Tujina

Minister Frlec predstavil slovenska prizadevanja za reševanje kosovske begunske krize

Luxembourg/Ljubljana, 08. 04. 1999 20.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenski zunanji minister Boris Frlec je na srečanju vodij diplomacij Evropske unije o kosovski begunski krizi z državami iz regije poudaril, da se Slovenija aktivno vključuje v prizadevanja za blažitev begunske krize.

Vodja diplomacije je kolegom predstavil sklepe z današnjega zasedanja vlade, po katerih je Slovenija začasno pripravljena sprejeti dodatnih 1600 beguncev s Kosova, ponudila pa je tudi druge oblike pomoči.

V Albanijo, kjer bodo begunski problem pomagale reševati mednarodne enote pod vodstvom zveze NATO, je pripravljena poslati sanitetno enoto in šest častnikov za zvezo, v Makedoniji je pripravljena urediti zdravniški center, pripravljena pa je nuditi tudi letalske zveze za prevoze na in z območja. Slovenija je pripravljena prispevati tudi osebje, ki bi beguncem razdeljevalo človekoljubno pomoč.

Štab Civilne zaščite RS v operativni sestavi je danes na popoldanski seji že obravnaval reševanje težav v zvezi s sprejemom oz. prihodom beguncev s Kosova v Slovenijo. Člani štaba so menili, da je takojšnja pomoč na kraju samem najučinkovitejša, smotrna in najhumanejša, zato bodo v okviru koordinacije pripravljali zlasti take oblike pomoči.

Po zbranih podatkih albanski begunci s Kosova potrebujejo predvsem denar, hrano in zdravila. Konkretno zdravstveno pomoč bo Slovenija lahko zagotovila že v nekaj dneh, so še sporočili iz štaba CZ.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.