Tujina

Mladić mu je dal čokolado in vzel očeta

Srebrenica, 01. 06. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Danes 24-letni Izudin se spominja trenutka, ko mu je Ratko Mladić v Srebrenici dal čokolado, ga potrepljal po rami in obljubil, da so vsi na varnem. Le malo kasneje so Mladićevi vojaki ubili njegovega očeta.

Osemletni Izudin Alić se jasno spominja sončnega dne leta 1995, ko je v Srebrenici srečal zdaj ujetega haaškega ubežnika Ratka Mladića. Alić je zdaj 24-letni moški, ki živi v Prohićih v Bosni, svet pa se ga spominja kot dečka na videoposnetku, na katerem ga Mladić treplja po rami in mu zagotavlja, da so v Srebrenici vsi varni. Le nekaj ur, preden je vodil pokol okoli 8000 moških in fantov na tem območju.

Znameniti posnetek Alića z Mladićem
Znameniti posnetek Alića z Mladićem FOTO:

''Star sem bil osem let in nisem vedel, kaj se dogaja, niti kdo je Ratko Mladić,'' je Alić povedal za agencijo AP, ki je kar nekaj časa iskala fanta z znanega posnetka in ga na koncu tudi našla v BiH.

Leta 1995 je bil Alić en od tisočev Bošnjakov, ki so pribežali v Srebrenico, ki naj bi bila varno območje. Tistega julijskega večera se je pridružil drugim otrokom, ki so se zbirali na enem od travnikov, saj so slišali, da pomemben vojak deli tablice čokolade.

''Tja sem šel z drugimi otroki in Mladić mi je dal čokolado. Vprašal me je po imenu in sem mu povedal. Ni me bilo strah. Osredotočen sem bil samo na čokolado,'' pojasnjuje. Dedek mu je sicer prepovedal, da bi šel, vendar se je kljub temu izmuznil. Ni se mogel upreti čokoladi.

Izudin zdaj znova živi v Prohićih.
Izudin zdaj znova živi v Prohićih. FOTO:

Medtem pa so Mladićevi vojaki že lovili njegovega očeta in ostalih 15.000 moških, ki so večer prej pobegnili v bližnje hribe. Kmalu so jih dohiteli. ''Očeta so našli pred nekaj leti v enem od množičnih grobišč,'' pojasni Alić.

Posnetek, na katerem Mladić treplja mladega Alića, je v svetu vzbudil velik odpor, saj je prikazoval licemerstvo generala tik pred pokolom. V videu Mladić vpraša Alića, koliko je star in ta odgovori, da 12 let. Po lastnih besedah je lagal, da bi deloval bolj odraslo, pri tem pa se ni zavedal nevarnosti za lastno življenje. Najmlajša žrtev v Srebrenici je bil fant star 14 let.

Alićeva družina, poleg njega še dve sestri, mati in dedek, so se nekaj let po vojni vrnili v vas Prohići blizu Srebrenice. Alić zdaj dela kot gradbenik in kot pripravlja sendviče na eni od stojnic s hitro hrano.

Pogosto moli na očetovem grobu.
Pogosto moli na očetovem grobu. FOTO:

