Tujina

Mladića odpeljali v bolnišnico, zaslišanje prič prekinjeno

Haag, 12. 07. 2012 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Mladić je med zaslišanjem prič zoper njega potožil, da se ne počuti dobro. Medicinska sestra haaškega sodišča se je po kratkem pregledu obtoženca odločila, da ga pošlje v bolnišnico.

Nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, generala Ratka Mladića, ki mu na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji sodijo zaradi genocida in zločinov proti človečnosti, so danes zaradi slabega počutja odpeljali v bolnišnico. "Mladić se ni počutil dobro in preventivno so ga odpeljali v bolnišnico," je povedala tiskovna predstavnica sodišča Nerma Jelačić.

Med pričanjem nekdanjega političnega svetovalca ZN Davida Haarlanda je sodnik Alphons Orie opazil, da s 70-letnim Mladićem nekaj ni v redu. "Se počutite slabo? Potrebujete zdravnika?" ga je vprašal in takoj zatem prekinil sojenje.

Ratko Mladić na sodišču
Ratko Mladić na sodišču FOTO: Reuters

Orie je nato sporočil, da bo razpravni svet o nadaljevanju razpravljal v petek ob 9. uri zjutraj, ker še ni znano, kdaj bo Mladić spet lahko navzoč na sojenju. Pojasnil je, da se bo tedaj bodisi nadaljevalo Harlandovo pričanje bodisi bodo govorili o Mladićevem zdravstvenem stanju.

Beograjska tiskovna agencija Beta je iz neimenovanih virov blizu Mladićevi obrambi izvedela, da bo general do nadaljnjega ostal na zdravljenju v eni od bolnišnic v Haagu, kjer bodo opravili dodatne preiskave. Vir je sicer prepričan, da Mladićevo življenje ni ogroženo.

Haaško sodišče praviloma ne izdaja podatkov o zdravstvenem stanju obtožencev, ker gre za zasebne zadeve.

Mladića sodišče po osebni in poveljniški odgovornosti v enajstih točkah obtožuje za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid med vojno v BiH, tudi za genocid najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in obleganje Sarajeva.

Mladića so 26. maja lani po 16 letih skrivanja prijeli v Srbiji, sojenje v Haagu pa se je z uvodnimi besedami tožilstva začelo 16. maja letos. V ponedeljek so začele v okviru procesa nastopati prve priče tožilstva.

Mladić je po besedah svojega odvetnika Branka Lukića, ki sicer danes za komentar še ni bil dosegljiv, preživel tri možganske kapi ter je deloma paraliziran.

Sojenje se je začelo 16. maja, nadaljevalo pa v ponedeljek s predstavitvijo dokazov s strani tožilstva in pričanjem prve priče.

V dokaznem postopku bo tožilstvo predložilo izjave 413 prič, 148 pa naj bi jih pričalo v sodni dvorani. Tožilstvo ima za predstavitev dokazov na voljo 200 delovnih ur.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borut.Hood
13. 07. 2012 12.14
+5
Kako lahko takemu človeku sploh pomagajo? Pa naj ga matra zdravje kokr ga hoče ostat more na sodišču pa če kri ščije, banda morilska, zdej jih bojo pa še pestval ... tak si ne zasluž druzga kokr da ga odpelejo nekam v gozd, pa pretepejo do smrti
Pipsodin
13. 07. 2012 13.34
+3
Sramota, niso pomagali bošnjakom v Srebrnici, ko jih je klal sedaj pa klavcu pomagajo! Kako je ta Evropa demokratična da res ne razumem če sem morda jaz neumen!
freiburg611
13. 07. 2012 08.30
admin s te ne razumem kako lahko dopuščaš take konflikte kot sta tornjak in antonov ko se med sabo tobi mogel že zdavnaj brisat,,
Povprecni
13. 07. 2012 07.19
-1
Se mar vest prebuja?
Nina Nubia 1
13. 07. 2012 11.22
+2
n2226
12. 07. 2012 23.48
+0
Mene bi blo sram da bi se hvalila z tako sramoto,ne sovražm nobene nacije,me pa mot da se nekateri petelinjo na račun drugih,a sami bi se po mojem v času vojne skril v mišjo lukno.Dobro se z dobrim vrača a slabo s še hujšim Za mladiča pregovor došla cica na kolica
acim
12. 07. 2012 17.02
+2
V očitno dobro skoordinirani diplomatski akciji so tokrat Bošnjaki primer Srebrenica dvignili na visoko politično in diplomatsko raven,celo neka v ruto zavita ženska je predsedniku Tirku izročila simbolično rožico o čem so mediji izčrpno poročali,oglasil se je Obama,vsi so se ta dan spomnili Miloševića,Karadžića,Mladića večkrat kot najbolj zagreti Srbi v celem letu.Mnogi obsojajo0 v Sloveniji rojene otroke srbskih korenin ko branijo svoj narod in svoje junake,športnike in pod.Tudi to dekle je rojeno v Sloveniji,pa hodi v ruto zavita,njej pa nihče nič ne zameri.Ali niso to dvojna merila'
Never forget 11.7.95
12. 07. 2012 20.59
+0
Mica,ko bodo bosnjaki imeli sposobno politicno diplomacijo,kar je sedaj nimajo,bo Srebrenica in njene grozote v sram srbski politiki.Bosnjaki so se zaceli prebujati in to so dokazali z zvizganjem B.Izetbegovicu.Prihajajo iz zahoda solani ljudje.Zeljni neskuropirane drzave,se bolj pa so zeljni svojih krajev!!!Ko pridejo oni na oblast bo neke vrste nova traktorijada.
Nina Nubia 1
12. 07. 2012 22.53
+2
lahko je bilo srbom vse kar je premogla jugoslavija je koncalo v srbiji in potem ste vojno zanetili kao neka sila slisi se bedno vojna bi morala trajat se kako leto pa bi se turki ustavili v beogradu,ce gledamo kaj ste odnesli od te vojne nic stem,da ste imeli orozja za izvoz!!!!
papaaa!
12. 07. 2012 22.58
+1
srbi so vam odnesli skoraj tričetrt bih. pustili so vam le pederacijo, pardon, federacijo bih.....
Antonov225
12. 07. 2012 23.42
+0
ti nina se pa vrž čez okn, bi svetu uslugo naredila!!!
Seljako1899
13. 07. 2012 15.47
-4
Nina Nubia "bošnjaki" se lahko zahvalijo le miloševiću ki ga vsi tako pljuvate da ni povozu ta tako ubogi narod...
motorka57
13. 07. 2012 16.05
+2
Srbi so bili vedno ubogi in se nikol niso strinjal z odločitvami drugih.Oni so bili vedno političari, mi Slovenci smo znal pa delat.
sch0ll7
12. 07. 2012 15.19
-1
V vojni se vidi kdo je pravi človek...Če je vojna še ne pomeni, da imaš pravico ubijati otroke, ženske, neoborožene moške, starčke itd...Nimaš pravice posiljevati sester, mater, hčerk, deklic...nimaš pravice ubijati noseče ženske potem, ko je zaradi nešteto posilstev zanosila. Nimaš pravice ubiti vojakov, ki se predajo...nimaš pravice rušiti džamij, cerkev...nimaš pravice granatirati naselij v katerih živijo civili. Sem bošnjak in vam garantiram, da nihče od mojih sorodnikov česa podobnega ni počel...če bi počel kaj takega bi se ga sramoval in bi se ga verjetno tudi odpovedal!... Tisti, ki je delal kaj takega [ni važno katere narodnosti] je nečlovek in ga je treba obesiti. Najbolj žalostno je to, da ljudje ob vseh dokazih še vedno "obožujejo" določene psihopate..češ "saj je naš heroj". Katerikoli srb žaluje za Mladićem ob enem pa piše "saj so drugi tudi krivi"...je ravno toliko kriv kot ta zver. Saj moraš najprej v svoji glavi razčistiti kdo je dober ali slab človek...in šele nato obsojati nekoga da je slab. Če daješ Mladiću za prav, da je delal to kar je delal...potem nimaš pravice obsojati druge.
