Tujina

Minister BiH Hrvaško obtožil, da oborožuje islamske skrajneže

Zagreb/Sarajevo, 14. 03. 2019 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / U.Z. / N.P.
Komentarji
20

Minister za varnost BiH Dragan Mektić trdi, da so hrvaški obveščevalci poskušali tajno oboroževati skupine islamističnih skrajnežev v BiH, da bi podprli trditve hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović o več tisoč skrajnežih, ki da iz BiH grozijo celotni regiji. Iz urada predsednice so sporočili, da se na zlonamerne in neutemeljene konstrukte ne bodo odzivali.

Minister za varnost Bosne in Hercegovine Dragan Mektić je za spletni portal faktor.ba povedal, da so varnostne službe BiH po večletnem operativnem delu preprečile poskus hrvaških obveščevalcev, da bi pridobili pripadnike salafističnega gibanja v BiH. Skušali naj bi jih prepričati, da bi skladiščili orožje v islamskih verskih objektih. Potem pa naj bi orožje "našli" in bi se potrdile obtožbe hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović o na tisoče skrajnežih in terorističnih središčih v BiH.

Po Mektićevih navedbah je celotno hrvaško operacijo koordiniral hrvaški konzul v Tuzli Ivan Bandić. Vključene naj bi bile tudi nekatere osebe iz BiH. Izpostavil je novinarja radiotelevizije Republike srbske (RTRS) Mata Đakovića, ki sicer velja za osebo, ki je tesno povezana s predsedujočim predsedstva BiH Miloradom Dodikom. Mektić je znova zanikal trditve hrvaške predsednice ter menil, da je bila celotna operacija namenjena temu, da bi opravičili njeno izjavo, ki je bila "navadna neumnost in fikcija".

"Gre za zlonamerne, popolnoma neutemeljene in politikantske konstrukte" 

Grabar-Kitarovićeva je decembra 2016 izjavila, da se je treba soočiti z dejstvom, da se v BiH vračajo tisoči pripadnikov IS iz bojev v Iraku in Siriji ter da ni zanemarljiv niti vpliv nekaterih drugih držav na BiH.
Grabar-Kitarovićeva je decembra 2016 izjavila, da se je treba soočiti z dejstvom, da se v BiH vračajo tisoči pripadnikov IS iz bojev v Iraku in Siriji ter da ni zanemarljiv niti vpliv nekaterih drugih držav na BiH. FOTO: AP

Hrvaški premier Andrej Plenković je med obiskom v Neumu obtožbe zavrnil, češ da gre za popoln nesmisel in zelo kreativno manipulacijo. "Hrvaška je država, ki se bori proti terorizmu in v tem boju sodeluje s partnerji. In BiH je naš partner v tem boju," je dejal po poročanju Dnevnik.hr.

Obtožbe, da Hrvaška pomaga teroristom, je zavrnila tudi Hrvaška obveščevalna služba (SOA) in jih označila za neresnične in zlonamerne. "Boj proti terorizmu je prioriteta našega dela in vse ukrepe v zvezi s tem vodimo profesionalno in odgovorno z namenom, da bi zaščitili Republiko Hrvaško, naše zaveznike v EU in Natu, pa tudi celo Evropo," so zapisali in dodali, da so od bosanskih varnostno-obveščevalnih služb zahtevali uradna pojasnila, ki jih bodo posredovali svojim mednarodnim partnerjem.

Iz urada predsednice Grabar-Kitarović so se odzvali z besedami, da se na zlonamerne, popolnoma neutemeljene in politikantske konstrukte ne bodo odzivali. Na izjave ministra BiH so se odzvali tudi s sedeža hrvaške diplomacije, kjer so ocenili, da so "v celoti neutemeljene in skrajno tendenciozne". Menijo, da je njihov cilj postaviti pod vprašaj uspešno sodelovanje držav v boju proti terorizmu ter negativno vplivati na nadaljnji razvoj odnosov. 

Znana sta najmanj dva konkretna primera

O domnevni operaciji hrvaških obveščevalno-diplomatskih krogov poroča tudi žurnal.info, ki omenja, da je v domnevno oboroževanje skrajnežev vpleten tudi Mektićev namestnik Mijo Krešić.

Iz tožilstva BiH so sporočili, da so odprli preiskavo o navedbah, da so hrvaški obveščevalci poskusili pridobiti islamske skrajneže za tihotapljenje orožja v BiH. Zaslišati nameravajo vse osebe, ki so posredovale informacije o tovrstnih dejavnostih.

Po njihovih informacijah so hrvaški obveščevalci in diplomati člane salafističnega gibanja v BiH k prenosu orožja in eksplozivov na območje islamskih verskih objektov v Zeniško-dobojskem kantonu poskušali prepričati najmanj dvakrat.

V prvem primeru naj bi hrvaški obveščevalci sledili posamezniku z inicialkami Č. H., katerega družinski člani so delali na območju Evropske unije. V letu 2018 so mu med prečkanjem meje naročili, naj na območju Doboja prevzame paket z orožjem in ga odnese v mošejo Stranjani pri Zenici. Potem, ko bi orožje prenesel, bi moral poslati sporočilo nekemu Davorju iz Zagreba, ki bi o vsem obvestil policijske organe v BiH, ti pa bi izvedli akcijo, v kateri bi našli orožje in eksploziv. V kolikor ne bi pristali na sodelovanje, so Hrvati tem ljudem grozili, da jim bodo ukinili delovna dovoljenja, na meji pa jih bodo še dodatno kontrolirali.

Drugi primer omenja hrvaškega konzula v Tuzli, ki je po informacijah žurnal.info, pa tudi varnostno-obveščevalnih agencij v BiH v letu 2018 hodil v vas Dubnica, kjer živi salafistična skupnost. Tam je njihove člane poskušal prepričati, da na ozemlju Republike Srbske prevzamejo pakete z orožjem, ki bi jih pozneje odnesli v svoje mošeje, kjer bi jih odkrili s policijsko akcijo. Vse bi potekalo v sodelovanju s znotranjim ministrstvom Republike Srbske, koordinator akcije pa bi bil novinar RTRS in Dodikov prijatelj Mato Đaković. Za ta namen mu je bil na razpolago celo službeni avtomobil vlade Republike Hrvaške z diplomatskimi tablicami.

Član predsedništva BiH Željko Komšić je dejal, da so naivni tisti, ki menijo da diplomatske aktivnosti dandanes vključujejo le vzpostavljanje in vzdrževanje diplomatskih odnosov; opozarja pa, da obstaja meja, ki se je ne sme prestopiti.

Spomnimo

Grabar-Kitarovićeva je decembra 2016 izjavila, da se je treba soočiti z dejstvom, da se v BiH vračajo tisoči pripadnikov skupine Islamska država (IS) iz bojev v Iraku in Siriji ter da ni zanemarljiv niti vpliv nekaterih drugih držav na BiH. Njene izjave je Mektić že takrat zanikal kot "lažne in neutemeljene".

Hrvaška obveščevalna služba (SOA) je v svojem sporočilu za obdobje med junijem 2016 in septembrom 2017 objavila, da v Albaniji, BiH, na Kosovu, v Makedoniji in Srbiji obstaja več kot 10.000 privržencev salafizma, polovica od tega v BiH. Vsi niso pripadniki džihadističnega in takfirskega salafizma, ki podpira teroristične napade, temveč so med njimi tudi "politični salafisti", ki nasprotujejo nasilju, so ocenili jeseni 2017.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfields
19. 03. 2019 22.22
+1
Dokler je islam v srcu europe v Bih miru ne bo..Srbi se trudijo na vse nacine da svojo polovico Bih ( Republiko Srpsko) ohranijo bez islama Amerik jih pa skoz rine v unitarno islamsko državo..
Frane Šajn
19. 03. 2019 18.03
+1
Zakaj vedno na tem svetu največje in najbolj pokvarjene osebnosti pograbijo oblast?? Kot pri nas takoj 1991-tega.
Frane Šajn
19. 03. 2019 18.01
+2
O Hrvaškem usiljenem izvozu orožja v Bosno pa to. Pameten zdrahar kot so Hrvati tudi poznani , take prilike ne prepušča!
Frane Šajn
19. 03. 2019 17.59
+1
Le zakaj jih nebi saj so jih konec koncev ustanovili njihovi tesni zavezniki čez lužo, ki jim pravimo Američani!!!! Ne se sprenevedat!
Misko5990
19. 03. 2019 16.14
+5
Kolinda prava mala hudicevka... sigurno se je tega naucila od svojega prijatelcka Obame ki je financiral Isis...
ROMELS
15. 03. 2019 08.32
+2
Vse proti srbom.
Fredi34
14. 03. 2019 17.19
+48
Sicer so rvati anti islamisti, ampak ko gre za denar, se nebi čudil. Kaonec koncev, je to najbolj pokvarjen narod daleč naokoli. Saj lahko hodimo k njim na morje in se enotimo z dalmatinci, ampak, rvat je rvat, pokvatjenec in zahrbtnež v genih.
soba666
14. 03. 2019 21.22
-13
cbr1001
15. 03. 2019 20.19
+5
Iniesta
14. 03. 2019 17.03
+21
BG in ZG stran roke od vecne BIH, da se ne boste opekli!
Rade 74
15. 03. 2019 08.07
-3
kolbek460
14. 03. 2019 16.52
+44
To nosijo v genih ,včasih na kratek rok se jim izide,mnogokrat pa so izsledeni in potolčeni do kolen in na to užaljeni kuhajo zamero ,,
Frane Šajn
14. 03. 2019 16.44
+47
Glede na vse poznano o njih se nebi čudil!!
JApajaDAja
14. 03. 2019 16.18
+62
nič novega, Urvacka steguje kremplje po rcegovini že od franceka dalje-in to je z ostalo diasporo vred njena volilna baza!
deltex
14. 03. 2019 16.16
+68
Čisto možno. Hrvati se borijo proti teroristom tako, da jih najprej ustvarijo, ko jih več ne rabijo pa tolčejo po njih (po vzoru ZDA).
Frane Šajn
14. 03. 2019 16.45
+17
Kaj si moreš dober učenec prekaša svojega učitelja in to se čez Kolpo dogaja.
murinar
14. 03. 2019 15.12
+68
Pokvarjeni hrvati !
murinar
14. 03. 2019 15.05
+73
Pokvarjenost hrvatov je brezmejna !
mackintosh
14. 03. 2019 15.45
+59