Tujina

Milijon za informacije

Moskva, 09. 10. 2006 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Časopis, pri katerem je delala umorjena novinarka Politkovska, bi za podatke o morilcih plačal milijon dolarjev.

Ana Politkovska naj bi umrlo, ker je preveč kritizirala oblasti
Ana Politkovska naj bi umrlo, ker je preveč kritizirala oblasti FOTO: POP TV

Časnik Nova Gazeta, pri katerem je bila zaposlena ugledna novinarka Ana Politkovska, ki so jo v soboto našli mrtvo v dvigalu njenega bloka, je obljubil skoraj milijon ameriških dolarjev za vsako informacijo, ki bi pripeljala do morilca.

Ana Politkovska je imela velik ugled tudi med Čečeni. Prav zato je lahko posredovala v drami s talci v moskovskem gledališču Dubrovka oktobra 2002. Takrat so skrajneži, ki so zahtevali čečensko neodvisnost, zajeli skoraj 800 ljudi, po posredovnju specialcev pa je zaradi zastrupitve s plinom umrlo vseh 41 ugrabiteljev in skoraj 130 talcev.

V ponedeljkovi izdaji so na naslovnici objavili sliko nagrajevane novinarke v črnem okvirju. V članku založniki – med njimi je tudi nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov – ponujajo 25 milijonov rubljev (933.500 dolarjev) nagrade vsakemu, ki bo pomagal najti tiste, ki so “naročili, načrtovali ali izpeljali umor”. “Umor predstavlja izziv temeljnim vrednotam naše družbe,” so zapisali.

Neznani storilec je novinarko ustrelil, ko se je vračala z nakupov, njeno truplo je odkrila neka soseda. 48-letna Ana Politkovksa je bila znana kot ena najglasnejših kritikov predsednika Vladimirja Putina in njegove politike do Čečenije, kar naj bi plačala z življenjem.

Rusi se poslavljajo od ugledne novinarke
Rusi se poslavljajo od ugledne novinarke FOTO: Reuters

Putin je o umoru, ki je pretresel Rusijo in svet, prvič spregovoril šele v ponedeljek v telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Georgem Bushom, njegove besede pa je mednarodni javnosti posredoval njegov sogovornik. ”Med pogovorom je Putin poudaril, da bo rusko pravosodje storilo vse, da bi objektivno preiskali tragično smrt novinarke Politkovske,” je povedal Bush.

To je bil tudi prvi uradni odziv ruskih oblasti na umor, medtem ko je mednarodna skupnost dogodek že takoj obsodila in od Kremlja zahtevala preiskavo. K temu so pozvali tudi Združeni narodi.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.