Tujina

Eifflov stolp v temi, Parižani pozornost preusmerjajo na ljudi v Alepu

Alep, 14. 12. 2016 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/B.G.
Komentarji
184

Dogovor o evakuaciji civilistov in upornikov iz vzhodnega Alepa je suspendiran, na območju namreč potekajo siloviti spopadi. Sirske oblasti in uporniki drug drugega obtožujejo za kršitev prekinitve ognja, ki naj bi omogočila evakuacijo več tisoč civilistov in upornikov. ZN pa so sporočili, da so spopadi najverjetneje vojni zločin.

V vzhodnem delu sirskega Alepa se danes po navedbah aktivistov in opazovalcev znova odvijajo spopadi. Gre za jasno kršitev dogovorjene prekinitve ognja, ki naj bi omogočila evakuacijo civilistov in upornikov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman.

Današnji posnetki iz uničenega mesta Alep.
Današnji posnetki iz uničenega mesta Alep. FOTO: AP
Združeni narodi so sporočili, da je bombardiranje še preostalega dela mesta, ki je v rokah upornikov, najverjetneje vojni zločin. Kot so dejali, je neverjetno kruto doseči dogovor o premirju in ujetim dati upanje, da se bodo vendarle lahko rešili, nato pa ga že naslednji dan prekršiti.

Četrt Salahedin v vzhodnem delu Alepa naj bi danes zadelo več bomb, ki so priletele iz območja pod nadzorom vladnih sil. "Danes zjutraj so režimske sile prvič od torka izstrelile najmanj 14 bomb na območje, ki je v rokah upornikov," je dejal Rahman.

Rusija je na drugi strani za kršitev prekinitve ognja obtožila upornike. Sporočila je, da je sirska vojska obnovila napade na Alep, potem ko so uporniki prekršili premirje.

Strani se torej medsebojno obtožujeta za kršitev prekinitve ognja, ki naj bi omogočila evakuacijo več tisoč civilistov in upornikov. Sirska državna televizija je poročala, da je bilo v obstreljevanju upornikov danes ubitih najmanj sedem civilistov, več pa ranjenih.

Sirska tiskovna agencija Sana je tujim agencijam posredovala fotografijo uničene velike mošeje v starem delu Alepa, na kateri so tudi pripadniki sirskih vladnih sil.
Sirska tiskovna agencija Sana je tujim agencijam posredovala fotografijo uničene velike mošeje v starem delu Alepa, na kateri so tudi pripadniki sirskih vladnih sil. FOTO: AP

Zaradi kršitev ustavljena evakuacija

Potem ko so sirske vladne sile po več mesecih obleganja znova zavzele vzhodno mesto Alep, bi morala danes steči evakuacija tako civilistov kot upornikov. A zaradi kršitev so ti načrti ustavljeni. 

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je dogovor o evakuaciji, ki sta ga strani dosegli v torek ob posredovanju Rusije in Turčije, ustavljen zaradi zadržkov sirske vlade.

Vir blizu vladi v Damasku je za AFP povedal, da je ta začasno ustavila izvajanje dogovora, ker je bila sprva predvidena evakuacija 2000 borcev, sedaj pa naj bi šlo za več kot 10.000 ljudi. Vlada tudi zahteva seznam ljudi, ki jih bodo evakuirali, saj bi lahko bili med njimi "tudi talci ali zaporniki".

Rusija, ključna zaveznica sirskega režima, je medtem sporočila, da je sirska vojska obnovila operacije v Alepu po "napadu teroristov, ki so ga odbili".

Ena od uporniških skupin pa je sirsko vlado obtožila, da skupaj z Iranom postavlja nove pogoje. Dogovor naj bi želela povezati z razmerami v krajih Fuaa in Kafraja, ki ju oblegajo uporniki.

Eifflov stolp ugasnil luči, da bi preusmeril pozornost

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Točno ob 20. uri so luči na priljubljenem Eifflovem stolpu ugasnile, da bi pozornost sveta usmerili v dogajanje v Alepu. Pariška županja Anne Hidalgo je na Twitterju sporočila, da so luči ugasnili v znak solidarnosti in podpore ljudem v vzhodnem Alepu. Ujeti prebivalci tam v ruševinah živijo brez hrane, pitne vode in elektrike. V svet pošiljajo sporočila iz obupa. “Tisti, ki še premorete nekaj človečnosti, nas prosim rešite,” se je glasilo sporočilo Mahameda Abu Jaafarja, vodjo forenzične službe. “Ranjeni in mrtvi ležijo po tleh, nimamo vozil in opreme, da pomagali. Prosimo vas, pomagajte,” je še dodal.

Alep
Alep FOTO: AP

Erdogan: Razmere so krhke in zapletene

Evropski poslanci so danes pozvali države članice h ukrepanju glede dramatičnih razmer v sirskem Alepu. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v parlamentu v Strasbourgu pozval sprte strani v Siriji, naj omogočijo varen umik civilistov iz Alepa.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin sta se danes v telefonskem klicu strinjala, da se mora kršenje dogovora o premirju v sirskem Alepu končati, so sporočili viri blizu turškega predsednika.

"V telefonskem pogovoru, sta poudarila, da je treba upoštevati dogovor o premirju, ki je bilo sprejeto v torek, in da se mora končati kršenje dogovora," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vir.

Oba sta tudi potrdila, da se bosta držala obljube glede evakuacije civilistov in upornikov. Erdogan je Putinu še dejal, da je Ankara pripravljena priskrbeti potrebno humanitarno pomoč in začasno namestiti ljudi, ko se odprejo koridorji.

Mogherinijeva pozvala k zaščiti civilnega prebivalstva

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini ter komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Kristos Stilianides sta medtem ob poslabšanju razmer v vzhodnem delu Alepa pozvala k zaščiti civilnega prebivalstva ter izpostavila, da je to zlasti odgovornost sirske vlade in njenih zaveznikov.

