Tujina

Mesić: Sem se že opravičil

Zagreb/Beograd, 04. 08. 2008 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./M.M./STA
Komentarji
317

Medtem ko srbski predsednik Tadić zahteva opravičilo za žrtve operacije Nevihta, hrvaški predsednik Mesić poudarja, da je bila vojna Hrvaški vsiljena.

Med 4. in 7. avgustom 1995 so hrvaški vojaki prevzeli nadzor nad samooklicano Republiko srbsko krajino.

Srbski predsednik Boris Tadić se je že včeraj dotaknil hrvaške vojaške operacije Nevihta, ki je potekala pred 13 leti. Opozoril je, da na omenjeno operacijo gledajo kot na dan "žalosti in nesreče za srbski narod“. Tadić je zato od Hrvaške zahteval opravičilo. Dodal je, da se je sam že "vsem narodom opravičil za zločine, ki so jih storili pripadniki njegovega naroda“.

"Toda nisem slišal niti besede opravičila od predstavnikov drugih držav za zločine, ki so bili storjeni nad pripadniki srbskega naroda,“ je kritično dejal Tadić.

Mesić: Vojna je bila vsiljena

Hrvaški vojaki med operacijo Nevihta.
Hrvaški vojaki med operacijo Nevihta. FOTO: Reuters

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je dejal, da bi moral Tadić, ko govori o operaciji Nevihta, upoštevati, da je bil upor srbskih državljanov na Hrvaškem vzpodbujen iz Beograda, od koder so na Hrvaško prihajali prostovoljci in s cvetjem okrašeni tanki ter da je bila celotna vojna Hrvaški vsiljena.

"Vsem, ki so jim pripadniki mojega naroda prizadeli zlo, sem se opravičil. Kot predsednik Republike Hrvaške sem to moral narediti in sem to naredil. Čudi me, da svetovalci gospoda Tadića niso opozorili na to dejstvo, saj, če že on ne spremlja mojih izjav, jih zagotovo njegovi svetovalci," je še dejal Mesić.

Podpredsednica hrvaške Socialdemokratske stranke (SDP) Željka Antunović ima podobno mnenje kot Mesić. Za srbski Press je dejala, da vsi hrvaški politiki v zadnjih desetih letih kažejo prijateljsko naklonjenost do Srbov in Srbije. Pravi, da so izjeme le tisti primeri, ko so izzvani s kakšno izjavo srbskih politikov. "Kar se opravičila tiče, menim, da tega ne bo storil noben od hrvaških politikov,“ je dejala. Poudarila je, da nobena žrtev, ne glede na to, s katere strani je prihajala, ni bila vredna vojne. Vendar po njenem mnenju vseeno obstaja razlika, saj je bila Hrvatom vojna vsiljena in se je odvijala na njihovem ozemlju.

Sicer sta tako Mesić kot tudi hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader hrvaškim državljanom že voščila ob dnevu zmage in domovinske hvaležnosti. "Dan zmage in domovinske hvaležnosti praznujemo na dan največje hrvaške vojne zmage med domovinsko vojno,“ je sporočil Sanader in dodal, da je z operacijo Nevihta Hrvaška okupiran teritorij pridobila zakonito in v skladu z ustavo. Tudi Mesić je poudaril, da gre za velik in pomemben praznik, saj je Nevihta Hrvaški omogočila, da je vzpostavila oblast na celotnem ozemlju.

Begunke iz tako imenovane Republike srbske krajine prižigajo sveče za žrtve operacije Nevihta.
Begunke iz tako imenovane Republike srbske krajine prižigajo sveče za žrtve operacije Nevihta. FOTO: Reuters

Spomnimo

Operacija Nevihta se je začela na današnji dan pred 13 leti. 4. avgusta 1995 sta na območju Banije, Like, Korduna in severne Dalmacije hrvaška vojska in policija začeli največjo ofenzivo v zgodovini domovinske vojne. Le dan pozneje je hrvaška vojska vkorakala v opustošen Knin in razobesila hrvaško zastavo. Natančno število umrlih v Nevihti še vedno ni znano.

Med 4. in 7. avgustom so hrvaški vojaki prevzeli nadzor nad samooklicano Republiko srbsko krajino. Operacijo so začeli ob 5. uri zjutraj. Na hrvaški strani se je borilo okoli 200.000 vojakov, 400 tankov in 70.000 vojakov je bilo v polni pripravljenosti, če bi svojim rojakom na pomoč prihiteli vojaki iz Srbije. Na srbski strani je bilo komaj 60.000 vojakov in 200 tankov. Srbski mediji pa trdijo, da je bilo le 30.000 srbskih vojakov.

