Tujina

Milanović v boj za predsedniški stolček: 'Za Hrvaško, ki se ne bo ogradila z bodečo žico'

Zagreb, 17. 06. 2019 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović bo kandidat socialdemokratov (SDP) na hrvaških predsedniških volitvah predvidoma konec leta, je potrdil predsednik SDP Davor Bernardić. Milanović je potem na novinarski konferenci povedal, da se je vrnil na politično sceno z željo, da bo naslednji predsednik Hrvaške.

Na Hrvaškem so o Milanovićevi kandidaturi na predsedniških volitvah ugibali več kot leto dni na podlagi informacij iz kroga njegovih prijateljev. Milanović se javno ni izjasnil o teh govoricah vse do danes, ko je na Facebooku še pred koncem seje predsedstva SDP objavil tudi svoj slogan "Predsednik z značajem".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zatem je Bernardić po seji predsedstva SDP napovedal, da bo na naslednji seji glavnega odbora stranke predlagal Milanovića za predsedniškega kandidata stranke.

Kot je povedal, SDP pričakuje, da bo Milanović zmagal na volitvah in tudi "vrnil dostojanstvo funkciji predsednika države". Pozval je vse stranke, s katerimi socialdemokrati delijo enake vrednote, kot sta antifašizem in temeljne človekove pravice, naj podprejo Milanovića in skupaj sprožijo spremembe na Hrvaškem.

Za Hrvaško, ki se ne bo ogradila z bodečo žico 

Milanović je zatem novinarjem pojasnil, da se za kandidaturo ni odločil čez noč. Kot je dejal, bo kot kandidat levice za zmago potreboval čim širšo podporo političnih strank in volivcev. Poudaril je, da si bo prizadeval za "sodobno in progresivno Hrvaško, ki nima strahu pred drugačnim in ki se ne bo ogradila z bodečo žico".

Ker ni favorit v predvolilnih raziskavah, se počuti "nekoliko razbremenjenega", a se zaveda, da bo vse odvisno od njega samega. Ni želel ocenjevati dosedanjega predsedniškega mandata Kolinde Grabar-Kitarović niti morebitnih tekmecev v boju za Pantovčak.

Milanović sicer ni favorit po javnomnenjskih raziskavah.
Milanović sicer ni favorit po javnomnenjskih raziskavah. FOTO: AP

Kot je dodal, bo, če bo uspel postati predsednik države, tudi Hrvaška postala država, ki "ima svoje jasno stališče, ki ga je zmožna braniti, ne da bi vstopila v nepotrebne spopade". Ocenjuje, da bi Hrvaška z njim na čelu dobila tudi več spoštovanja v mednarodni politiki.

Milanović je vodil hrvaško vlado med decembrom 2011 in januarjem 2016. Na čelu SDP je nasledil preminulega prvega predsednika stranke Ivico Račana. S položaja šefa SDP je odstopil po dveh zaporednih političnih porazih, najprej na rednih parlamentarnih volitvah novembra 2015 in nato na predčasnih parlamentarnih volitvah septembra 2016. Potem se je umaknil iz politike in odprl podjetje za poslovno svetovanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
18. 06. 2019 20.48
tako se dela milanović da boste nadoknadili tistih 500000 tisoč ki so vam ušli
ivan.z Doba
18. 06. 2019 12.47
+3
En bolj nagravžnih hrvaških politikov. Lahko bi bil tudi hadezejevec.
ROMELS
18. 06. 2019 11.17
+4
Bodeče žice pač ne, da bi jih čim več pobegnilo iz hrvaške. Taktika.
Misija1
18. 06. 2019 09.40
+5
Klasična fora levice - bodeče žice ne, ker je ne rabimo, saj so imigranti itak zaželjeni in potrebujejo našo pomoč! Sicer pa imamo žico mi, še premalo sicer in itak vsi ti imigranti želijo čimprej pobegniti iz hrvaške, kot to počno že lastni prebivalci.
Klotilda H
18. 06. 2019 08.00
+11
BODEČA ŽICA? saj je hrvaška itak ne potrebuje. migranti nočejo ostati tam, saj so seznanjeni s stanjem na hrvaškem. tudi državljani hrvaške odhajajo v tujino, sedaj je le teh že blizu 10 % prebivalstva...
Ivo Vodovnik
18. 06. 2019 09.22
+5
Zakaj bi jo pa rabil, če smo jo Slovenci že postavili. Sicer pa noben migrant ne želi ostati v Hrvaški, naprej v Nemčijo želijo.
Nimasmisla
18. 06. 2019 07.08
+5
to pa ni dobro za borčija
zefa20
17. 06. 2019 21.28
+7
On ne rabi žice če služijo na tem ko te "turiste" šibajo k nam v Slovenijo!!!!!!! Človek ima pač prepih v glavi, dobesedno!!!!!
klukec
17. 06. 2019 21.25
+9
Lahkomiselnez,zapret meje sterat vse nazaj bando brez izjeme
aazz
17. 06. 2019 21.20
+14
se pravi da bo morala Slovenija se več ograje postavit, Hrvati pa lahko le sanjajo o schengnu