Tujina

Ministrstvo prvič po vojni

Tokio, 09. 01. 2007 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Prvič po porazu v drugi svetovni vojni, ko ni smela imeti vojske, je Japonska dobila obrambno ministrstvo.

Ustanovitev obrambnega ministrstva je bila ena prednostnih nalog premiera Abeja
Ustanovitev obrambnega ministrstva je bila ena prednostnih nalog premiera Abeja FOTO: Reuters
Japonski premier Šinzo Abe je medtem odpotoval na turnejo po Evropi, katere cilj je krepiti japonske vezi z zvezo NATO ter zbiranje podpore za ostrejši nastop proti Severni Koreji. Turnejo bo začel Londonu in jo nadaljeval v Berlinu, Bruslju in Parizu.

Japonska je prvič po porazu v drugi svetovni vojni, ko so ji ZDA odrekle pravico do vojske, dobila ministrstvo za obrambo. Japonska vlada se je namreč odločila, da obstoječo obrambno agencijo, ki je imela manjše pristojnosti, nadgradi v obrambno ministrstvo.

Ustanovitev obrambnega ministrstva je bila ena prednostnih nalog premiera Šinza Abeja, ki je položaj prevzel septembra lani. Parlament je potrebno zakonodajo s podporo vladajoče koalicije in opozicije sprejel decembra lani.

Ministrstvo se mora preoblikovati ne le v imenu, ampak tudi v svojem delovanju, tako da bo lahko "izpolnilo pričakovanja in si prislužilo zaupanje ljudi", je na slovesnosti ob odprtju ministrstva dejal premier. V luči varnostnih groženj, še posebej s strani Severne Koreje, so potrebne organizacijske reforme, je poudaril in dodal, da mora ministrstvo ohraniti izključno obrambno politiko in civilni nadzor.

Japonska vojska bo ohranila naziv "samoobrambne sile"
Japonska vojska bo ohranila naziv "samoobrambne sile" FOTO: Reuters

"Kar se tiče pravice do kolektivne samoobrambe bomo še naprej preučevali, pri katerih specifičnih primerih gre za pravico do kolektivne samoobrambe, ki je prepovedana z ustavo, medtem ko bomo dajali varnost ljudi na prvo mesto," je zatrdil Abe.

Prejšnji poskusi ustanovitve obrambnega ministrstva niso uspeli zaradi politične občutljivosti vprašanja v luči japonske militaristične preteklosti in strahu pred odzivom sosednjih držav.

Japonska vojska v Iraku
Japonska vojska v Iraku FOTO: Reuters

Dežela vzhajajočega sonca ima sicer enega največjih obrambnih proračunov na svetu - 41,6 milijarde dolarjev letno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jsmazarot@email.si
09. 01. 2007 09.43
Pa veš, da je njihova vojska sestavljena le za obrambo? In da je njena realna sila, pomoč UN?
Vegos
09. 01. 2007 08.59
Samuaji so se odločili, da jim ne bodo drugi diktirali kako bodo vodili svojo vojsko, izgleda. Lepo, lepo.