Tujina

'Mladić raje v smrt kot v Haag'

Ljubljana, 31. 07. 2008 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hči Ratka Mladića je storila samomor. Tudi sam naj bi se bil pripravljen ubiti, če bi mu grozila aretacija.

Ratko Mladić nekoč.
Ratko Mladić nekoč. FOTO: Reuters
Lastnik plantaže, avtoprevoznik ali plesalec? Z gosto brado, očali in brez las je Ratko Mladić lahko kdor koli.
Lastnik plantaže, avtoprevoznik ali plesalec? Z gosto brado, očali in brez las je Ratko Mladić lahko kdor koli. FOTO:

Svetovna javnost je doživela šok po objavi prvih fotografij Radovana Karadžića, ki se je iz vojnega zločinca prelevil v guruja dr. Dragana Dabića. Po njegovem prijetju na prostosti ostaja še zloglasni Ratko Mladić, zato se pojavlja tudi vprašanje, ali bi ga mimoidoči sploh lahko prepoznali.

Na vprašanje je skušal odgovoriti psihiater Herman Vukušić, ki je prepričan, da Mladić ne more biti kdor koli. Meni, da se lahko skriva pod krinko upokojenega državnega uslužbenca, verjetno pripadnika vojske, ali nekdanjega svetovalca orožarskega podjetja, skratka kot bivši uslužbenec vojske ali policije. Za razliko od nenavadnega guruja Karadžića, ki se je skrival za bradatim videzom, naj bi se Mladić po mnenju Vukušića malce bolj potrudil. ''Morda se je po pomoč zatekel tudi k lepotnim kirurgom, da bi čim bolj spremenil svoj naravni videz,'' je dejal. Vpadljive modre oči naj bi tako prekril z barvnimi lečami, operativno naj bi si dal odstraniti tetovaže in bradavice. Iz grobega obraza vojnega zločinca naj bi nastala maska blage in mile osebe. Prav tako naj bi se dobro zlil z okolico, mirno naj bi se sprehajal po beograjskih ulicah in se požvižgal na novo srbsko oblast.

Mladićeva hči Ana, ki je bila takrat študentka medicine, je pred leti med medijskim linčem v Beogradu storila samomor, ob čemer analitiki poudarjajo, da je kaznovala sebe in ne očeta. Njegove žrtve z njenim samomorom niso dobile zadoščenja.

Leta 2000 naj bi ga sicer videli na nogometni tekmi med Jugoslavijo in Kitajsko v Beogradu, nato v predmestju Moskve in celo v Atenah. Šušlja se tudi, da je večkrat obiskal grob svoje hčere v Topčiderju. Po poročanju nekaterih srbskih medijev naj bi živel v vojaških blokih v Novem Beogradu, ki pa naj bi jih zaradi previdnosti po aretaciji Karadžića zapustil in tudi spremenil identiteto. Stanovanje naj bi zapuščal le zgodaj zjutraj in pozno zvečer, bil pa naj bi zanemarjen in tih. Varovala naj bi ga varnostnika, ki naj bi imela navodilo, naj ga ustrelita, preden bi ga lahko aretirali.

V vsakem primeru naj bi bilo njegovo prijetje vse bližje; leta 2006 je v javnost že pricurljala vest, da so ga ujeli, vendar so jo v Haagu kmalu demantirali. Na nalogu za aretacijo je opisan kot 65-letni moški, visok 170 centimetrov, modrih oči in sivih las, močnejše postave. Iščejo ga zaradi vojnih zločinov zoper človeštvo in genocid.

Kakor koli že, zgodba o dr. Dabiću je bila boljša od marsikatere filmske uspešnice. Ali je lahko Mladić boljši? Očitno nas nič več ne more presenetiti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja