Tujina

Miloševiću jugoslovanski in ruski zdravniki

Moskva, 11. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po mnenju 270 ruskih poslancev bi morali pri zdravniških pregledih Slobodana Miloševića, čigar zdravje se je od začetka sojenja na haaškem sodišču poslabšalo, sodelovati tako jugoslovanski zdravniki kot tudi drugi tuji strokovnjaki.

Obenem duma, spodnji dom ruskega parlamenta, od ruske vlade zahteva, naj na zdravniške preglede Miloševića v Haag pošlje tudi ruske zdravnike. Ruski poslanci so poudarili, da je visok krvni pritisk v povezavi s srčno boleznijo za Miloševića življenjsko nevaren. Potem ko so morali zaradi zdravstvenih težav sojenje večkrat prekiniti tudi za nekaj dni, so sodniki haaškega sodišča novembra zahtevali, da obtoženega natančno pregledajo kardiologi, zahtevali pa so tudi psihiatrični pregled, da bi ocenili stopnjo psihičnega pritiska. Milošević je sicer zavrnil psihiatrični pregled.

Slobodan Milošević je zavrnil psihiatrični pregled
Slobodan Milošević je zavrnil psihiatrični pregled FOTO: Reuters

Sojenje se nadaljuje

Medtem pa se je na haaškem sodišču danes začelo zaslišanje nove priče proti Miloševiću, in sicer Petra Poljanića, ki je bil med vojno na Hrvaškem župan Dubrovnika, sedaj pa je hrvaški konzul v Kotoru. Pričal naj bi o dogodkih na dubrovniškem območju med leti 1991 in 1995. Poljanić je prva priča v procesu, ki prihaja s tega območja.

Sojenje Miloševiću na haaškem sodišču se je začelo 12. februarja. Trenutno mu sodijo za vojne zločine in genocid v vojnah na Hrvaškem in v BiH. Sojenje za to skupno obtožnico se je začelo 26. septembra, potem ko se je po skoraj sedmih mesecih 10. septembra končal postopek za zločine na Kosovu.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni