Tujina

Mir na Severnem Irskem 20 let po velikonočnem sporazumu na preizkušnji zaradi brexita

Belfast, 10. 04. 2018 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mineva natanko 20 let od podpisa velikonočnega sporazuma, ki je Severni Irski prinesel mir po več desetletjih nasilja. Na območju je danes v glavnem mirno, a protestanti in katoličani še vedno večinoma živijo ločeno in so nezaupljivi drug do drugega. Šibko ravnovesje in krhek mir sta na preizkušnji zaradi izstopa Velike Britanije iz EU.

Velikonočni sporazum so 10. aprila 1998 podpisali britanska in irska vlada ter predstavniki lokalnih političnih strank. Z njim se je končalo 30-letno obdobje nasilja, v katerem je umrlo več kot 3500 ljudi, 50.000 jih je bilo ranjenih, več sto tisoč jih je doživelo travme.

Po podpisu sporazuma je nasilje med Irsko republikansko armado (Ira) in unionističnimi paravojaškimi skupinami potihnilo. A družba je še vedno razdeljena na protestante in katoličane. Le sedem odstotkov otrok obiskuje versko mešane vrtce, številne mestne četrti so bodisi katoliške bodisi protestantske, pogosto jih delijo več metrov visoke ograje ali zidovi.

Katoliški in anglikanski nadškof Eamon Martin in Richard Clarke sta ob 20. obletnici sporazuma skupaj pozvala k spravi.

Opazne so tudi politične napetosti, večinoma v zvezi z delitvijo oblasti, enim od temeljev velikonočnega sporazuma.

Ta določa, da si oblast v regiji delijo protestantske in katoliške stranke ter da vlado vodita premier in njegov namestnik, ki predstavljata obe strani. A najmočnejši stranki, ulstrski unionisti (DUP) ter irska republikanska stranka Sinn Fein, se ne moreta dogovoriti o oblikovanju nove regionalne vlade, potem ko je prejšnja lani razpadla zaradi nesoglasij zaradi brexita in obtožb o korupciji.

Grafit protestantske milice v Belastu z napisom: Pripravljeni na mir, pripravljeni na vojno.
Grafit protestantske milice v Belastu z napisom: Pripravljeni na mir, pripravljeni na vojno. FOTO: AP

Paravojaške skupine na Severnem Irskem še vedno delujejo kot država v državi, ki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zdaj nadzorujejo trgovino z mamili. Prav paravojaške skupine so sklenitvi sporazuma najbolj nasprotovale in si najbolj želijo, da bi propadel, za kar bi lahko izkoristile izstop Velike Britanije iz EU, napovedan za 29. marec prihodnje leto.

Sporazum je prekinil nasilje, ki je divjalo med protestanti in katoliki.
Sporazum je prekinil nasilje, ki je divjalo med protestanti in katoliki. FOTO: AP

Če bi po brexitu na meji med Irsko in Severno Irsko znova vzpostavili nadzor na mejah, bi bili cariniki in zgradbe na mejah po pisanju dpa lahko tarče katoliško-republikanskih skupin. Težave ne bi odpravili niti, če bi bila meja "nevidna" in bi jo nadzorovali le s kamerami, kot predlaga britanski zunanji minister Boris Johnson. Lahko bi namreč napadli tiste, ki bi nameščali ali popravljali naprave, zato bi jim morali zagotoviti policijsko zaščito. A oboroženi policisti bi bili še bolj zaželena tarča odpadnikov Ire.

Napadom bi sledilo maščevanje protestantskih milic in krog nasilja bi bil znova sklenjen. Čeprav ni pričakovati, da bi bilo tako hudo kot pred sklenitvijo velikonočnega sporazuma, se tega scenarija številni bojijo.

Po mnenju politologinje Giade Lagana z irske narodne univerze bo z brexitom izgubljen tudi glavni prostor za dialog med sodelujočimi v mirovnem procesu na Severnem Irskem. "Ta skupen pristop je bil vedno mogoč le v evropskih institucijah," je še dejala politologinja.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
11. 04. 2018 20.11
Jasno, da se bojo odcepili. Tudi sama ZDA bo razpadla, FEMA se že aktivno pripravlja na kolaps dolarja. Glej: Fema Camp Coffins Investigated. Novi svetovni red ne želi raznih frakcij, ampak združevanje in to želijo doseči zlepa ali zgrda. Zato je nastala EU, zato se želi ustvariti The North American Union (NAU) ... => ena država sveta pod enim voditeljem, vsi ostali narodi pa sužnji dolga, ki ga nam ga ustvarjajo bankirji iz nič, za dolg na obresti na obresti na obresti. --- "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph M. Hawtrey, sekretar britanske zakladnice.
Uporabnik443897
10. 04. 2018 15.03
+1
Angleži pa njihova kraljica in na koncu princesa Diana v grobu. Angleži se imajo za nekaj več.
Heretik1
10. 04. 2018 14.57
+4
Severna Irska pripada Ircem in ne Angležem! Slovenci podpiramo IRA!
Strelec39
10. 04. 2018 14.41
+2
Se mi zdi da so Briti željni krvi.Ni važno čigave.Videno že v preteklosti.
Uporabnik443897
10. 04. 2018 12.33
+5
Mislim da so Angleži brcnili v temo s tem Brexzitom. Kaj pa jim je falilo. Tisti rumenoglavec je svojo terar, sedaj pa imajo vraga, prav na vseh področjih. Anglija je samo dokaz, kako lahko en človek uniči državo. Hitler, Napoleon in novejši diktator iz Sirije i.t.d
frako
10. 04. 2018 13.59
+3
Jah desničarje so navil prot tujcem in s lažno propagando zato da bi zmagal na naslednjih volitvah ne pa zato da bi se odcepil od EU. Pol je bla in je pa cela panika ka zdej folk je volu da hoče vn če ne gremo bo štala če gremo bo štala.
sinhron
10. 04. 2018 16.48
+1
Kot praviš " rumenoglavec " je nahujskal britance k izstopu iz EU in se potem povlekel v politično anonimnost in prepustil stihijo za seboj !
jzkzfzmz
10. 04. 2018 09.38
+6
A se spomnite da so angleži delali enega največjih pokolov oz. genocid nad Irci? Kaj mislite zakaj jih Irci nimajo radi? In ti angleži so naredili pokol v ameriki nad domorodci (sedaj živijo pozor... v rezervatih---kot živali) pobili na miljone bizonov.... ker ni bilo doovlj so šli v Avstralijo pobili tamkajšnje domorodce... pahnili v puščavo ali zasužnjili, ker to ni bilo dovolj so šli v J. Afriko in zasužnjili tamkajšnji narod... in ta zgodba senadaljuje še sedaj... Sirija, Jemen, SOmalija, Libija.....
frako
10. 04. 2018 11.46
Jah če so se pa v zeleno oblačl a so bli pod britanijo in bi se mogl rdeče tko da kulturnim angležom ni preostal druzga kt da jih obešajo kt perilo.