Tujina

Hrvaški policisti z grožnjami in orožjem migrante prek jarkov silijo na ozemlje BiH

Velika Kladuša, 28. 08. 2019 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Ustrelil te bom!" je hrvaški policist zagrozil migrantu, ki je stal na robu približno deset metrov globokega jarka v gozdu na območju Velike Kladuše. Čez nekaj trenutkov so tja privedli še druge migrante iz policijskega kombija in jim ukazali, naj se postavijo na rob jarka. Hrvaški policist je vzel pištolo in v zrak izstrelil nekaj strelov. Migranti so poskakali v jarek, na dnu katerega je meja z BiH. To je bilo 6. avgusta.

Potem ko je bosanski žurnal.info razkril nasilje hrvaških policistov nad migranti in točke ob meji, kjer jih nelegalno preganjajo na ozemlje BiH, pri tem pa proti njim celo streljajo, sta novinarja Avdo Avdić in Azra Omerović v nadaljevanju zgodbe objavila še videoposnetek, ki prikazuje enega od teh incidentov, in Hrvaško, ki vse skupaj zanika, postavlja na laž.

Prebivalci, ki živijo v bližini kraja dogodka, so posneli kombi hrvaške policije, ki zapušča kraj dogodka, torej mesto, od koder so policisti migrante nagnali s hrvaškega ozemlja na ozemlje BiH (vozilo se vidi na približno 13. sekundi posnetka). Gre za migrante, ki jih je Slovenija po legalni poti vrnila na Hrvaško, ta pa jih je nato nagnala v BiH. "Rekel mi je: Ustrelil te bom!" besede policista na posnetku opiše eden od migrantov. Na posnetku je moč videti tudi bosanske policiste, ki ranjenim nudijo pomoč.

Domačini, ki so bili priče dogodku, so poklicali obmejno policijo BiH. Ta je prišla nekaj minut pozneje in našla okoli 20 migrantov, o čemer obstaja tudi uradni policijski zaznamek.

"12 migrantov je utrpelo lažje poškodbe," so dan pozneje sporočili iz zdravstvenega doma Velika Kladuša.

Na posnetku se vidi policijski kombi, ki zapušča kraj dogodka, migranti v jarku in policisti, ki jim nudijo pomoč.
Na posnetku se vidi policijski kombi, ki zapušča kraj dogodka, migranti v jarku in policisti, ki jim nudijo pomoč. FOTO: zurnal.info

Tako daleč gredo: Hrvati na kraj dogodka poslali policistki, preoblečeni v prostitutki, da bi zakrili sledi

7. avgusta je hrvaška policija sporočila, da z omenjenim incidentom nimajo nič in da njihovi policisti niso nelegalno preganjali migrantov. So pa potrdili, da so preprečili vstop migrantov na ozemlje Republike Hrvaške.

A tukaj so se Hrvati ušteli. Na dan, ko so poslali sporočilo za javnost, sta bili na kraju dogodka fotografirani dve hrvaški policistki, zamaskirani v prostitutki, ki sta tja prišli, da bi zakrili sledi. A bili sta prepozni.

Policistki, preoblečeni v prostitutki, sta prišli na kraj dogodka, da bi zakrili sledi.
Policistki, preoblečeni v prostitutki, sta prišli na kraj dogodka, da bi zakrili sledi. FOTO: zurnal.info

Na fotografiji, ki je nastala le nekaj ur po incidentu z migranti, se namreč jasno vidi kraj, od koder so morali migranti skakati v jarek. Tam so celo ostala njihova oblačila. Nekaj dni pozneje pa so na poti, kjer je peljal hrvaški policijski kombi, našli in fotografirali tudi prazne tulce.

Te je ekipa Žurnala našla tudi v Lohovem pri Bihaću – mestu, kjer hrvaški policisti že leta migrante preganjajo v BiH. Decembra lani so nevladne organizacije uspele to posneti, uradni Zagreb pa je odgovornost za to prevalil na policiste. A praksa se, očitno, nadaljuje.

Prazni tulci, ki jih je našla ekipa Žurnala, in dokazujejo, da hrvaška policija strelja, ko preganja migrante na območje BiH.
Prazni tulci, ki jih je našla ekipa Žurnala, in dokazujejo, da hrvaška policija strelja, ko preganja migrante na območje BiH. FOTO: zurnal.info

Papirje, ki dokazujejo legalno postopanje Slovenije, našli na meji z BiH

Obstaja še več dokazov. Iračan Nzer Abdul Aziz je bil 19. avgusta letos ujet v Sloveniji, ko je ilegalno, v vozilu s hrvaškimi registrskimi oznakami, poskušal priti k nam. Dan pozneje so ga naše oblasti legalno, na mejnem prehodu, predale hrvaškim policistom, saj je bilo dokazano, da je k nam prišel iz Hrvaške. Vse je torej potekalo po predpisih.

Slovenija je, sodeč po dokumentih, s katerimi razpolaga Žurnal in tudi naša redakcija, Iračana legalno vrnila na Hrvaško. Tri dni pozneje je ekipa naših bosanskih kolegov na meji med BiH in Hrvaško, na mestu, kjer mejnega prehoda ni in kjer so hrvaški policisti migrante nelegalno pošiljali na ozemlje BiH, našla papirje o izgonu Nzera Abdul Aziza iz Slovenije.

Enaka dokumentacija je bila 20. avgusta izročena tudi Rebinu Ahmadu in Anwaru Hoger Hassanu iz Iraka, ki ju je Slovenija po legalni poti vrnila na Hrvaško. Tri dni pozneje so te njune dokumente našli na meji z BiH, kjer so se nelegalni pregoni dogajali že prej, poleg pa so bile vidne tudi sledi avtomobilskih gum.

V uredništvu Žurnala imajo dokumente, ki dokazujejo, da so Hrvati na tem območju na ozemlje BiH nelegalno premestili najmanj šest migrantov – ljudi, ki jih je na meji s Slovenijo prevzela hrvaška policija. Da je to ustaljena praksa hrvaških policistov, dokazujejo tudi fotografije – na meji med BiH in Hrvaško, zraven Velike Kladuše, so fotografirali policijski kombi, iz katerega so vrgli in proti BiH poslali žensko z dveletnim otrokom.

Hrvaški policisti niso imeli usmiljenja niti do ženske z dveletnim otrokom.
Hrvaški policisti niso imeli usmiljenja niti do ženske z dveletnim otrokom. FOTO: zurnal.info

