Tujina

Mjanmar po več kot 500 dneh izpustil zaprta novinarja

Rangun, 07. 05. 2019 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reutersova novinarja Va Lone in Kjav Soe sta po več kot 500 dneh v zaporu znova svobodna. Novinarja, ki sta se za zapahi znašla zaradi svojega poročanja o nasilju nad Rohingi, je pomilostil predsednik. Mednarodna skupnost je primer obsodila kot napad na svobodo novinarstva in Mjanmar obtožila nedemokratičnih prijemov.

33-letni Va Lone in 29-letni Kjav Soe sta bila lani septembra obsojena na sedem let zapora po zakonu o državnih skrivnostih, piše BBC.

Po izpustitvi je Lone dejal, da ne bo nikoli opustil novinarskega poklica."Zelo sem srečen in navdušen, da vidim svojo družino in sodelavce. Komaj čakam, da grem v svojo redakcijo," je povedal novinarjem.

Novinarja sta bila pomiloščena ob vsakoletnih množičnih pomilostitvah, ki jih opravijo v času okrog mjanmarskega novega leta.

Oba novinarja imata družini z majhnimi otroki, Lone pa je svojo najmlajšo hči dobil v času, ko je bil zaprt, zato jo je videl le nekajkrat med kratkimi obiski v zaporu.

Novinarja sta za svoje poročanje prejšnji mesec prejela Pulitzerjevo nagrado, Reutersov urednik pa ju je označil za simbol svobode medijev.

"Zelo smo zadovoljni, da je Mjanmar izpustil naša pogumna kolega," je zapisal Stephen J. Adler.

Višje sodišče je januarja 2019 zavrnilo pritožbo, saj naj obramba ne bi dokazala njune nedolžnosti, prejšnji mesec pa je pritožbo zavrnilo tudi vrhovno sodišče.

Dvojica je pred aretacijo preiskovala smrt 10 Rohingov, ki jih je usmrtila vojska v vasi Inn Din v severni pokrajini Rakhine septembra 2017. Aretirali so ju pred objavo članka, potem ko sta jima policista v neki restavraciji podtaknila tajne dokumente. Na prvostopenjskem sodišču je policaj, ki je bil vpleten v njuno aretacijo, razkril, da je policija novinarjema podtaknila dokumente, da bi ju napeljala na storitev kaznivega dejanja, piše STA.

Obramba tudi vztraja, da ni šlo za tajne dokumente, saj so bili pred tem že objavljeni. Novinarja sta na sodišču tudi navajala, da ju je policija poskušala, med drugim z mučenjem, prepričati, da izsledkov svoje raziskave ne objavita.

33-letni Va Lone in 29-letni Kjav Soe sta bila lani septembra obsojena na sedem let zapora.
33-letni Va Lone in 29-letni Kjav Soe sta bila lani septembra obsojena na sedem let zapora. FOTO: AP

Več kot 720.000 Rohingov je bilo prisiljenih pobegniti v Bangladeš po naraščajočem nasilju v Mjanmarju. Potem ko je vojska v pretežno budistični državi pobijala Rohinge, posiljevala ženske in zažigala dojenčke, so se oblasti spravile nad novinarje, ki so poskušali raziskati njihove zločine nad to muslimansko manjšino, poroča CNN.

Predstavnik Združenih narodov v Mjanmaru Knut Ostby je v izjavi ocenil, da je njuna izpustitev znak v smeri izboljšanja svobode medijev in zaveze vlade glede tranzicije k demokraciji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lumpimonster
07. 05. 2019 09.00
-5
Še vesela sta da sta vbla zaprta da lahko zdj en lep zavajojoč članek napišeta...
DeBill
07. 05. 2019 10.19
-1