Pogosto moli na očetovem grobu v lokalnem spominskem centru, kjer je pokopanih več tisoč žrtev Mladićevih vojakov. Generalova aretacija je Aliću in družini prinesla vsaj nekaj utehe, pravi. ''Vesel sem bil. Moral bi dobiti najhujšo možno kazen. Ubil je mojega očeta, mojega strica in ogromno drugih,'' je še povedal Izudin, ki je od zloglasnega ubežnika dobil čokolado, a mu je hkrati vzel očeta in otroštvo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
02. 06. 2011 13.07
@ Jokerr: Se zdaj pomnim cas, ko so vrli poveljniki JLA v Srbiji enotam JLA po Jugoslaviji predvajali sporocilo, da je Slovenijo zasedla tuja sila (Avstrija) in da je treba zabranit mejne prehode ter zascitit prebivalce. Tako mladi fantje JLA sploh niso vedeli za kaj se gre, ker ce bi vedeli da streljajo na svoje sonarodnjake, bi predali orozje in vecina bi jih dezertirala v prvih urah konflikta. Tako se je zmanipuliralo vojsko in vsaka zrtev je bila nepotrebna, tako v JLA kot na strani TO in civilistov. In ugibaj od kod je prisla informacija o vdoru tuje sile v Slovenijo in kdo je izdal ukaze za boj !! Srbija fant moj.
mare4020
02. 06. 2011 12.56
Alic je bil star 12 let leta 1995, sedaj ima pa 24 let! Meni matematika nikol ni sla!
hot-shot69
01. 06. 2011 18.10
Najbolj smešno pa je to, da se Bosanci in Srbi tukaj sredi Slovenije prepucavate, tisti ki so ene in druge pošiljali v smrt pa v Haggu skupaj igrajo šah...
hot-shot69
01. 06. 2011 18.07
Same nacionalistične fore med komentarji, ki niso tako označene samo zato, ker niso slovenske...
Dobskibelozapornik
01. 06. 2011 17.15
Vsi vi srbi ste skozi zgodovino znani po tem da svoje voditelje pobijate ali enostavno izdate tako k tega gradbenega junaka. Turki so na bakanu živeli 500 let in so vas srbe naučili marsi kej dobrega, kot recimo uporaba viilce, žlice, naučili so vas peti in igrati instrumente, do prehoda turkov sre samo guslal in zavijal k trop volkovov,dal so vam narodno nošo in med drugimi tudi to, kako pridobiš naj hitreje žensko srce, v tem so turki pravijo najboljši. V petstotih leti se je popolnoma zamenjalo in spremenilo osem generacij, Tako da dragi moji turkosrbi vsi ki ste mejhni, črni, in sploh debevčki ste zagotovo krščeni turki da tega sami ne veste.Na balkanu so žene srbov imele pri turkih prov poseben status plačevanja davkov, zaščite ni bilo, možje (junaci) so ih zapuščali in so tako podobno k zdej živeli nekje v hosti po pečinah, otroci so se rojevali lepo doma kar logično tudi to da je nataliteta hitro rasla. Tako da srbi trenutno turkov živi v srbiji kot v turčiji samo da tega sami ne vedo.
Dobskibelozapornik
01. 06. 2011 16.58
fakinaza zakaj nasedaš temu Jokerju, ki hoče izenačit zločinca junaka mladiča z enim vojakom. ki je ves čas branil svoje ljudstvo pred hordo divjakov. Joker jaz teb popolnova verjamem da trenutno preživljaš hude čase tako kot vsi drugi (vas je tuki precej) ampak je tako da se vse vrača ni kej.
Jokerr
01. 06. 2011 14.55
Dobr nasploh povedano. Se nima Slovenija kej zanimat za vojno. Če se kdo hoče pogovarjat o vojni, so to narodi ki so vojskovali med seboj.Slovenija ki pa se je prva skrila pred vsemi nima koga zagovarjati. Pozz
BiznisMan
01. 06. 2011 14.38
