Tujina

Mjanmar sprejema pomoč sosed

Bangkok, 14. 05. 2008 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mjanmar je zaprosil sosednje države za pomoč humanitarnih delavcev. Medtem je svetovna metereološka organizacija zanikala trditve o novem ciklonu.

Zaradi uničujočega ciklona so številni ljudje ostali brez doma. Preživijo lahko le s pomočjo drugih.
Zaradi uničujočega ciklona so številni ljudje ostali brez doma. Preživijo lahko le s pomočjo drugih. FOTO: Reuters

Mjanmarska vladajoča hunta je dovolila tajskim zdravstvenim delavcem, da odpotujejo na območje delte reke Iravadi, ki ga je Nargis najbolj prizadel.

Kot je povedal Thawat Sutharacha iz tajskega ministrstva za javno zdravje, je prejel sporočilo iz mjanmarskega zdravstvenega ministrstva, da tajska zdravstvena ekipa lahko odpotuje v sosednji Mjanmar. Če bo tajska ekipa tja odpotovala v petek, kot je načrtovano, bo s tem prva tuja skupina humanitarnih delavcev na območju delte Iravadija.

Sicer je mjanmarska vladajoča hunta poleg Tajske za pomoč humanitarnih delavcev zaprosila tudi Bangladeš, Kitajsko in Indijo. "Mjanmar je s tem določil, da lahko pomagajo le sosednje države," je dejala tiskovna predstavnica urada ZN za koordinacijo in humanitarne zadeve Amanda Pitt.

Opustošenje po ciklonu Nargis
Opustošenje po ciklonu Nargis FOTO: Reuters

Omenjene štiri države so tudi sicer med glavnimi tržnimi partnerji Mjanmara, njihove vlade pa nekoliko bolj podpirajo tamkajšnji vojaški režim kot zahodne demokracije. Slednje so proti Mjanmaru celo uvedle določene sankcije, da bi jo s tem kaznovale zaradi pogostega zatiranja lastnih državljanov in zaradi zavračanja demokratičnih reform.

V tem tednu so mjanmarske oblasti vstop v državo dovolile osmim ameriškim letalom. Ta so bila natovorjena s pitno vodo, platnom za šotorska krila in drugimi nujnimi potrebščinami za skoraj dva milijona ljudi, ki nujno potrebujejo pomoč.

Ali nastaja nov ciklon?

Svetovna meteorološka organizacija je zatrdila, da ni znakov, da bi nad Mjanmarom nastajala nova tropska nevihta oz. ciklon. S tem so zanikali navedbe vremenskega centra Združenih narodov, da nad državo nastaja nova tropska nevihta in da obstaja velika verjetnost, da se bo tudi ta spremenila v ciklon.

Po poročanju mjanmarske državne televizije je število žrtev ciklona Nargis medtem naraslo na 38.491, število pogrešanih pa znaša 27.838. Po navedbah ZN bi se število žrtev lahko gibalo med 62.000 in 100.000.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NisemOvcaKotVi
14. 05. 2008 12.39
Mjanmar?????? To mogoce BURMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kako smo Slovenci ovcke! Noben drug narod ni priznal imena mjanmar!
tomazbodner
14. 05. 2008 11.47
res nas ze 2 dni zaliva, ampak to je normalno za ta letni cas...