Včeraj pa smo poročali tudi o primeru pri Veliki Kladuši, ko je policija nekajkrat streljala v smeri migrantov, ki jih je nagnala proti ozemlju BiH, pri tem pa zadela traktorsko prikolico in za las zgrešila žensko z otrokom, ki je bila na njej. Hrvaške oblasti so, po pričakovanjih, vse to zanikale.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kokica33
12. 05. 2020 21.38
+13
Ena slovenska mamica ki ima dva otroka in nimajo niti za jest konc mesca se boji na socialni prosit za pomoc da ji nebi slucajno otrok vzel.Migrantom dajejo stanovanja ,mesecno minimalno placo,lahko se solajo...Placamo pa vsi mi.
peglezn
18. 09. 2019 09.52
-5
Vsi se delajo glupe, naši se vsaj vedejo profesionalno in folka ne mučijo. Bosanci ne naredijo nič, bi se pa šli neke humanitarce... hrvati ne naredijo nič, s tem da na revežih izživljajo svoje stoletne frustracije in fašistoidne ideje. Da so pa lažnjivci, pa že cela evropa ve. Jasno, da tak narod, kot so hrvati, nima kaj delati v Schengenu.
DAEMONIUM
29. 08. 2019 16.46
+32
Nasi policaji niso P od policaja, Hrvatje pa jim vsaj pokazejo, da ilegalno prehajanje drzavne meje pac ne gre. Je pa bosanski novinar zamolcal, masi pa so seveda tihi kot ryt, da je marsikateri med temi migranti mejo prekoracil ze 10tic ali veckrat, skratka tolikokokrat dokler jim ne bo uspelo, in to bo pocelo danes se vseh 8000 migrantov in jutri milikon ce bo treba, ker oni na vsak nacin hocejo v Evropo, kaj pa potem to pomeni pa je treba pogledati skandinavske drzave kjet ze obstajajo "no gone" obmocja, ker hocejo ti migrantje organizirati svojo skupmost po enakih nacelih kot je bila oma iz katere so prisli. In seveda se potem delijo se po sunitih in siitih..skratka vso tisto sranj3 ki ga imajo po lastnih drzavah hocejo uveljaviti tudi v drzavi gostiteljici. In ko na koncu spoznajo, da nikoli ne bodo imeli standarda kot ga imajo avtohtoni postaneho do njij sovrazni in zafrustrirani. Jasni pa je da zaradi zakorenjinjenih obicajev in vere nikoli ne bodo integrirani in bodo kot taki vedno pomenili avtohtoni druzbi groznjo za varnost zato se jih potem vsi v sirokem loku izogibajo kar pa na njih spet deluje zafrustrijajoce. In potem ni nikoli konca sovrastva in nasprotovanja in mar to hocemo?? Mi imamo svoje ex yugo brate in z njimi prav dobro shajamo in ne rabimo nobenih ostalih!!!
JApajaDAja
29. 08. 2019 17.02
+0
več kot 10k zajetuh ilegalcev v slo...le koliko njih ne...in ti hvališ Urvatcke policaje>?
DEEP
30. 08. 2019 11.17
+1
Bolfenk2
29. 08. 2019 16.23
+28
Režimski 24 ur. S takšnimi prispevki samo zbujate simpatije Slovencev do hrvaške policije in frustracije, da je slovenska policija zaradi sabotaže politikov tako neučinkovita. Hrvaški policisti hvala vam, brez vas bi se po naših ulicah in vaseh klatili desettisoči ilegalnih migrantov.
reakcionar
29. 08. 2019 15.29
+21
Navedite naslov v Sloveniji kam naj vam Hrvati pošljejo migrante. Lahko po pošti, ampak z tem da Slovenija krije potne stroške. Šalo na stran, pravo vprašanje, ki ga se na 24ur ne vprašate je kako migranti pridejo na prag Srednje Evrope in kdo jim pomaga? Kdo jih spušča v BiH?
FAUSTOS1
29. 08. 2019 15.25
+14
Dejstvo vsa policija v evropi ,je dolžna preprečevati nezakonite migracije,torej tudi hrvati ,bosna na osnovi vere pač ščiti in vsak dan pošilja skupine migrantov na mejo-v cazinu je bilo prijavljeno preko 25000 migrantov danes jih je nekaj tisoč,torej vse so poslali preko svoje meje ,bosna je od eu prejela več milijonov za migrante kot tudi grčija a nobena teh držav ne opravlja svoje naloge.
