Tujina

Milijardni vojaški posli ZDA

Jeruzalem, 29. 07. 2007 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA naj bi pristale na povečanje vojaške pomoči Izraelu, ker so želele utišati izraelsko negodovanje nad ameriškimi posli.

Izraelski premier Ehud Olmert je na današnji tedenski seji vlade sporočil, da so ZDA pristale na 25-odstotno povečanje svoje vojaške in obrambne pomoči in bodo tako Izraelu v naslednjih desetih letih namenile pomoč v vrednosti kar 30 milijard dolarjev.

Bush naj bi Olmertu zagotovil, da bo Izrael vedno ohranil prednost pred arabskimi državami v odnosu z ZDA, je na današnji seji vlade dejal izraelski premier
Bush naj bi Olmertu zagotovil, da bo Izrael vedno ohranil prednost pred arabskimi državami v odnosu z ZDA, je na današnji seji vlade dejal izraelski premier FOTO: Reuters
ZDA naj bi sklenila orožarski posel s Savdsko Arabijo in še petimi zalivskimi državami - Združeni arabski emirati, Kuvajt, Katar, Bahrajn, Oman. Bela hiša bo uradno poročilo o orožarskih poslih podala v ponedeljek.

Administracija predsednika Georgea Busha naj bi na povečanje vojaške pomoči Izraelu pristala med drugim zato, da bi utišala njegovo negodovanje zaradi sklenitve velikega orožarskega posla med ZDA in Savdsko Arabijo in še petimi zalivskimi državami.

Šlo naj bi za kar 20 milijard vreden posel, v skladu s katerim bodo ZDA svojim arabskim zaveznicam na Bližnjem vzhodu dobavile raznovrstno sofisticirano orožje. Poleg tega naj bi Washington Egiptu obljubil vojaško pomoč v višini 13 milijard dolarjev. To naj bi bil sicer le del strategije ZDA za boj proti vse boj agresivni politiki Irana v regiji.

Šlo naj bi za največje orožarske posle Busheve administracije

Izrael je zaskrbljen, saj se ZDA s Savdsko Arabijo pogaja o prodaji satelitsko vodene bombe, vrste JDAM ("pametna bomba" na katero se pritrdi GPS-navigacijski sistem, ki omogoča vodenje bombe s pomočjo satelitske navigacije).

Pri omenjenih dogovorih naj bi šlo za največje orožarske posle, ki jih je doslej sklenila Busheva administracija. Bela hiša naj bi jih uradno razkrila v ponedeljek, tik preden bo ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice začela svojo turnejo po Bližnjem vzhodu.

Izraelska vlada je sicer na današnji seji izrazila zgolj previdnost glede omenjenih orožarskih poslov ZDA. Olmert je ob tem dejal, da mu je Bush na njunem zadnjem srečanju v Washingtonu 19. junija letos zagotovil, da bodo ZDA "ohranile kvalitativno prednost med nami (Izraelom) in drugimi državami (v regiji)".

