnoloških omejitev opustili. Saj ni presenečenje ta hipersonična rakta z t.oi. neomejenim dosegom, ampak tudi radionski motilci radarjev oz. nasploh elektronike. To so rusi dve leti nazaj poskusili z preletom vojaškega letala ki je motil vso komunikacijo in radarje neke ameriške fregate, baje je celotna elektronika odpovedala in je bilo podobno mini EMP impulzu bord-elektronika je delovala ampak ni delovala. Skratka rusi imajo orožje pred katerim trenutno ni obrambe. In če gledate da prodaja s 400 sisteme kot žemljice je potem logično verjeti da imajo nekaj boljega kot to kar prodajajo a ne? In ena od teh zadev je ziher SARMAT.
gozdar1
02. 03. 2018 17.27
-2
Če misliš incident z donaldom cook-om v črnem morju, je le ta čista fikcija in se ni nikoli zgodil. Sstemi na ladji z lahkoto proizvedejo veliko več energije kot letalo in če že kaj je veliko večja verjetnost , da bo,ladja motila sisteme ne letalu.
rossi66
02. 03. 2018 18.03
+3
@Neopredeljeni... 48 si star? Res? Potem je pa se toliko bolj zalostno, da pri teh letih namesto jedrski napises jederski...:-)) Se posebej ker ne verjamem da je bil lapsus lingo...
nevski
02. 03. 2018 18.33
+4
Rusi so v jedrski tehnologiji precej pred zahodom in že dolgo časa razvijajo jedrski raketni motor za medplanetarne polete človeških posadk. Očitno jim je uspelo dovolj miniaturizirati jedrski raketni motor, da ga lahko vgradijo na manevrirno raketo.
gozdar1
03. 03. 2018 08.54
-2
Jedrski raketni pogon ni nekaj novega (googlaj projekt NERVA), rusi po padcu sz niso uspeli skupaj spraviti niti ene medplanetarne(uspešne) misije kaj šele kašne sanje o medplanetarnih misijah s človeško posadko. Misliš reakcijski motor, tudi takšni projekti so obstajali že v 60ih.
Skunk Works
02. 03. 2018 16.22
-13
Američani, ki posedujejo orožje oplemeniteno in nadgrajeno s tehnologijo nezemljanov se seveda ne bodo ustrašili teh groženj, s temi malo bolj naprednimi raketkami, niti jih jemali resno.....Zakaj pa mislite, da so že toliko desetletij prvi imperij svobode, pravičnost in napredka na svetu, in še toliko desetletij bodo....če temu ne bi bilo tako, bi svet že zdavnaj izgorel v jedrskem holokavstu....Kako pa mislite, da bi nevtralizirali pomotoma in nehote in po šlampariji večkrat sproženo sovjetsko jedrsko strateško orožje, zaradi zastarele sovjetske elektronike in tam prisotne tipične socialistične zanemarjenosti, šlamparije in lenobe,... tisti medcelinski izstrelki so pač nenadoma in "nepričakovano" nehali delovati nekje na vrhu balistične trajektorije v vesolju in preprosto izginili......Veseli bodite, da je tako, in hvalite boga za to......
krtofl
02. 03. 2018 16.27
+10
ti si kod kaseta z zlepljenima koncema......nonstop enoinisto lajnaš....
SLO-SURVIVAL
02. 03. 2018 16.42
+8
hja v koliko vojnah so zmagali američani? V malokateri, za seboj puščajo bedo revščino in razdejanje! So edini narod, ki je vrgel atomske bombe na ljudi! Temu jaz ne pravim napredek!
dreko123
02. 03. 2018 16.44
-2
dreko123
02. 03. 2018 16.45
+3
to pa preveč vutre naredi... spere možgane in potem nastanejo taki sprani teoretiki... jih poznam ene par vsi po istem postopku... realwork že ve o čem govorim... trava je zdrava v normalnih količinah ne pretiravaj ker te je sprala :D
krtofl
02. 03. 2018 16.59
+2
Salamandros
02. 03. 2018 18.37
+1
VirtualX
02. 03. 2018 16.20
+0
Pirova zmaga, orožje bo padlo na dopingu.