Tujina

Mladić aretiran in izpuščen?

Beograd/Haag/Tirana, 19. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po neuradnih informacijah naj bi srbske oblasti v četrtek v Beogradu aretirala nekdanjega generala vojske Republike Srbske Ratka Mladića. Mladića naj bi kasneje izpustili, ker so pripadniki posebne policije ugrabili ženo in otroka srbskega premiera Đinđića. Oblasti v Beogradu so te informacije odločno zanikale.

Nekdanji general je eden bolj iskanih s seznama obtožencev haaškega sodišča
Nekdanji general je eden bolj iskanih s seznama obtožencev haaškega sodišča FOTO:

Mladića so našli v nekem beograjskem stanovanju, sami aretaciji, podlaga katere je bila haaško obtožnica, pa se Mladić ni upiral. Kake tri ure za tem pa so pripadniki posebnih policijskih enot Rdeče baretke, ki so nastanjeni v Pančevu, sporočili, da zadržujejo premierovo ženo in sina. Zahtevali so Mladićevo izpustitev, v nasprotnem pa so bili odločeni ubiti talce. Mladića so izpustili, prav tako pa tudi Đinđićevo družino. Srbske oblasti so sicer že pred tem poskušale skriti sina in ženo premiera, vendar jim to ni uspelo. Tako je poročala bosanska tiskovna agencija Onasa.

Nalog za njegovo aretacijo naj bi izdal sam srbski premier Zoran Đinđić.

Srbske oziroma jugoslovanske oblasti so zanikale te informacije in jih označile za znanstveno fantastiko. Trdijo, da tovrstne informacije ne bi mogli prikriti, stanovalci v Mladićevi soseski pa pravijo, da upokojenega generala že več mesecev niso videli.

Kot iz Beograda poroča naša dopisnica Breda Ozim pa bi lahko informacije o Mladićevi aretaciji vplivale na nedeljske predčasne parlamentarne volitve v Črni Gori.

Haaško sodišče ve, kje sta Mladić in Karadžić

Tiskovna predstavnica haaškega Mednarodnega sodišča za zločine v nekdanji Jugoslaviji Florence Hartmann je dejala, da haaško sodišče ve, da se nekdanji poveljnik vojske Republike srbske Ratko Mladić in še 15 obtožencev za vojne zločine nahaja v ZRJ, nekdanji vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžičćpa v BiH, natančneje v Republiki srbski.

Haaško sodišče ima podatke tako o Mladiću kot o Karadžiću
Haaško sodišče ima podatke tako o Mladiću kot o Karadžiću FOTO: Reuters

Hartmannova je za Radio svobodna Evropa dejala, da ima sodišče podatke o tem, kje se Mladić giblje in kdo ga ščiti, kot poroča agencija Federacije BiH FENA pa je sodišče svoje podatke tudi predalo Beogradu. Radio svobodna Evropa je sicer še poročal, da je haaško sodišče srbskemu ministru za notranje zadeve Dušanu Mihajloviću dalo točne podatke, kje se nahaja Mladić, obstajali pa naj bi tudi dokazi, da Mladić prejema pokojnino jugoslovanske vojske.

Del Pontejeva začela turnejo po Balkanu

Glavna tožilka haaškega sodišča Carla del Ponte je v petek zvečer prispela v Tirano, ki je prva postaja njene večdnevne turneje po Balkanu, v okviru katere bo obiskala še Beograd, Prištino, Sarajevo in Zagreb. Kot je po pogovorih z Del Pontejevo povedal vodja albanske diplomacije Ilir Meta, glavna tožilka haaškega sodišča od albanskih oblasti zahteva, naj sodelujejo s haaškim sodiščem. Po njegovih besedah je Albanija "pripravljena sodelovati v upanju, da bo civiliziran svet zmagal nad nasiljem".

Carla del Ponte pričakuje  sodelovanje tudi od Albanije
Carla del Ponte pričakuje sodelovanje tudi od Albanije FOTO: Reuters

Carla del Ponte je tudi zahtevala, naj albanske oblasti haaškemu sodišču predajo priče, dokumente in dokaze, ki bi bili lahko uporabljeni na sojenju nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću. Carlo del Ponte sta v Tirani poleg Mete sprejela še albanski predsednik Alfred Moisiu, glavni tožilec Theodori Sollaku ter obrambni minister Pandeli Majko.

SORODNI ČLANKI