Kot je pojasnil, mu je Bush poleg povečanja vojaške pomoči s sedanjih 2,4 milijarde dolarjev letno na srečanju izrecno zagotovil tudi, da bo Izrael vedno ohranil prednost pred arabskimi državami v odnosu z ZDA. "Razumemo željo ZDA, da pomagajo zmernim državam, ki stojijo na skupni fronti z ZDA in Izraelom v boju proti Iranu," je še dodal premier.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svar
31. 07. 2007 11.17
Kot sem že nekje povedal so Izraelci, ki predstavljajo 0,04 odstotkov svetovnega prebivalstva dobili že 160 nobelovih nagrad, medtem ko muslimani, ki predstavljajo 20 odstotkov svetovnega prebivalstva so jih dobili... 7. To veliko pove o ljudeh ;)
alen_maribor@hotmail.com
30. 07. 2007 19.28
Ma kaj je z vami , izrael izvaja teror? pa kaj vi ste totalno neumni če palestinski skrajneži pošiljajo rakete v izrael daj ne z takimi bolanimi ker to je res sramota kaj govorite. Drugo je da Amerika vsiljuje drugim svojo voljo samo da izrael izvaja teror to je naravnost smešno , palestinski skrajneži se mečejo v luft ubijajo civiliste in pošiljajo rakete v mesta. Izrael popolnoma razumem , in bi po mojem mogli čisto uničit tiste palestinske skrajneže , pol bi bil mir.
Prvo Bore
30. 07. 2007 14.19
svar in zakaj ? Ali zaradi feministične ženske ? Muslimani imajo kar nekaj zakonov dobrih, ampak ker jih nekateri eytremisti malo drugače razumejo in sprovajajo. Male ne bi obrezoval, rajši jo poližem, če to misliš. Če pa misliš amerikance, ki so največji proizvajalec orožja imajo pa zelo močen plus v tem, ker zaposlujejo svoje delavce.
svar
30. 07. 2007 14.11
kriss, to nima nobene ekonomske logike. Če ZDA nabavijo za 200mrd orožja, morajo tudi PLAČAT 200mrd za to orožje. Kje zdej ti vidiš profit??? Prvo Borec, jaz pa tebi priporočam kakšno knjigo od Oriane Fallaci ;)
Prvo Bore
30. 07. 2007 09.05
Poglejte si A Crude Awakening The Oil Crash, dobite ga na emuli, podnapise pa na podnapisi.net in potem Vam bo vse jasen. Hvala znanosti, da imamo net, drugače bi živeli v medijski slepoti.
hot-shot69
29. 07. 2007 23.29
Sj vsi vemo, da Amerika niti približno ni popolna, samo od vseh držav je še najmanjše zlo...Iran nevem kolk "mirovnikov" podpira v boju proti imperjalistom, predsednik pa govori kako bo Evropa čez 50 let ena velika Islamska republika...se to sliš normalno? U glavnem, če je takega mnenja več k 50 Irancev bomb them back to stone age:)
kriss714@amis.net
29. 07. 2007 23.25
Svar, zato, da nakvačkajo novo os zla, proti kateri uporabijo za 200 mrd starega orožja, potem pa imajo razlog, da nabavijo za 2000 mrd novega orožja, od katerega pokasirajo mastne provizije. Kapi ?
svar
29. 07. 2007 23.13
Če v ZDA res vladajo židi, zakaj bodo potem dobavili za 20 milijard dolarjev orožja šestim arabskim državam? Zakaj potem bodo Egiptu podarili 13 milijard dolarjev pomoči?
clementia555@yahoo.com
29. 07. 2007 16.26
matejg007: Nedolgo zatem, ko bi se ta tvoja ideaj o Iranu kot najmočnejši sili v regiji uresničila, bi jih tudi ti dobil po pi... Tako da...
matejg007@gmail.com
29. 07. 2007 16.04
Sj po eni strani bi blo čist fajn če bi Iran bil najmočnejša država v regiji, bi mogoč saj zmanjšau vpliv amerike na tem delu. Prav prvošču bi jim da jih enkrat nekje pošten dobijo po pi... Bi blo tko lepo videt!
surfordie
29. 07. 2007 13.20
... ne da samo nemo opazuje, še hvalijo jih, kako imajo super demokracijo in se moramo zgledovat po njih... Če kdo malo posumi v njihovo super demokracijo, je že komunajzar pa zaviralec napredka... Žal takih tudi pri nas ne manjka!
kritika@email.si
29. 07. 2007 12.59
Z eno besedo so Američani in Izraelci NORCI!!!! Ameriki vladajo Židje, ki izvajajo teror in agresijo nad celotnim svetom. Amerika pa nato financira Izrael, da lahko ta izvaja teror in agresijo nad Palestino. SVET PA NEMO OPAZUJE....