O "maščevanju": en zločin ne opraviči drugega in zločin enega človeka ali skupine ni zločin celega naroda. Pa še o Naser Oriću: On je bil v Haagu, kjer je bil spoznan za krivega, ker ni uspel ali ni hotel preprečiti umora 6 srbskih vojnih ujetnikov in se mu je dosodila kazen 2 leti. Ker je sojenje trajalo 3 leta, je bil takoj izpuščen. Med tem sojenjem je več kot pol dokazov tožilstva(torej vlade republike srpske) bilo ovrženih kot lažnih. Nekatere smrtne žrtve, ki jih je tožilstvo navedlo, so bile potem najdene žive v Srbiji in RS-u. Dve tretjini navedenih žrtev se je borilo in umrlo na bojiščih, ki niso bila niti blizu Srebrenice. Vse to je bilo dokazano v Haagu in bilo je še veliko neodvisnih raziskav iz različnih držav, ki so vse dokazale isto ali podobno. Prosim, da, če že opravičujete zločine z drugimi zločini, najdite vsaj nekaj trdno dokazanega in obsojenega, čeprav je, kot sem že rekel opravičevanje zločinov bilokoga in bilokatere strani skrajno nečloveško in nemoralno.
fakinaza
01. 06. 2011 14.25
Jokerr? Na tak način se pa ne hecaj. Gre za preresno temo. Orić in Mladić sta se vojskovala med seboj in maščevala drug drugemu tako, da sta pobijala na tisoče civilistov? Zakaj pa nista raje kar med seboj uredila? Tako bi bil ta svet veliko prijaznejši.
gazija7
01. 06. 2011 14.20
joker a božič je pri vas okrog 15,12,in ni res naser je le branil svoj narod-kot pravite vi za tega vašega mladiča
eneas
01. 06. 2011 14.18
@ red_star in na kaj si lahko ponosna? kaj takega je naredil tvoj narod, da bi se morali uciti od njega? mogoce zmagal na kosovem polju?
ecoliqua
01. 06. 2011 14.16
Jokerr zakaj so pa Oriča dvakrat izpustili iz Haaga in kje so vse te grobnice pobitih srbov??Zakaj vsi mislijo da pa muslimanom nočejo soditi in da so zločini muslimanov skriti??
Jokerr
01. 06. 2011 13.34
Mladić se je z "pokolom" maščeval Naseru Oriću, ki je srbe (civiliste) pobijal že pred srebrenico. Naser Orić je srbe pobijal okoli pravoslavnega božića (7.Januar)in tako mu je Mladić vrnil v Juniju.
Jure Polz
01. 06. 2011 13.10
pik1 teb tud ni dobr ce pa so srbi nedolzen narod pol is ti eden izmed njih poglej mal na netu posnetke pa bos videl
pik1
01. 06. 2011 13.00
A se vam (Srbim, Hrvatim) ne zdi da tu nekaj ne štima. Vedno se vsi spravljajo na vas: Evropa, Amerika, Slovenci, Bosanci.... Vi ste res en nesrečen narod. Res ste najbolj pošteni in sam ne razumem zakaj se vam venomer dogajajo velike krivice vi pa nič krivi. Verjamem vam, da morate imeti res orto ponos, kajti le to vas v vašem življenju lahko drži prisebne. Vsaka vam čast, če bi se vse te nepravice dogajale nam Slovencem, bi že zdavnaj izginili saj nismo narod, ki lahko vzdrži takšno žrtvovanje.
story
01. 06. 2011 12.34
Vsem, ki se tukaj prerekate kdo je kriv kdo ne... ali se vam ne zdi da je že čas da gremo dalje... vse kar se je dogajalo je tragedija brez primere... ampak a resnično želite da vaši otroci odraščajo v sovraštvu in zamerah... če mi ne bomo spremenili razmišljanja se take zgodbe lahko ponovijo. Vojna je najhujse kar se lahko zgodi enemu narodu zato začnite spoštovat razlike med nami da bomo lahko živeli v miru.
Gandolfini
01. 06. 2011 12.10
čokolada za dušo dobr biznis
tsdafsdfsfgjhtz
01. 06. 2011 11.56
Če vas to osrečuje..Mauquin Večja žalitev je da pošljejo iz haga karlo delponte na obisk v srbijo.
Himself
01. 06. 2011 11.52
Mladić prvo noč preživel v samici ... tako sejdaj pa sam po njemu ...
tutankhamun
01. 06. 2011 11.52
mando33301.06.2011, 11:38-2 Srpski narod zna i pamti a istorija dužna ne ostaje. Evo ga Mando, Mandić, karkol si, taki kot si ti so zastrupili celo okolico z negativnim nacionalizmom. Pobijanje muslimanov naj bi bilo maščevanje proti Turkom...Gde je srbska noga stala, tamo je Srbija...Srbija do Tokija...take bolane izreke ne peljejo daleč.