Tujina

Mladi na podnebnem protestu v z dimom prekritem Sydneyju

Sydney, 29. 11. 2019 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podnebni aktivisti so se zbrali v z dimom prekritem Sydneyju in začeli nov val globalnih protestov v tednu pred konferenco Združenih narodov v Madridu in v času, ko v Avstraliji divja več sto gozdnih požarov. Zbrali so se pred sedežem vladajoče stranke, po tem ko je premier Morrison v zadnjih dneh razburil z zanikanjem, da bi bili požari posledica podnebnih sprememb.

Več sto aktivistov in šolarjev si je za najnovejšo 'tarčo' protestov v Sydneyju izbralo sedež vladajoče stranke. Država se v zadnjih tednih sooča z obsežnimi gozdnimi požari. 

Protestniki so nosili napise "zažigate našo prihodnosti". Protesti pa potekajo prav v času, ko je Sydney znova prekril oblak dima zaradi več sto požarov, ki že več tednov divjajo na jugovzhodu države, najhuje je prizadeta zvezna država Novi Južni Wales. Znanstveniki krivdo za to pripisujejo naraščajočim temperaturam in podnebnim spremembam – neobičajno suhe, vroče in vetrovne razmere ter suša namreč še dodatno 'spodbujajo' požare. Do sedaj je umrlo šest ljudi, uničenih je na stotine domov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pretekli teden si je avstralski premier Scott Morrison prislužil jezo podnebnih aktivistov, s tem ko je znova zavrnil povezavo med obsežnimi požari in podnebnimi spremembami ter hkrati zagovarjal svojo podporo industriji fosilnih goriv. Država s 25 milijoni prebivalcev velja za enega največjih izvoznikov premoga na svetu. "Namigi, da Avstralija, ki proizvede 1,3 odstotka globalnih toplogrednih plinov, neposredno vpliva na požare tu ali drugje po svetu, ne ustrezajo znanstvenim dokazom," je Morrison dejal pred dnevi.

"Neukrepanje naše vlade na področju podnebnih sprememb je močno spodbudilo požare," je za AFP dejala aktivistka Shiann Broderick. "Ljudje trpijo. Celotne skupnosti, kot je naša, so opustošene. In poletje se še niti ni začelo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V več mestih so se mladi danes znova odzvali pozivu 16-letne podnebne aktivistke Grete Thunberg, pobudnice gibanja Petki za prihodnost, zbrali so se tudi v Melbournu and Tokiu: "Imam občutek krize, saj skorajda nikogar na Japonskem ne zanimajo podnebne spremembe," je za AFP dejala 19-letna študentka Mio Išida.

Prejšnji mesec se je na ulicah mest po vsem svetu zbralo skorajda milijon ljudi v valu "podnebnih štrajkov". Najnovejše demonstracije pa se odvijajo v tednu pred 12-dnevno podnebno konferenco Združenih narodov v Madridu, na kateri se bodo zbrali predstavniki 200 držav sveta. Konferenca se bo osredotočila na dokončno oblikovanje določil pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015. 

Sydney je prekril oblak dima zaradi obsežnih požarov.
Sydney je prekril oblak dima zaradi obsežnih požarov. FOTO: AP

Znanstveniki sicer opozarjajo, da prizadevanja omejiti globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija niso zadostna, emisije toplogrednih plinov pa so v porastu.