JohannDoe
29. 08. 2019 15.03
+14
Kako pa so jih prepoznali kot policajke? So imele značke na kombinežah?
JohannDoe
29. 08. 2019 15.00
+18
Torej naj mi kdo pove zakaj je bilo treba sesuti Gadafija, Sirijo, Irak? Tedaj so bili lepo tam, kakršnikoli so bili. Danes pa rinejo k nam. Gadafi jih je še zlasti efektivno v dogovoru z EU držal in naganjal nazaj v puščavo. Še vsakemu bebcu je vidno, da je bilo to narejeno namenoma, proti vsem interesom EU. Narejeno namenoma s strani naših "prijateljev" čez lužo, ki jim ustreza destabilizirana in neenotna Evropa. Potem s strani naših desnih in levih psičkov iz Britanije in Francije, ki morajo zabevskati vsakič, ko se oglasi pes iz ZDA. S strani naše desne in krščanske merkelce, ki si je od tega obetala poceni in razpoložljivo delovno silo, ki bo povzdignila Nemčijo iz demografske krize. Zakaj je bilo treba sesuti Gadafija, Sirijo, Irak?
triestino
29. 08. 2019 14.57
+25
vsa cast hrvaski policiji. njihova naloga je scititi drzavo. In to delajo.Upam samo, da jim pride v roke kaksen od placanih tihotapcev, tako imenovanih" mirovnikov", da jih sklestijo, kar tem kriminalcem gre!
kaplja?
29. 08. 2019 14.49
+18
Kkao pa češ drugače obvladat necivilizirane?
hmm....
29. 08. 2019 14.48
-5
ma rečte kar hočte ampak men gre na jok ko gledam kako te otroke vlečejo preko polj in gozdov.
DAEMONIUM
29. 08. 2019 16.29
+11
Na to oni racunajo in zato vlacijo, no zdaj ne toliko, pamze sabo.
Kruh+sol!
29. 08. 2019 14.36
+23
Fajonka pa v jok.
Levcekk
29. 08. 2019 14.09
-21
Kot,da je nasa policija in drzava kaj boljsa.
DAEMONIUM
29. 08. 2019 14.00
+43
Pa kaj naj za bozjo voljo naredijo hrvatje in na koncu Slovenci? Naj sprejmeho vseh 8000 mograntov iz BiH, ki jih pokvarjena zvezna vlada federacije vozi iz Sarajeva z busi in vlaki proti svoji severni meji oz Bihacu? No seveda in del jih pride tudi iz Srbije skozi republiko srbsko ki je v enakem rasulu kot federacija. In jasno, tako federacija kot republika srbska se jih hocejo resiti zato pa jih potiskajo na sever. Zadnjic je bilo po federalni tv da dnevno vstopi v bih 200 migrantov in toliko jih tudi odide. In kaj bi sedaj radi na teh kurah? Da jutri sprejmemo vseh 8000 migrantov bo pojutrisnjem v bih novih 8000 migrantov enako kot se dogaja z ladjami pred italijansko obalo, ker tega ni nikoli konec dikler se ne izeseli vecina bliznjega vzhoda, indije, sedaj ze kitajci rinejo, pakistan, afrika....koliko milijard bi radi pripeljali v Hrvasko, Slovenijo po tej logiki???? Ce vzamemo teh 8000 to na 100 tisoce novim ne bo pomenilo nic, torej moramo vzeti vse, vseh nekaj milijard z indijci in kitajci vred. Ce pa jih rabijo Nemci, slandinavci naj posljejo ladje pa si jih pripeljejo, mar ni to popolnoma logicno?
ivan res grozni
29. 08. 2019 14.34
-15
Dokler jih nismo bombardirali in ekstremno ekonomsko izkoriščali, ni bilo nikogar v Evropo. Ustavimo vojne!!! za njihovo bedo smo sokrivi, saj smo edini, poleg Višegrajske skupine držav, podprli vse zahodne agresije. Nemčija, ki je bila proti vsem, danes rešuje njihove probleme.
DAEMONIUM
29. 08. 2019 14.55
+13