V teh trenutkih je prednostna naloga zaščita civilnega prebivalstva ter njihov varen in nadzorovan umik na varno. Prav tako je treba zaščititi humanitarne in medicinske delavce ter civilno infrastrukturo v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. EU je pripravljena podpirati vsa prizadevanja za ublažitev trpljenja ljudi, so sporočili iz Bruslja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
15. 12. 2016 12.09
Koliko HIPKRIZE..... Je kriza ko po 25 letih delanja po svetu kar želiš ugutavljaš da so najlepša leta mimo medved se je namreč zbudil .......zdaj bo uvajanje demokracije po svetu malo težje ( torej kololiziranje da se razume) .....francozi libija je bila zadnja kjer ste uvajali demokracijo....amerika pa tudi ugotavlja da nič ne bo več tako kot je bilo
Ronin SLO
15. 12. 2016 10.33
A so Francozi tudi lučke ugašali ko so bombardirali Libijo?
butalistan
15. 12. 2016 08.56
Kako nas skrbi za arabce joooj revezi joooj Brigajte se za nase probleme mrhovinarji.
bigbooss
15. 12. 2016 09.55
Marš poštenjevelja , taki kot ti je brez duše naj prej poskrbi da zahodna politika se briga za svoje meje in da ne zakuhajo tam vojne potem lahko rečeš da se brigajo za nas..to ne moreš verjeti da se obstajajo taki kot ti
butalistan
15. 12. 2016 08.56
Kako nas skrbi za arabce joooj revezi joooj Brigajte se za nase probleme mrhovinarji.
eFranjo
15. 12. 2016 08.44
kar naenkrat taka skrb za civile??? ko pa so podpirali isis, da napade državo, pa nič? a takrat je bilo pa vse ok? klošarji dvolični parazitski
bigbooss
15. 12. 2016 09.56
Efranjo tako res je , veliko prej bi blo treba vse skup vstavit , ne pa sedaj bogi narod nič kriv trpi
karlo6
14. 12. 2016 22.50
+9
Medvedjev je lepo povedal naj se predajo čene bodo prepuščeni usodi. Ker so ti klavci do konca fanatični in se nočejo predati je zopet začelo pokati, tokrat do konca, in prav je tako
poluks25
14. 12. 2016 22.41
+4
koliko pozornosti ima alep iz strani ZNja je pa ze visek, da o laznih govoricah in vojnih zlocinih ne govorimo, Vse kar naredi rusija in SAA je vojni zlocin, docim bombandiranje jemna iz strani SA, napad amerike na mosul je pa ppopolnoma ignoriran, nadalje to da so se americani in SA dogovorili in pomagajo ISISu potovanje iz mosula do rakke in palmire pa se nikakor ne sme nikjer pisat .... koliko je pa verodostojna ZN pa smo videli ze na primeru Srebrenice....
butalistan
15. 12. 2016 08.57
Rusi so boli in bodo najvecji morilci in hinavci. Nasi bratski slovani pac.
mastaflash
14. 12. 2016 21.52
+7
francozi so ubrisani hipokrati, bljek
Ate_ist
14. 12. 2016 21.38
+7
če med ostalim, verjamemo zahodnim medijem, je Alepo, ta hip, naj gosteje naseljeno območje na svetu.
Ate_ist
14. 12. 2016 20.21
+5
sirija in rusija naj zagotovita zahodnji koaliciji možnost varovanja evakuacije zmerne koalicije na svoje ozemlje. za to bo dovolj 72 ur. dvomim pa da bi zahodnja koalicija pristala na humanitarno akcijo, ki jo ves čas usiljuje rusom in sirijcem
appollyon
14. 12. 2016 19.33
-2
Iran je priznal da so bile njihove milice, in da želi vključiti v mirovna pogajanja, obkoljene enote iranske milice v idlibu, da se jih izpusti. Vsaj tako iranski ministr prau.
Kollerik
14. 12. 2016 21.34
-4
Kollerik
14. 12. 2016 21.35
-2
... Asad in njegovi, ter IS.... in Teheran je menda skoraj tako pomemben podpornik Asada, kot rusi sami....
Jaka 3.3.
14. 12. 2016 19.25
+7
Asad naj stori kar bi storil nobelovec, če bi kdo od zunaj v njegovi državi oboroževal teroriste z namenom destabilizirati državo...
flum
14. 12. 2016 18.41
+4
manej se potovčejo do konca in zadnjega, jih bo manj rinlo v evropo
srebrnibreg
14. 12. 2016 18.26
+23
Problem te evakuacije leži v tem, da zahodne sile hočejo rešiti razbojnike oziroma kot jih oni imenujejo zmerne upornike ne pa civilistov. Asad in Putin ne popuščajta niti za mm.
eFranjo
15. 12. 2016 08.47
Jaka 3.3.
14. 12. 2016 18.01
+11