3cccc3
12. 07. 2012 15.44
+7
Vipvipvip
12. 07. 2012 15.55
+6
acim
12. 07. 2012 16.52
+7
Prijatel,jaz sem Srb,sem tudi proti pobijanju starejših,nemočnih,žensk in posebej otrok.In komu ti prodajaš meglo da to počnejo vaši ,da to ne počnejo naši.V vojni su ljudje,slabi in dobri,vojna je zelo grda stvar.Malo se pozanimaj kdo je pobil v Dvoru na Uni mentalno prizadete osebe v hrvaški vojaški akciji Oluja L.1995.Prijatelj dragi,pripadniki 5 korpusa bosanske armade.Lahko ti postrežem še stotine podatkov o podobih zločinih.
Never forget 11.7.95
12. 07. 2012 21.05
+1
Meni prosim posreduj,ker vidim da imas podatke za 5.Korpus! In upam da se zacenjajo z letom92,drugace ne velja.In upam da mi ne bos pisal o nekem Hasi ki je bil vojak in pod vplivom alkohola,in ki ga je njegov nadrejeni prijavil za svoja dejanja! Poznas tisto,ko so v Banjaluki izjavili da v okolici Bihaca prekopavajo pravoslavna grobisca?Top tema je bila cele tri dni,potem pa prc. No Mica,sam da ne bo gotova prica.
bita3
13. 07. 2012 14.26
-1
5.korpus tornjak ima za sabo veliko dobrih in slabih dejanj dobrih zato ker ni imel velikega števila mudžahedinov in drugih plačencev ki so se borili za džihad.Najslabše dejanje je da so še svoje pobijali po združitvi s Fikretom oziroma osloboditvijo Bihača od samih sebe mislim malo civiliziranih muslimanov.
motorka57
13. 07. 2012 16.10
+1
Če neb zanetili vojne,tud mudžahidov neb blo v Bosni in danes tolk pokritih žensk.Za časa Juge nisem nikol v Sarajevu vidu pokrito žensko!
sch0ll7
13. 07. 2012 20.53
acim... Če nisi dobro razbral...ti povem še enkrat....sem proti kakršnemukoli nečloveškemu nasilju...in jaz nisem tisti, ki brani "heroje" tudi, če je bošnjak in je ubijal starčke, ženske itd...napisal sem, da so vsi, ki počnejo takšne stvari zame hujši od živali...ali je bil to srb, hrvat ali bošnjak! Zame si heroj, če greš v vojno kot pravi moški...in se boriš s srcem...ne pa da strelaš otroke, posiljuješ ženske itd...in na koncu, ko to vse narediš potem še zanikaš in se delaš nedolžnega. Še enkrat....vsak, ki je to delal je za obesit...tudi, če bi bil to moj dedek. Vsi, ki zagovarjate Mladića [po vseh teh dokazih in po vsem tem kar je naredil] STE ISTI KOT ON...Jaz vam garantiram, da jaz ne bi niti pomislil na to, da bi zagovarjal kakšnega bošnjaka, ki bi naredil 1% tega kar je naredil Mladić.
sch0ll7
12. 07. 2012 15.17
-7
In ne se izgovarjat na Nasera Orića in ostale generale... Če je dal Orić komando, da se ubije samo eden otrok, da se posili le ena ženska ali če je to delal tudi sam potem si zasluži vse to kar si zasluži MLADIĆ. To je moje mnenje in mnenje mnogih bošnjakov. V vojni je težko ostati človek ampak tisti, ki ostane...je zame heroj. Ne pa tisti, ki z 2 promila alkohola hodi po mestu in pobija nedolžne, posiljuje ženske itd... Zločini, ki jih dejansko niso mogli zakriviti le posamezniki ampak je bilo to načrtno delo večine mož srbske vojske: - 20.000 posiljenih ali spolno zlorabljenih žensk in deklic [od tega 2.000 starih od 9-18 let] - 1096 zrušenih džamij v BIH [na področju današnje republike srpske so bile zrušene čisto vse džamije] Če vam povem 100% resnično zgodbo, ki mi jo je povedal takrat 18 letni mladenič, ki je bil takoj na začetku vojne v JNA [še preden so začeli obstreljevati Sarajevo]...V neki hrvaški vasi na vzhodu BIH so malce za zabavo zvezali starejšo gospo in jo za noge obesili na drevo...in ob tem, ko so jedli in pili vsake toliko časa streljali na njo in se ob tem zabavali...kot da popivajo ob neki nogometni tekmi]...Takrat v BIH še ni bilo govora o kakšnem Oriću...ker takrat Armija BIH sploh še ni obstajala...ker se uradno vojna sploh še ni začela.