Mi smo tako nepomembni, da sploh ni vazno ali smo za ali proti ali pa nas sploh ni. Sicer pa koga pa smo podpirali pri Indijcih in kitajcih? Bistvo je v temu, da 3. svet rine v Evropo katero dnevno gleda na svojih mobilnih telefonih pri tem pa seveda zmotno razmislja kako bi lahko bilo v Evropi lepo tudi njim, v realnosti pa potem v Evropi se slabse ziviji kot doma. No da ima Evropa zunanje meje za svoje drzavljane ne pa za tiste ki ne izpolnjujejo niti enega pogoja za vstop pa je drugi nesmisel in nesposobnost Evrope. Da cakam na meji kot bydala 2 uri da policist vidi mojo osebno, ko pa hkrati levo in desno od mejnega prehoda hodi na desetine migrantov kakor se jim zljubi
misterbin
29. 08. 2019 13.56
+10
Delal sem v Nemčiji in nisem videl razlike v oblačenju prostitutke in ostalih punc .Ha,ha preoblekle so se v prostitutke alo
misterbin
29. 08. 2019 13.54
+33
Joj joj a Hrvati res ne veda,da morajo te prišleke ujčkati in z njimi delati kot z jajci ? .Kaj pa bo sedaj Fajonka ˛& company ? Verjetno sleti tožba proti Hrvaški . Če se ne bi omenjeni upirali ter grozili jih ne bi dobili to je 100 °% Zakaj ta bagra ne gre čez mejo na mejnih prehodih ? Prav imajo Hrvati ,da jih ne ujčkajo
ivan res grozni
29. 08. 2019 14.37
-2
Ta bagra je postala bagra zaradi pohlepa multinacionalk in ameriške (tudi ruske) vojne mašinerije. Najprej jim uničimo prihodnost, potem pa nismo bagra mi ampak oni. V Iraku je moralo umreti 600.000 ljudi, da so si ZDA lahko prilastile nafto.
ivan res grozni
29. 08. 2019 14.44
-6
"Bagra" ne more čez mejne prehode, ker se je EU zavarovala s tem, da za njih ne velja samo potni list ampak še destine drugih dokumentov (rojstni list, potrdilo o izobrazbi, zdravstveni izvidi, bančno stanje na TRR, potrdilo, da je njihova država v vojni, podpisi garantov za njihovo obnašanje, itd., itd. CILJ TEH ZAHTEV JE JASEN: NIHČE JIH NE SME IZPOLNITI!!! Če bi njihove države to zahtevale od nas, bi se lahko šlo turizem nekaj tisoč ljudi in ne milijoni Evropejcev. iN OSTANE SAMO ŠE ILEGALNI PREHOD!!!
misterbin
29. 08. 2019 14.44
+15
ivan........... Naj ta bagra beži ljudem svoje vere muslimanom zakaj v katoliške države ,ko pa izjavljajo da kristjane mrzijo in sovražijo .Naj gredo v Saudovo arabijo ,kuvajt tam so njihovi
ivan res grozni
29. 08. 2019 14.47
-5
Za nas so vsi bagra. Tudi otroci slovenskih mater rojeni v Sloveniji, ki smo jih izbrisali samo zaradi očeta z juga. Nemški mediji so naš izbris ocenjevali kot prvi v Evropi po tistem v nacistični Nemčiji.
brac
29. 08. 2019 13.44
-13
in to bruselj mirno gleda (shame.,shame :))
Rookoko
29. 08. 2019 13.03
-15
Že begunci z naše vojne so pripovedovali o podnobnih početjih hrvatov. Cerkev je tam naredila veliko škodo, bolani nacionalizem.
BrezZavor
29. 08. 2019 13.02
+53
Hrvati pa... bolj prefinjeno bo treba, in samo trdo. Z ilegalci samo trdo. Ni popuščanja
BrezZavor
29. 08. 2019 13.02
+46
JApajaDAja
29. 08. 2019 13.34
+24
BrezZavor
29. 08. 2019 13.02
+67
"na meji med BiH in Hrvaško, zraven Velike Kladuše, so fotografirali policijski kombi, iz katerega so vrgli in proti BiH poslali žensko z dveletnim otrokom." Lubi migranti. Obstajajo mejni prehodi. Če ste upravičeni do azila pojdite tja, zaprosite za azil in to je to. Ne otrok vlačit tisoče kilometrov čez polja in gozdove in reke. Mejni prehod. Če je vse tako kot pravite, ne bo problema. Če pa veste da ni vse tako ko bi moralo biti, pa hopla čez polja in gozdove, čimdlje do čimboljše socialne pomoči. Temu pa se reče ILEGALNO. In dokler bodo mediji obsojali ilegalnost samo ene strani ilegalnost druge pa pakirali v celofan, se nikomur od teh nič dobrega ne piše.