Po podatkih Združenih narodov so emisije lani dosegle rekordnih 5530 ton. Hkrati opozarjajo, da bi lahko, po trenutnih trendih, globalna temperatura do konca stoletja narasla za kar štiri stopinje Celzija, zaradi česar bi predeli Zemlje postali za človeka nenaseljivi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bjatch
29. 11. 2019 15.49
+6
Kar je glavno je 100 miljard dolarjev prispevkov, ki dragi moji ne pridejo iz printerja ampak iz tvojega dela. Torej vsak naj da 10€ in smo rešeni podnebni sprememb. Obdavčili in vrat nam bodo zavili na vseh področjih, ker bo to rešilo situacijo. Naravnih nesreč je in orkanov je od kar merimo v zgodovini (nekje od leta '70) približno enako, dreves in gozdov je v zadnjih 10 letih v severni hemisferi več kot kadarkoli. Aja, kaj je že hrana za rastline in drevesa? ups, CO2.. Poplave v Benetkah in Piranu nimajo veze z podnebnimi spremembami pač pa z idealnimi pogoji za to, kot je visoka plima, močan jugo, nizek pritisk, polna ali prazna luna ter dež. Piran in Benetke je in bo poplavljalo, to ni nič novega. Gladina morja raste skozi vso zgodovino, pa Nizozemska še vedno ni pod vodo čeprav je pol države v minusu.. Klimatske spremebe se dogajajo konstantno, narava se sam obnavlja in to verjeli ali ne že na milijone let. Koliko živali in organizmov je izumrlo ko človek sploh še ni stopil na zemljo, kdo pa je bil kriv takrat? Koliko novih organizmov in živali se razvija pa je tudi pomemben podatek. Narava da in vzame. Vedno je bilo tako in tako vedno bo. Mojih 10€ nebo pripomoglo k temu, da bomo ustavili podnebne spremembe, verjetno bodo pa pripomogle eliti ki se bo mastila in smejala na vrhu... Ena Tesla ima okrog 80kWh baterije, ki jih porabi za 600km, to je 1/3 energije 2 sobno stanovanje na mesec pa je eden najnaprednejših električnih vozil. Jedrske elektrarne so velika nevarnost pa daleč najbolj čista elektrika, sonce ter veter pa nista zanesljiva in niti ne moreta proizvesti dovolj za današnjo uporabo. Tisti, ki so najbolj pametni in kričijo po vseh, imajo najbrž doma televizijo, mikrovalovko, računalnike, telefone, internet, klimo, radiator, peč na olje, sekajo drva če je treba, drugim pa bi ukazovali kaj lahko in kaj ne. Klimatske spremembe vsekakor so, koliko ima človek na to vpliva pa v ne vemo točno.. Za zanimivost, ozonska luknja je najmanjša odkar spremljamo.. o tem ne duha ne sluha, ker je treba pobirat nekje denar...
emilzapata
30. 11. 2019 11.01
+3
dokler bo lahko neka nepomembna tajnica, katere prispevka družbi ne bi nihče pogrešal, vsak dan naredila s svojim avtom 300km za pot v službo v Ljubljano, pri tem pa ji bo delodajalec še pokrival potne stroške, seveda iz našega javnega denarja, kajti vsak zasebnik se bi takšnega nepotrebnega izdatka ognil v velikem loku, vemo, da je družba na poti v pogubo. Takšna češplja pušča za sabo samo ogljični odtis, popolnoma nič drugega. Polega tega pa babnica skuri toliko energije v enem mesecu, kot sta moja babica in dedek za ogrevanje svoje kambrice celo zimo.
krnekilojz
29. 11. 2019 11.34
+5
teli podnebni aktivisti so se pa vsak s svojim avtom pripeljali, telefone za 1000 v žepu in oni bodo govorili o podnebju? Oksimoron!
Uporabnik443897
29. 11. 2019 08.37
-4
Ker so mi vsec filmi s tematiko zn. fantastike, je vcasih v kakem filmu res videti kako jamo si KOPLJEMO s tem unicevanjem svojega PLANETA. Politiki in novinarji pa samo o prehitri vožnji, mletem mesu o igralcih in njihovem obnasanju. Politika je res postala en rumen TISK !!!
Krematorij666
29. 11. 2019 08.07
+10
Danes protestirajo zaradi gozdnih požarov jutri pa dviga morja zaradi plimovanja in vse stlacijo v en koš...podnebne spremembe...prvi rezultati špricanje šole so že opazni.
Razumnež
29. 11. 2019 11.18
+2