Tako so Hrvati že drugi dan operacije ob 12. uri sporočili svetu novico, da je Knin znova v hrvaških rokah. V dveh dneh so zavzeli večino ozemlja Krajine. Po štirih dneh pa je orožje utihnilo. Srbski vojaki so se množično predajali. Takratni hrvaški predsednik Franjo Tuđman je pozval srbske prebivalce, naj ne zapuščajo svojih domov. Zagotovil jim je tudi, da bodo spoštovali njihove državljanske pravice in da bo poskrbljeno za njihovo varnost. Kljub pozivom pa so Srbi množično bežali pred hrvaškimi vojaki. Hrvaška stran trdi, da je srbski vojaški in politični vrh svojim rojakom ukazal, da morajo zapustiti Hrvaško. Evakuacijo naj bi podpisala srbski general Mile Mrkšić in predsednik Republike srbske krajine Mile Martić.

Vpletene strani vsaka po svoje operirajo s številko beguncev. Hrvati trdijo, da gre za okoli 90.000 srbskih beguncev, Združeni narodi poročajo o 150.000, srbska stran pa poroča o številki med 200.000 in 250.000. Srbski begunci še vedno zahtevajo vrnitev na svoje domove. Številni pa so ostali brez svojih sorodnikov. Okoli 1600 hrvaških Srbov je bilo ubitih oziroma njihova usoda ni znana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (317)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Motiviran
13. 08. 2008 07.26
-2
Beogradski pašaluk, jede samo crni luk, Takva jim je sudbina, Smrdija se smanjila....... - Satan Panonski
mobius
06. 08. 2008 15.49
+1
# vinadap 06.08.2008, 10:08 bogatarit - Štajerci in Primorci lahko grejo,vendar že naslednji dan propadejo,od samega vina se ne da preživeti,sicer so pa že sedaj v p....,saj jih že ves čas vlečemo ven. Dalmacija in Istra sta pa lahko samostojni,ker izpolnjujeta vse pogoje in kriterije. Očitno ga ti kar pridno cukaš ker si izgubil kompas. pz!!!!
vinadap
06. 08. 2008 10.08
+1
bogatarit - Štajerci in Primorci lahko grejo,vendar že naslednji dan propadejo,od samega vina se ne da preživeti,sicer so pa že sedaj v p....,saj jih že ves čas vlečemo ven. Dalmacija in Istra sta pa lahko samostojni,ker izpolnjujeta vse pogoje in kriterije.
prosper
06. 08. 2008 01.09
gjuro slazem se z teboj. ko se gres vojne jo je potrebno znati zacet, vodit in je potrebno znati kdaj jo bos i kako koncal. v tej vojni najmočnejsa veriga je bil milosević - ki je svoje delo zacel in vodit (gledano z srvbske strani) izredno. ni imel pametnih sodelavcev ki so z casom postali objesni in ga niso poslusali in ni imel kvalitetne vojske ki bi to naredila. rezultat je da je z casom in milosevic delal napake a rezultat vojne je beoigradski pasaluk. a takrat leta 90 je grdo izgledalo za vse ostale.
gjuro007
06. 08. 2008 00.12
+1
Ajde, Srbi!! Praznici završili, prižgali ste svečke, vaš kolektivni spomin je bogatejši za še en mit (tisti o pol milijona pregnanih+ konstitutiven narod+ število žrtev, ki se- kot Jasenovac- iz leta v leto le še veča), država manjša vsaj za nekaj kvadratov, temu primeren standard- preostane vam torej, da si umijete zobke, CIK- CKA (to je aluzija), potem pa spat...Ali kot bi rekli mi na Hrvaškem- "vrijeme je da se krene"...Vi si pa to razlagajte, kakor hočete; zarad mene tudi z "belosvetskom zaverom" na čelu s papežom, Vatikanom, kot takim in CIO....Odjeb je lansiran!!!
Magdalena Mitrovic
05. 08. 2008 22.04
+1
hrvatima je vsijeno; kraljevina SHS, NDH, komunistična partija , tito, FNRJ, vojna Hrvaško brez srbov, Zdaj bo treba njim PAMET vsilit pa bo.
