Tujina

Mirovna misija v Darfur

New York, 31. 08. 2006 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

VS ZN je odobril mirovno misijo za sudansko pokrajino Darfur, kjer naj bi prevzela naloge sil Afriške unije.

Varnostni svet ZN je danes z 12 glasovi za odobril mirovno misijo z okoli 17.000 pripadniki za zahodno sudansko pokrajino Darfur, kjer naj bi misija prevzela naloge slabo opremljenih sil Afriške unije, ki so se izkazale kot nezmožne preprečiti poboje, posilstva in druge zločine nad civilisti v tej regiji. Preostale članice VS ZN, Kitajska, Rusija in Katar, so se glasovanja vzdržale.

Mirovna misija bo v Darfurju nadzorovala uresničevanje mirovnega sporazuma
Mirovna misija bo v Darfurju nadzorovala uresničevanje mirovnega sporazuma FOTO: Reuters


Sudanska vlada odločno nasprotuje prihodu vojakov ZN, saj menijo, da bi se s tem vrnili v čase neokolonializma. Predlagala je, da se namesto mednarodnih sil v Darfur pošlje 15.000 sudanskih vojakov.

Resolucija VS ZN, ki navaja, da bodo mirovne sile odposlane na osnovi privolitve sudanske vlade, predvideva okrepitev obstoječe 12.237-članske misije ZN v Sudanu (UNMIS) na 17.300 vojakov in okoli 3300 civilnih policistov, ki bodo nadzorovali uresničevanje mirovnega sporazuma za Darfur, delovali v tamponskih conah in begunskih taboriščih ter sodelovali s sudanskimi oblastmi pri obnovi uničenih institucij. UNMIS bo imel po sedmem poglavju Ustanovne listine ZN tudi pravico do uporabe vseh potrebnih sredstev za zaščito osebja ZN, humanitarnih delavcev in darfurskih civilistov.

"Zadovoljni smo, da je VS napravil ta pomemben korak," je dejal ameriški predstavnik v tem najpomembnejšem varnostnem organu na svetu, John Bolton, ki je bil skupaj z britanskim, danskim, slovaškim, ganskim, grškim in tanzanijskim kolegom tudi predlagatelj resolucije. Kot je še dodal, je nujno, da takoj pride do njene uresničitve in da se preprečijo "tragični dogodki" v Darfurju.

Sile Afriške unije
Sile Afriške unije FOTO: Reuters


Kot je še povedal Bolton, Washington pričakuje, da bo Kartum resolucijo spoštoval, saj bi njeno nespoštovanje "resno ogrozilo mirovni sporazum za Darfur ter podaljšalo humanitarno krizo" v tej sudanski pokrajini. Besedilo resolucije sicer poudarja spoštovanje suverenosti, enotnosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti Sudana, ki jih mirovna misija ZN ne bi ogrozila.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.