kaj hočejo ameriški "humanitarci" iz Alepa prenesti tudi oborožitev na rezervno lokacijo?? verjetno jih je strah nobelovca mirotvornika
tali?ni tom
14. 12. 2016 18.22
+11
verjetno hočejo pod krinko "evakuacije" američani uturit frišne terorise v alep in novo orožje! so pred dnevi američani "spregledali" pet tisoč teroristov ki so jurišali "neopazno" 160 kilometrov! pusiji!
Kollerik
14. 12. 2016 15.06
+6
Še dobro, da imamo v Siriji toliko zaveznikov humanosti in pravičnosti, toliko dobrotnikov, ki se borijo za mir in dobrobit sirskega ljudstva. Res neverjetno koliko jih je tam mteh angelov miru in dobrote... ameri, rusi, turki, francozi, britanci, pa cel kup šiitskih milic iz več držav, iranci....
HorstWiesel
14. 12. 2016 16.32
+16
Rusi so v Siriji sled uradnega povabila sirijskega ljudstva za pomoč pri borbi proti terorizmu, za mir in za dobrobit sirijskega ljudstva.
Kollerik
14. 12. 2016 18.18
+2
Rusi so v Siriji sled uradnega povabila SIRIJSKIH URADNO IZVOLJENIH OBLASTI za pomoč pri borbi proti OPOZICIJI, za mir in za dobrobit sirijskega ljudstva.
Kollerik
14. 12. 2016 18.23
-3
... za mir in dobrobit mrhovinarjev sirijskega ljudstva....
HorstWiesel
14. 12. 2016 20.58
+3
Ne spreobračaj mojh besed in mi ne vsiljuj svojih teorij. Sicer pa; Sirijske uradno izvoljene oblasti imajo podporo krepke večine sirijskega ljudstva v Siriji, te oblasti pa so Rusijo prosile za pomoč pri boju proti terorizmu, isis, al kaide, al nusri,...
Kollerik
14. 12. 2016 21.39
-3
Nikar ne skači tao v luft. Tvoja ljbezen do uradne verzije je uradna verzija.
Kollerik
14. 12. 2016 21.40
-2
pa kaj je s tem portalom? nekaj napišeš, nato popraviš in nato pošlješ, potem pa se na portalu nariše tista prva, nepopravljena verzija....
Kollerik
14. 12. 2016 21.42
-2
Hotel sem samo napisat, da ti kar verjemi uradni verziji, če hočeš.
HorstWiesel
14. 12. 2016 22.00
+2
Lej, tako o tem tudi dejsta, realno stanje iz terena......za Assadom pač stoji krepka večina sirijskega ljudstva
PujsTekaTeka
14. 12. 2016 14.37
-3
Kaj se dela s teroristi so jasno pokazali Američani ko so fentali Osamo. Sirci bi morali narediti isto.
iGURT
14. 12. 2016 16.29
+18
Fentali so ga? Resno? / Tu so amerosi težko za vzgled ker ravno oni podpirajo ISIS in ostale teroriste v Siriji.
VR46ROSSI
14. 12. 2016 14.23
+3
Dezinsekcijo in deratizacijo je potrebno dobro opraviti...... Je pa res, da pride vedno tudi do kolaterarne škode, tu mislim samo na otroke. Plemenski narodi so vedno potrebovali trdo roko, drugače ni miru, na žalost.
dostojevski II
14. 12. 2016 14.13
+35
10 dejstev o Siriji, ki jih niste vedeli....... 1. Sirija je bila v zgodovini vedno med najnaprednejšimi in najbolj odprtimi arabskimi državami....... 2. Sirija je edina arabska država s sekularno ustavo. Islamski zakoni so pri njih protiustavni....... 3. Do leta 2011 je bila Sirija edina država v regiji, kjer ni bilo vojne in ne notranjih spopadov....... 4. Sirija je znana po verski svobodi. V zgodovini je bilo kar pet papežev, katerih predniki so bili iz Sirije....... 5. V Siriji je 10 odstotkov prebivalcev krščanske vere. V regiji je ta odstotek manj kot 1 odstotek....... 6. Sirijkam ni potrebno nositi burke....... 7. Za ženske v zdravstvu veljajo enake pravice, kot za moške....... 8. Sirija je edina mediteranska država, ki je lastnih svojih naftnih vrtin. Nobena vlada do zdaj ni privatizirala naftnih vrtin....... 9. Naftne rezerve Sirije so 2.500 milijonov barelov, kar je namenjeno predvsem državnim podjetjem. Dnevna poraba nafte po celem svetu je 90 milijonov berelov....... 10. Sirija je edina arabska država, ki nima dolgov do Mednarodnega monetarnega sklada.
fredericofelini
14. 12. 2016 17.28
+8
pač kar je lepo je treba uničit tako deluje svet
appollyon
14. 12. 2016 19.34
+4
sirija je tudi prva krščanska država, iz tam se je krščanstvo širilo nazaj v rim oz. zahod.
eFranjo
15. 12. 2016 08.51
bananos
14. 12. 2016 13.11
-9
a to še sploh koga zanima?
HorstWiesel
14. 12. 2016 13.25
+3
Seveda, saj se malce krojijo usode, prihodnost,..