475871
05. 08. 2008 21.52
Mesič al pa kivi,zuni čupav notri zelen hahahah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
brankasrbijanka
05. 08. 2008 20.58
-1
E-BULDOG-e@ Če si slučajno spregledal. C.P.: NO TAKOLE BULDOG, DA SI BOVA NA JASNEM. IMAŠ PROBLEM IN TO BIG TIME!! V ISTI SAPI ME VIKAŠ (ste mislili, da boste...) IN ŽALIŠ. JAZ SI TO RAZLAGAM, DA SE V TVOJI GLAVI DOGAJA 24/7 NEKAJ NEZDRAVEGA, OMEJENEGA, ZAFRUSTRIRANEGA.... OSREDOTOČI SE NA TISTO, KAR TI DELA PROBLEM IN NE ZDRAVI BOLEZNI NA FORUMU. .. BEDAK!!!
Prophet
05. 08. 2008 20.21
vinadap05.08.2008, 19:11 Seveda tako kot si želijo Štajerci in Primorci na svoje :-)
vinadap
05. 08. 2008 19.11
bogatarit - ravno tako lahko naredijo Istrijani in Dalmatinci,sam dobro veš,da imajo že dolgo take težnje.
Prophet
05. 08. 2008 18.45
+1
Dang05.08.2008, 17:57 Kaj ti bo to??? Dam primer Velike Britanije tam so Angleži glavni in oni napišejo v ustavi da so konstitutiven narod Škotske-Škotska se odcepi od Velike Britanije kaj misliš bodo naredili Škoti z ustavo Velike Britanije??Rit si bodo obrisali,važno je dejansko stanje,po tem stanju pa Srbi ne morejo biti konstituiven narod na Hrvaškem!! brankasrbijanka ,Na Kosovem so Albanci živeli od vekomaj Sicer je lep paradoks kaj Srbi zahtevajo-na Hrvaškem zahtevajo da bi bili konstituiven narod na Kosovo da je njihovo čeprav tam živi 90% albancev del Bosne pa zato ker tam tudi živijo Srbi-ne gre za eno politično smer se je treba odločit ker vse tri zadeve so si različne.
vinadap
05. 08. 2008 18.39
-2
londres - to praviš ti,vendar stvari so čisto drugačne. Če bi bili za Europo "dosadni i nezanimivi",potem danes ne bi bili tam,kjer smo,je pa res,da je za vas Evropa še velika utopija.Evropa vas še ne želi,ker niste resni!
mobius
05. 08. 2008 18.26
Pozdrav vsem skupaj!!! Vidim, da se svet še vrti hehe!!!!!
e-bulldog
05. 08. 2008 18.11
BRANKICA SRBSKA MRHICA LEP POZDRAV - I LOVE YOU!
brankasrbijanka
05. 08. 2008 18.06
CRNIDOBER@ Sorry, ker sem spregledala zadnji stavek v postu. Sem BrankaSrbijanka rojena na Jesenicama zbriši. OK?
brankasrbijanka
05. 08. 2008 18.05
DANG@ Joj kako si ustrajen. Biješ boj Don Kihota. Še on je bil z mlini na veter bolj uspešen, kot boš ti tukaj veš. Ti povem iz izkušnje. Probala sem z dejstvi, citati, s provokacijami, z humorjem... Ne ne, ne gre v glavo nekaterim vodenoglavcem ti povem... Oni imajo svoj VIR... :-))) Če imaš voljo ustrajaj .. LP Brankica
Dang
05. 08. 2008 17.57
bogatarit al si corav al pa glup odloc se. SR Hrvatska Po definiciji iz Ustava iz 1974. godine: Član 1. Socijalistička Republika Hrvatska je država utemeljena na suverenosti naroda i na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi te socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti. Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
brankasrbijanka
05. 08. 2008 17.55
LONDRES@ O vid` ti njega. Kritićar! Dal ti izgleda da nam je u Sloveniji dosadno. Ni malo. Pozdrav!!
brankasrbijanka
05. 08. 2008 17.54
CRNIDOBER@ Površno si prebral. Sestrična je hodila v šolo v Brčkem, zapisala sem njeno izkušnjo. Ni panike. Sem BankaSrbijanka rojena na Jesenicama ;-)))
londres
05. 08. 2008 17.53
vi stalno govorite kako ste Europljani a ne Bakanci ali se stalno vracate na Balkan i obozavate komentirati svaki clanak o Hr.Znam da je Slo totalno nezanimljiva i dosadna drzava ali sto je previse je previse.