100per
12. 07. 2012 17.32
+1
3cccc3
12. 07. 2012 22.01
-1
bita3
13. 07. 2012 14.30
-1
Kaj pa haremi v Sarajevu kjer so zlorabljali srbska dekleta in ko so zanosila kje so končala,odgovori mi prosim teh podatkov ni kaj ?
Seljako1899
13. 07. 2012 15.50
+0
sch0ll7 o kakšnem sarajevu ti govoriš? pa to je vsem znano da so sami bombardiral sarajevo sami podstavljal bombe..itd itd včeri je blo na BNu dokumentarc o tem pa bi si lahko pogledal sigurno pa je še kje na YT pa si poglej ne boš več tako govoru..
visoki
12. 07. 2012 15.11
-4
ko je bil na svobodi je komaj dihal koliko je bil izmučen od skrivanja kot največja miš,zdajse je kar razaživel
Nina Nubia 1
12. 07. 2012 22.26
+0
Libra77
12. 07. 2012 15.02
Stroški se višajo, amnesty int. zadovoljen.
freiburg611
12. 07. 2012 14.50
+2
admin pa sam briše mislim da bi blo treba njega mal prjavt ker ma vsak pravico govoro ce poves tist kar je res a ne admin
Libra77
12. 07. 2012 15.03
+2
Pravica? LOL, ne išči, ker ne boš našel.
3cccc3
12. 07. 2012 15.11
+0
pejt na 24ur stran na facebooku pa komentiraj, tam ne brišejo ... pa povej tist kar je res, ker očitno vse veš ...
Nina Nubia 1
12. 07. 2012 22.29
-3
3ccc kaj se razburjas imel si moznost branit svojo dezelo pa si se raje skrival v sloveniji klasicno za p....... c............
Seljako1899
13. 07. 2012 15.51
zakaj bi jo pa on branu kako ti veš da je on starejši kaj če ma 18 19 let? ne pametovat branu jo je heroj in odbranu jo je srbov v bosni danes nebi blo če nebi blo mladića amen druga resnica pride na dan čez kašno leto če ne še prej...
ikabi
12. 07. 2012 12.38
+19
Seveda, Srbi so spet za vse krivi, verjetno tudi za Vietnamsko vojno, med tem, ko pa Naser Orič in njegova muslimanska fundamentalistična "vojska" ni popolnoma nič kriva! Muslimani, a Naser Orič je za vas junak?
MrBajzi
12. 07. 2012 12.48
+4
ne pisi neumnosti, edini junak je na dedinju
Dobskibelozapornik
12. 07. 2012 13.07
-6
na tvojo žalost zgleda da res Naser ni kriv, saj mu krivde niso mogli dokazati v Hagu. za bosansko vojsko pa ti ne verjamem da je fundamentalistična za to ker ne pobija otrok ter žejnih in bolnih civilistov.
Juzni
12. 07. 2012 13.15
+16
Na tvojo zalost prav ta je pobijala. V tisto vas kjer je vstopila ArmijaBIH ni ostalo nic razen pepela. Armija BIH,VRS in HRV so bili popolnoma isti. Srbom se sodi pa zato,ker so se edini v Europi uprli zahodni politiki in so edini,ki so se javno izrekli da ne zelijo biti del Nato-a pa tudi EU ni prav nic priljubljena.
Nina Nubia 1
12. 07. 2012 22.30
-5
ikabi
12. 07. 2012 22.49
+5
MrBajzi
12. 07. 2012 12.30
+3
kolk mi ga je zal, ha ha ha!
kim llsung
12. 07. 2012 14.50
-2
freiburg611
12. 07. 2012 12.16
+11
kaj je admin a si na strani mladiča,mislim da mamo vsi svobodo govora ,,sploh nevem kaj še čakajo z miloševičem sta bla najhujša ,,,,,,,,,,,ko pa je klal in posiljeval folk pa ni bil nč bolan
Gosposvetski
12. 07. 2012 12.16
+11
Naj ga čaka v sobi na mizi nabita pištola in naj naj naredi kar se spodobi za moža in vojaka !
Tito_Partija
12. 07. 2012 12.42
+4
kim llsung
12. 07. 2012 14.50
+3
Denis Harbas
13. 07. 2012 09.36
+1
Potrebno je imeti jajca za to!!Lažje je bilo truge polnit z drugimi!!
Juzni
12. 07. 2012 11.58
+7
To sojenje se bo koncalo 31. februarja.
Denis Harbas
13. 07. 2012 09.36
Feels_good_man
12. 07. 2012 11.49
+19
Ko je klal civiliste se je pa dobro počutil?
Vasojevich
12. 07. 2012 11.38
-1
zaprite komentiranje
rew333
12. 07. 2012 11.47
-8
Suzana Hadžipaši?
12. 07. 2012 12.03
-1
Vasojevich, SE STRINJAM!! To bi morali storiti že včeraj, žalost in sramota kakšne nekateri pišejo!!
freiburg611
12. 07. 2012 12.10
+11
zakaj kdo pa je takrat ko je klal ljudi se je on veselo smejal